geleceğin Turizmi, turizmin geleceği başlıklı kongrede bir konuşma yapan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya'da ciddi bir yatak kapasitesi oluştuğunu ve bu kapasitenin her gecen gun arttığını belirtirken, yılda 15-20 bin yatağın ilave gelmesiyle ciddi bir stratejik planlamanın yapılması gerektiğini soyledi.

Vali Altıparmak, Bakan Gunay'a Antalya'nın arka planındaki guzelliklerin korunması icin buralara yatırım yapacak kişi ya da kurumların oncelikle kazandığı parayı buraya harcaması gerektiğini dile getirdi.

"ŞELALE VE MİLLİ PARKLARIN İŞLETME MANTIĞI DEĞİŞMELİ"

Altıparmak şoyle devam etti:

"Kalkınma Ajansımızın da katkılarıyla Antalya'nın arka planındaki alanların turizme acılması yonunde ciddi calışmalar yapıyoruz, destekler veriyoruz. Oteller bolgesi en iyi bolgeler fakat en kotu bolgeler ile ic ice. En kotu bolgeleri biraz daha iyileştirme adına arka planda şelaleler, milli parklar gibi alanlar var. Buraların işletme mantığının kesinlikle değişmesi lazım.

Buralardan artık para kazanmayı duşunmememiz lazım. Buralar bizim itibar ve prestij yerimiz olmak zorundadır. Bunun icin de buralara kurulacak kamu adına ya da sivil toplum kurumları icin olan ozel işletmelerin mutlaka kazandığı parayı oncelikle buraya harcaması gerekmektedir. Asla ihaleler ile buraları vermememiz gerekmektedir. İnsanların para kazanmak adına yapmayacağı şey kalmıyor. Ayrıca kent estetiği anlamında ozel olarak projeler geliştirmemiz lazım.

ANTALYA HAVZASININ TEK ELDEN YONETİLECEK OLMASI AVANTAJDIR

Burada bircok bakanlığı ilgilendiren konular var ancak bunların tek elden yurutulmesi cok onemli. Teleferik ihale sureci devam ediyor. Bunu da Antalya turizmine kısa surede sunmak icin calışmalarımız devam ediyor.

Kaynak yonetimi ve atıkların yonetimi konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Bu konuda ciddi calışmalarımız var. Yeni yasa onemli fırsatlar sunuyor. Bircok kucuk belediyenin kaldırılması ile tek elden Antalya havzasının yonetilecek olması bize buyuk avantaj sağlayacak. Bir turizmcinin kucuk belediyelerden neler cektiğini biliyorum."

"KIŞ AYLARINDA UCUŞLARI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR"

"Ucak firmalarının desteklenmesi durumunda buraya yolcu cıkacağını duşunuyorum. Antalya artık tanınan ve bilinen guclu bir turizm potansiyeline sahip. Mutlaka Antalya'nın İstanbul gibi bir hab olması ve de eğer ucak koyduk zarar ediyoruz şeklinde bir algı varsa bunun on analizlerinin yapılması lazım. Antalya olarak bizim de kurulan şirketlere destek olmamız ve kış aylarında Antalya'ya donuk ucuşları artırmamız gerekiyor.

Pazar hakimiyeti anlamında biraz daha agresif olmamız gerekiyor. Londra'daki fuarda İspanyolların calışmalarını inceleme fırsatım oldu. İspanya İngiltere'yi 4-5'e bolmuşler farklı gruplarla agresif bir şekilde dinamik bilgilendirme yapıyorlar. Bunu da bizim Antalya olarak her pazar icin yapmamız gerekiyor. Antalya olarak kendimize ozel calışmalar yapmak durumundayız."

"İŞBİRLİĞİ YAPMAKTA GUCLUK CEKİYORUZ"

Acentesinden operatorune ve otelcisine kadar turizm icindeki herkesin işbirliği icinde olmasını cok onemsiyorum. Zira işbirliği yapmakta gucluk cekiyoruz.

Mesela Kaleici sorunu Antalya'da cozulsun istiyoruz; fakat kimse bu konuda birlik olmuyor. Tamirat yapılacak, cop toplanacak ancak bunları yapacak bir otorite yok. Bu otoriteyi oluşturmak bizim işimiz. Bunu yapmadığımız zaman bu birliktelik sadece fiziksel bir birliktelik olur.

Antalya olarak İller arası rekabete bakıldığında altyapı konusunda 37'inci sırada ulaşım ve erişilebilirlikte 18'inci sıradayız; ancak turizmde ilk sırada yer alıyoruz. Burada bir dengesizlik var. Bunu ancak bir araya gelerek daha cok lobi yaparak cozebiliriz."

Turizmdebusabah.com
__________________