Romain Grosjean, 125cc gucundeki bir kartinge harcadığı gucun Formula 1 aracına harcadığı gucten daha buyuk olduğunu ve kendisini daha yorgun hissettiğini soyledi. Haas surucusu ve Grand Prix Suruculeri Birliği Direktoru, F1'de kuralların değişmesi gerektiğini soyleyen başlıca pilotlardan birisi ve boylece suruculerin yarışlarda daha fazla zorlayabileceğini duşunuyor. Eski Lotus pilotu, temelde bunun aşırı ısınma veya bozulmaya karşı cok hassas olan lastiklerden uzaklaşarak gercekleşeceği duşunuluyor. Motorsport'a konuşan Grosjean, "Arkadaşlarımla birlikte 125cc karting kullanmaya başladım ve yarış sonunda Formula 1 yarışı sonrasında olandan cok daha yorgundum." "Neden? Cunku surekli olarak zorluyorsunuz, guvende olmuyorsunuz. En onemlisi Formula 1'de surekli olarak lastikleri yonetiyoruz." "Barcelona'da aracın kapasitesinin %40 ya da %50'sini kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz ve bu gercekten zor değil." "Surekli sıralama turları temposunda olsaydı, tek turda zorlardınız ve sonunda biterdiniz, cok yorulurdunuz." "Yakıt ikmali yapmak zorunda kalsaydık o zaman daha da yorgun olurduk. Yakıt ve lastikler icin ayağınızı gazdan cektiğinizde bu vucudunuz icin ya da konsantrasyonunuz icin ne kadar zor olabilir ki?" dedi. Hamilton'ın takım patronu Toto Wolff, aracları daha fiziksel hale getirmek icin hidrolik direksiyonun kaldırılmasını onerdi. Ancak Grosjean, "Eğer hidrolik direksiyonu kaldırırsak, o zaman direksiyon simidini ceviremeyiz. Yani bu alanda değişen cok şey olacağını sanmıyorum." "İhtiyacımız olan tek şey zorlayabileceğimiz bir arac. Yakıt ikmalini getirmeliyiz. Boylelikle araclar başlangıcta 100 kg ağırlığında olmaz." "Her bolumde 30 kg'lık yakıt alırsınız birkac saniye daha hızlı gidebilirsiniz. Gitmeseniz bile bu sayede daha cok yorulursunuz." dedi. Grosjean, F1'in sorunlarına "buyulu" bir cozum bulamadığını ve suruculerin bu konuda onerilerde bulunması gerektiğini soyledi. "Hepimiz ceşitli alanlarda gelişmek icin yeterli yer olduğunun farkındayız. Ama hicbir şeyi değiştirmezseniz o zaman hicbir şey de değişmez." "Belki sacmalıyorum ve denklemin belli bir kısmını kacırıyorum. Bir şeyi yapmamız gerektiğini soyluyorum ve belki de neden yapılmaması gerektiğini unutuyorum." "Ama en azından bir fikir ortaya koyuyorum. Yanlış da olabilir. Ya da uygun olmayabilir, ama en azından bir şeyler deniyorum." GUNLUK GAZETELER