ÎmÂnın sahih, makbul ve mu’teber olması icin şartlar nelerdir?
1— İmÂnda devamlı ve sabit olmak : Uc sene sonra muslumanlıktan cıkacağım derse, o andan itibaren muslumanlıktan cıkmıştır.
2— Havf ve reca arasında olmak : Allahu teÂlÂnın azabından korkmalı ve rahmetini umit etmelidir. Bir kimse, ben muhakkak Cennetliğim diyerek, Allahu teÂlÂdan korkmazsa veya ben cok gunahkÂrım Cehenneme gideceğim diyerek Cenab-ı Hakkın rahmetinden umidini keserse imÂn nûru soner.
3— Can boğaza gelmeden imÂn etmek : Can boğaza gelince Âhıret işleri muşahede edilir. 0 zaman butun gayr-i muslimler hakikatı gorunce hemen îmÂn ederler, ama kabul olmaz. Cunku îmÂn gaybidir. Olmek uzere iken Cenneti Cehennemi gorunce (Demek ki Âhıret varmış, iman ettim) demek mu’teber olmaz. Fakat bu anda bile mu’minin yaptığı tevbe kabul olur.
4— Guneş batıdan doğmadan once îmÂn etmek : Âhır zamanda dunya yorungesinden cıkıp başka bir yorungeye girdiği zaman guneş batıdan doğup doğudan batacaktır.
5- Gaibi yalnız Allahu teÂlÂnın bildiğine inanmak : Gaibi yalnız Allahu teÂl bilir. Bir de onun bildirdikleri bilir. Melekler, cinler ve peygamberler de gaibi bilemez. Fakat Allahu teÂlÂnın bildirdiği sÂlih bir kulu da bilebilir.
6— Zaruretsiz ve kasten îmÂndan bir hukmu reddetmemek : Kufru icap ettiren soz veya başka şeyleri kullanmamalıdır. Kısacası tahkiri icap eden şeyi ta’zim, ta’zim icap eden şeyi tahkir ederse îmÂn dairesinden cıkar.
7— Dinde zaruri bir şeyde şuphe ve tereddut etmemek : Acaba namaz farzm mıdır, kumar haram mıdır. Kur’ kerim kelÂm-ı ilÂhi midir? gibi bir hukumde şuphe eden kimse, îmÂndan cıkar.
Meşhur bir harama helal, meşhur bir helÂla haram demek îmÂndan cıkmağa sebeptir.
8— İtikadını İslÂm dininden almak : Tarihcilerin, felsefecilerin, fencilerin bildirdiği şekilde değil, Muhammed aleyhisselÂmın bildirdiği şekilde iman etmek lÂzımdır.
9— Hubbi fihlÂh, buğd-ı fillÂh uzere olmak : Sevgi ve buğzu yalmz Allahu teÂl icin olanıdır.
10— Ehl-i sunnet vel cemaata uygun itikad etmek
alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- ÎmÂnın sahih, makbul ve mu’teber olması icin şartlar nelerdir?