Sual: Hanımla iyi gecinmenin yolu nedir?
CEVAP
Hanımının guzel huylu olmasını isteyen, once kendisi guzel huylu olmalıdır! Kur'an-ı kerimde, insana gelen musibetlerin, gunahları sebebiyle geldiği bildirilmektedir. O halde, dinimizin emir ve yasaklarına riayet eden, hanımı ile iyi gecinir.
Fudayl bin Iyad hazretleri buyuruyor ki:
(Dine uygun olmayan bir iş yaptığımı, hanımımın huysuzluğundan anlardım. Hemen o işime tevbe ettiğim zaman, hanımımın huysuzluğu da giderdi. Boylece tevbemin kabul edildiğini de anlardım.)
Aliyy-ul Havas hazretlerine hanımı kusmuştu. Hanımı, kocasına muhalefet etmek icin ayrı testi, ayrı bardak kullanıyordu. Aliyy-ul Havas hazretleri, bir gun yanlışlıkla hanımının testisinden su icince, hanımı hemen testiyi kırmıştı. Hazret, "Testiyi nicin kırdın?" bile dememiş, hicbir şey olmamış gibi davranmıştı.
Osman el-Hattab hazretlerinin komşusu, Nureddin Şuni efendi anlatır: Bir gece dışarı cıktım eski bir hasıra sarılı birinin dışarıda yattığını gorup (Sen kimsin, burada nicin yatıyorsun?) dedim. (Komşu ben Osman el-Hattabım. Oğlumun annesi, beni evden kovduğu icin sokağa cıktım, onun kızgınlığı gidinceye kadar burada yatmaya karar verdim) dedi.
Huysuz hanım
İbni Ebil Hamayil-i Sevri hazretlerinin hanımı huysuzdu. Kocasına ağzına geleni soyler, onu rahat bırakmazdı. O mubarek zat da hep sabrederdi. Yine bir gun hanımının yaptığı huzursuzluktan kurtulmak icin ucarak kacmıştı. Hanımı arkasından bakıp, (Hele şuna bak, ucup kacmakla elimden kurtulacağını sanıyor) diye soylenmişti. Bizim gibilerin ucması mumkun olmayacağına gore, kacmak suretiyle kavgadan, munakaşadan uzak durmaya calışmalıyız. Haklı olduğumuzu ispata kalkışmamalıyız!
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir mumin, hanımına kızmasın! Kotu huyu varsa, iyi huyu da olur.) [Muslim]
(Kadın, zayıf yaratılışlıdır. Zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusurlarını gormemeye calışın!) [İbni Lal]
(Muslumanların iman yonunden en ustunu, ahlakı en guzel olanı, hanımına, en iyi, en lutufkÂr davranandır.) [Tirmizi]
(Muslumanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en faydalı olandır. Sizin aranızda hanımına karşı en iyi, en hayırlı, en faydalı olan benim.) [Nesai]
(Hanımının ve cocuklarının haklarını ifa etmeyenin namazları, orucları kabul olmaz.) [Murşid-un-nisa]
(Kocası razı oluncaya kadar, kadının namazları ve hicbir iyiliği kabul olmaz.) [Taberani]
(Namazları kabul olmaz) demek, namaz borcundan kurtulur, fakat namaz kılmakla meydana gelecek buyuk sevaba kavuşamaz demektir. Namazı boşa gider demek değildir. Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, gunahının cezasını cektikten sonra, Cennete girer. Cennete sadece kÂfirler girmez.
Muslumanın gunahı cok olsa da, sonunda mutlaka Cennete girer. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(İyi kadınlar, Allah’a itaat eder ve kocalarının haklarını gozetir. Kocaları yokken, onların namuslarını ve mallarını, Allah’ın yardımı ile korurlar.) [Nisa 34]
Eve gelince hanımına selam verip hatırını sormalı, uzuntu ve sevincine ortak olmalıdır. Cunku, o başkalarından umitsiz ve yalnız kendisine alışmış bulunan dostu, dert ortağı, kendini neşelendiricisi, cocuklarının yetiştiricisi ve ceşitli ihtiyaclarının gidericisidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Haksız olarak hanımını dovenin, Kıyamette hasmı ben olurum. Hanımını doven, Allah ve Resulune asi olur.) [R.Nasıhin]
(Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allahu teÂlÂnın sizlere emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin!) [Muslim]
(Hanımına guler yuzle bakan erkeğin defterine bir kole azat etmiş sevabı yazılır.) [R. Nasıhin]
(Hanımı ile iyi gecinip şakalaşanı Allahu teÂl sever, rızklarını artırır.) [İ.LÂl]
Kendini kusurlu bilmek
Erkek, hep kendini kusurlu gormeli, (Ben iyi olsaydım, o boyle olmazdı) diye duşunmelidir. Hanımının iyiliğini, iffetini Allahu teÂlÂnın buyuk nimeti bilmelidir. Onun huysuzluklarına iyilikle muamele etmeli, iyiliği coğalıp, her işi seve seve yapınca, ona dua etmeli ve Allahu teÂlÂya şukretmelidir. Cunku, saliha bir kadın buyuk bir nimettir.
İyi davranmak, sadece hanımı uzmemek değildir. Onun verdiği sıkıntılara da katlanmak demektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hanımının kotu huylarına katlanan erkek, belÂlara sabreden Hz. Eyyub gibi mukafatlara kavuşur. Kocasının kotu huyuna sabreden kadın da, Hz. Asiye gibi sevaba kavuşur.) [İ.Gazali]
İyi musluman olmak icin hanım ile iyi gecinmek şarttır. Kur'an-ı kerimde de, (Onlarla iyi, guzel gecinin!) buyuruluyor. (Nisa 19)
Aklı olan karı-koca, birbirini uzmez. Hayat arkadaşını uzmek, incitmek, ahmaklık alametidir. zalim, huysuz kimsenin hayat arkadaşı devamlı uzulerek sinirleri bozulur. Sinir hastası olur. Sinirler bozulunca, ceşitli hastalıklar hasıl olur. Hayat arkadaşı hasta olan bir eş, mahvolmuş, saadeti sona ermiş demektir. Eşinin hizmetinden, yardımlarından mahrum kalmıştır. Omru, onun dertlerini dinlemekle, ona doktor aramakla, ona, alışmamış olduğu hizmetleri yapmakla gecer. Butun bu felaketlere, bitmeyen sıkıntılara kendi huysuzluğu sebep olmuştur. Dizlerini dovse de, ne yazık ki, bu pişmanlığının faydası olmaz. O halde, hayat arkadaşına yapılacak huysuzluğun, işkencenin zararı kendine olur. Ona karşı, hep guler yuzlu, tatlı dilli olmaya calışmalıdır! Bunu yapabilen, rahat ve huzur icinde yaşar, Allahu teÂlÂnın rızasını da kazanır!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Aklı olan karı-koca