Artık yakın gelecekte mevcut bilinen icerik ve keyword sistemleri tamamen değişecek. Google ve Yandex gibi arama motorlarında one cıkabilmek icin bolca zaman harcadığımız keywordler yerini artık voice datalarına bırakacak.



Fuar ile ilgili endişelerimiz maalesef daha İstanbul'da iken gerceğe donuşmeye başladı. İstanbul Havalimanı'nda ucağa binmeden, IŞİD nedeniyle ekstra guvenlik kontrolu yapılıyor ve bu uygulama diğer dunya vatandaşlarının şaşkın ve uzgun bakışları arasında sadece Turk vatandaşlarına ustelik Turk yetkilileri tarafından yapılıyor. Yani kendi ulkemizde dunyanın gozu onunde otekileştiriliyoruz. Ve biz 2. sınıf vatandaş muamelesi gorduk, gururumuz kırıldı.

Neyse ki Heathrow Havalimanı'na geldiğimizde insan olduğumuzu hatırladık. Cunku Ebola ve IŞİD nedeni ile burada da ekstra guvenlik onlemleri vardı ancak bir farkla; insanları asla rahatsız etmeden, otekileştirmeden yapılan guvenlik onlemleriydi bunlar.

Bize eşit davranan, otekileştirmeyerek Turkiye'de kırılan gururumuzu onaran İngiliz yetkililerine Teşekkurler.

Havayı puslu yapan iki neden; EBOLA Salgını ve IŞİD

Healht & Safety (sağlık ve guvenlik) anlamında kesinlikle taviz vermeyen, metro dilencilerinin bile sistemli ve sıralı bir şekilde dilenmelerini duzenleyen sistem ulkesi İngiltere'de bu iki konu İngiltere'deki hayatın tum alanlarına girmiş durumda ve kafalara kazımak icin buyuk bir caba var.

Şoyle ki; metrolarda, sokak aydınlatmaları uzeri reklamlarında Ebola ile ilgili surekli uyarıcı afişler bulunuyor. Ebola'nın olum demek olduğu işleniyor. (Bazı ilanların uzerine Ebola'dan olmek uzere olan insanların resimleri bile kullanılmış... Bu reklamların bazıları yardım kampanyaları icin olsa bile gorseller ile insanları cok urkutuyor.)

Haber ve guncel TV programlarında surekli oncelikli Ebola ve IŞİD haberleri. Bu iki konu uzerinde mesajlar oyle yoğun veriliyor ki yazılı basında Ebola ve IŞİD haberleri futbol haberlerinin bile onune gecmiş durumda.

Tum bunların arasında gelelim fuar gerceğimize.

Turkiye standı, Avrupa salonun tam ortasında ve oldukca buyuk ve geniş alana kurulu ancak alışılmışın aksine son derece sakin ve puslu bir hava hakim. Otelcilerin cozum ortakları, partnerleri olan "Tur Operatorleri" IŞİD ve Ebola gerceğinden faydalanmak icin psikolojik baskılara başlamışlar bile...

Ne de olsa " Kurtlar puslu havayı sever."

Birazda yeni trendlerden ve yararlı şeylerden bahsedelim...

**Yerele yonelik ekolojik tatil pazarının yukselişi

**Gelişen Asya ulkelerinin tatil alışkanlıklarının artması

**İngiltere'de ekonominin duzelmesi ve tatil harcamalarının artma eğiliminde olması

** İnternet alanında ki guzel ve heyecan verici gelişmeler; Bu alandaki bazı konu başlıklarına kısaca değinmek istiyorum.

1-Sosyal Medya: Sosyal medya artık eğlence değil cok onemli pazarlama aracı oldu. Geleneksel pazarlama araclarından cok cok daha ucuz ve % 40 daha etkili. Ancak burada ozellikle bu alanda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin planlı, programlı ve profesyonelce yapılması gerektiğinin altı onemle cizilmelidir.

2-Mobil uygulamalar: Gunumuzde akıllı cep telefonları her şey olmuş durumda; toplam internet kullanıcılarının %68'i artık mobil kullanıcılarından oluşuyor. (Tablet ve akıllı telefon kullanıcıları) Oyle ki ulkemizde bile IAB'nin yaptığı olcumlemede son 1 yıl icerisinde akıllı telefon ve tabletlerden internete girme artış oranı bir onceki yıla gore %85' lerin uzerinde.

Uzmanlar internet dunyasındaki her şeyin cep telefonuna uyumlu hale getirilmesini onemle tavsiye ediyorlar ve bunu şu guzel ornek ile acıklıyorlar: "Bir elinde dondurma yiyen bir kişi diğer eliyle internetteki butun işlerini halledebilmeli." Yani sitelerin ve iceriklerin uyumu bu anlamda gozden gecirilip yenilenmeli.

3- İcerik ve Keywordler: Artık yakın bir gelecekte (Google yetkilisi bu zaman dilimini maksimum iki yıl olarak verdi) mevcut bilinen icerik ve keyword sistemleri tamamen değişecek, şimdi uyguladığımız ve Google ve Yandex gibi arama motorlarında one cıkabilmek icin bolca zaman harcadığımız keywordler yerini artık voice datalarına bırakacak.

Cunku Google onculuğunde başlayan voice search sisteminin gelecek iki yıldaki gelişimini yetkililer şu şekilde ozetlediler: "İron Man filmindeki robot icerisinde bulunan Jarvis yazılımının aynısı." Bu filmi bircok kişi bilir bilmeyenler icin kısaca; bir metal robot icerisinde kullanıcısına sorulan bilgileri sozlu olarak aktaran ve sorulan soru ile ilişkili yanında bircok ek bilgi veren bir sistem.

Yaklaşık 2 yıl sonra bu kullanım bize sıradan gelecek. En onemli nokta ise sistem ve alt yapısını değişiklikleri takip edip şimdiden bu gelişmelere uyarlayan kişi kurum ve firmalar her zaman bu yarışta one cıkacaktır.

İşte bu noktada diğer uzulduğun bir konuya geliyoruz. Cunku fuarın acılışından sonuna kadar onlarca bu tur yenilik ve değişiklikleri anlatan ve haber veren seminerler, toplantılar ve sunumlar gercekleşiyor ve bunlarda Google, Microsoft gibi devlerin yoneticileri bulunuyor ve bizzat kendileri anlatıyorlar, ancak bu etkinliklere katılan sektor temsilcimiz maalesef bir elin parmaklarını gecmiyor.

Unutulmamalıdır ki bugunun ozellikle teknoloji anlamındaki trendleri cok cabuk değişiyor ve kısa bir surede demode bile olabiliyor, insanlar teknolojiyi cok hızlı harcıyor.

Ozet olarak internet alanında her şey cok hızlı değişiyor; hem sektor olarak hem kişisel olarak bu değişimin dışında kalma luksumuz yok!

Sonuc olarak puslu havada gecen bir fuardı.

Unutmayalım;

"Kurtlar Puslu Havayı Sever."


KAYNAK

__________________