Kultur ve Turizm Bakanlığı, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Turkiye Delegasyonu işbirliğinde gercekleştirilecek TUYUP (Turizm Sektorunde İşverenlerin ve Calışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) bilgilendirme toplantısı İstanbul Elite World Otel’de gercekleştirildi.
Toplantının acılışında konuşan İstanbul İl Kultur ve Turizm Mudur Yardımcısı Abdullah Gulen, son 30 yılda turizmin nereden nereye geldiğini ozetledi. İkinci konuşmayı yapan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Kofteoğlu, birkac yıl once Bodrum’da katıldığı toplantıda turizm eğitiminin nasıl olması gerektiğinin tartışıldığını anımsattıktan sonra şunları soyledi: “Toplantıya katılan sektor temsilcileri ile turizm akademisyenleri, turizm eğitiminin sektorun ihtiyacları doğrultusunda guncellenmesi gerektiğine dikkat cekti. Mufredatın guncel hale getirilip, eğitim ve deneyimin aynı anda yurutulmesi halinde oğrencilerin mezun olunca sıfırdan başlama sıkıntısının ortadan kalkacağı dile getirildi. Bu acıdan bakınca turizm eğitiminde ‘farkındalık’ yaratma ilkesiyle yola cıkan TUYUP’un yararlı olacağına inanıyorum.”
Bilgilendirme toplantısında hayata gecirilecek olan Ozel Eğitim Kuponları uygulaması, Cevreye duyarlı turizm işletmelerinin coğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması icin Yeşil Yıldız Belgesi Farkındalık Programı, Turizm sektoru işgucu araştırması ve Turizm sektorunun hizmetine acılacak cevrimici bilgi bankası konularında ayrıntılı bilgi iceren sunumlar yapıldı. Sunumları Murat Doğanay, Baver Alyakut ve Donald Paterson gercekleştirdi.
TALEPLER TOPLANIP EĞİTİCİLER BELİRLENECEK
Soz konu sunumlardan birini gercekleştiren uzmanlardan Murat Doğanay, bilgilendirme toplantılarının ardından bir ay icinde eğitim talepleri toplamaya başlayacaklarını belirtti. 7.5 milyon Avro butcesi olan TUYUP’tan personeli icin dil eğitimi ihtiyacının alanında uzman eğitim kurumlarından alınacağına işaret eden Doğanay konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bizden eğitim almak icin başvuracaklara kişi sınırlaması getirmiyoruz. Herkesin eğitimden yararlanabilmesi icin bunları peyderpey eğitime alacağız. Diğer konulardaki eğitimleri verecek olan ‘yetiştiricilerin eğitimi’ icin ilk etapta 300 kişi eğiteceğiz. Yeşil Yıldız konusunda eğitim verecek kişileri de bu sertifikaya sahip 15 otelden sececeğiz. Talepleri 15 Aralık’a kadar alıp bu otelleri belirleyeceğiz.”
Doğanay, katılımcılardan gelen sorulara ozetle şu yanıtı verdi: “Bu eğitimlere katılamayanlar icin 60 uygulamayı iceren eğitim filmlerini portalımıza koyacağız. 212 kurum temsilcisiyle goruşerek eğitim ihtiyac analizi calışması yaptık. Hazırlanacak eğitim filmlerinde havlu katlama sanatından Turk kahvesi nasıl pişirilir gibi geniş bir alanı kapsayan bilgiler olacak. Dileyen girip filmleri izleyebilecek. Portalımız bilgi almak isteyen herkese acık olacak. Ancak sektorle ilgili anket formlarını doldurması gereken kurum ve tesislere bir şifre vereceğiz. Kurum ve tesisler şifreyle sisteme girerek basit formlardaki soruları yanıtlayacaklar.
turzimguncel
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- Sektor calışanlarının eğitimi icin talepler alınmaya başlanıyor