Kultur ve Turizm Bakanı Omer Celik, gectiğimiz gunlerde Resim Heykel Muzesinden calınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gercekleştirilen operasyonla bir kısmı ele gecirilen tablolarla ilgili değerlendirmede bulundu. Eserlerin calınmasını onlemek amacıyla cipli takip sistemi geliştireceklerini belirten Celik, artık sadece mekan uzerinden değil, tek tek eserler uzerinden koruma sağlanacağını soyledi.

Bakan Omer Celik, eserlerin calınmasının onune gecmek icin yeni yontemler uzerinde calıştıklarını belirtti. Bakan Celik, "Biz sadece mekanları koruyoruz ama bu yontemin yeterli olmadığı gozukuyor. Her tabloya bir cip takılarak her tablonun kendisini takip edeceğiz. Yani o tablo temizlik icin bile yerinden oynatıldığında bunu sistemde goreceğiz" şeklinde konuştu.

TURK SANAT TARİHİ VE DUNYA TARİHİ ACISINDAN ONEMLİ ESERLER BULUNUYOR

Bakan Omer Celik, eserlerin, Turkiye'nin ortak mulkiyetinde olduğunu belirtti. Sozlerine, hem Turk sanat tarihi acısından hem dunya tarihi acısından onemli eserler var bunların icerisinde. Hoca Ali Rıza'nın bir eseri ele gecirildi. Bu eserlerin bir kısmına paha bicilemiyor. Orneğin 60 tanesinin toplamda 50 milyon lira değerinde olduğu soyleniyor. Bunlar butun Turkiye Cumhuriyeti'nin ortak mirasına aittir. Ve biz bunları geri istiyoruz. Elindeki eserlerden şuphelenenler bunu Bakanlığa iletsinler. Bize başvursunlar, bizim uzmanlarımız gelip incelesinler. Cunku ben bu incelemeleri cok titiz yaptırıyorum. Eserler bize gelse bile ilk tespitlerde bize ait olduğu soylense bile daha sonra Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yaparak tam orijinal olduğunun anlaşılmasını istiyorum. Şuana kadar sonuclar boyle" şeklinde devam etti.

KAYIP 302 ESERİN 43 TANESİ BULUNDU

Bakan Omer Celik, "302 tane eser kayıp Resim Heykel Muzesi'nden. Bunların 120 kadarı resim diğerleri başka objeler. Aslında bu yıllardan beri konuşulan bilinen bir şeydi. Ben goreve geldikten sonra bununla ilgili bir rapor istedim. Rapor onume geldiğimde doğrusu cok rahatsız oldum. 302 tane eser kayıp, bazı eserlerin orijinal olup olmadığı kuşkulu. Bunlar Turkiye'nin milli hafızasının, milli kulturunun parcası olan, Turkiye'nin milli koleksiyonundan calınmış eserler. Bu konuyla ilgili araştırma talimatı verdim. Mufettişlerimiz bir araştırma yaptılar. 1,5 yıl suren bir araştırma oldu, butun katalogları, muzayede evlerini, antikacıları taradılar. Cok sayıda koleksiyonerle, muzayede evi sahibi ile goruştuler ve benim onume bir rapor getirdiler. Rapor sonunda bu eserlerin bazılarının muhtemel bazı adreslerde olabileceği şeklinde bir tespit ortaya cıktı. Ve bu artık iyice somutlaştığı icin de Bakanlığımız tarafından savcılığa başvuru yapıldı. Başsavcılık makamı ve Emniyet cok buyuk bir hassasiyetle yaklaştı. Onun oncesinde ben mufettiş raporu onume geldikten, bu operasyon icin, bu surec icin duğmeye basmadan evvel sayın Cumhurbaşkanımıza Başbakan iken arz ettim. Boyle bir durum var ve bunun ustune gideceğiz diye. Kendisi de 'Şimdiye kadar niye yapılmamış, sonuna kadar ustune gidin.' dedi. Ve netice itibarıyla surec başladı. İlk aşamada yapılan tespitler sonucunda belli bir miktarda eser bulundu. Sonra 12 tane eser bu operasyonları duyanlar tarafından Bakanlığımıza iletildi ve 43 eser oldu. Onların orijinal olup olmadığına dair tetkiklerini yaptık. Ve sonucta bize, Resim Heykel Muzesine ait oldukları ortaya cıktı. Şimdi bu soruşturma devam ediyor. 4-5 tane ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Yapılan operasyon sonucunda 17 eser ele gecirildi. 22 kişi gozaltına alındı." dedi.

TURZİMGUNCEL