İngiltere ekonomisi olimpiyatların ardından toparlanma belirtileri gosterse de uzun bir suredir krizin etkileri sosyal yaşamda kendini gosteriyor.

İşini kaybetme riski yaygın bir anksiyeteye donuşmuş durumda. Ekonomik kaygılar tatile donuk motivasyonu da azaltıyor. Neredeyse her yıl daha cok bir "English Fair" haline gelen WTM'de bu olguyu tespit etmek hic zor değil.

Aslında 2005 yılından beri İngilizler daha az tatil talep etmeye başladılar. Petrol fiyatlarındaki artışa ekonomik krizin getirdiği vergi yuku de eklenince, İngiliz vatandaşları eskiye gore yuzde 20 daha az tatile gitmeye başladılar.

İngiltere yurt dışı seyahatlerinde bir onceki yıla gore yuzde 7 daha kuculmuş durumda. Turkiye'de ise yuzde 6 ekside. Londra Tanıtım Muşavirimiz Tolga Tuyluoğlu bu yuzde 6'lık azalmanın, piyasa koşulları ve buyuk operatorlerin yaşadığı sorunlar değerlendirildiğinde cok kotu bir netice olmadığını soyluyor.

Ancak İngiltere'den en cok turist giden 7'inci ulke konumunda olan Turkiye, 50 milyar dolarla dunyanın en fazla 4'uncu seyahat harcaması yapan bu pazardaki daralma karşısında ciddi onlemler almak zorunda.

EN BUYUK SIKINTI ULAŞIM

Oyle ki Euro bolgesindeki rakiplerimiz Pound'un Euro karşısında kazandığı değer ile birlikte daha agresif hale gelecekler. Ustelik doğrudan sefer avantajı olan pek cok destinasyonları var. Ozellikle sağlık, kongre ve golf turizminde tarifeli ucak seferleri oldukca onemli.

Bugun Antalya'nın 12 ay turizm hedefindeki en buyuk sıkıntı kış aylarındaki ucuş trafiğinin zayıflığı. İspanya'daki bir destinasyonun İngiltere'ye olan doğrudan ucuş sayısı (LCC ağırlıklı) ve maliyeti ile rekabet etmek kolay değil. Mayorka, İbiza, Tenerife, Faro'ya gidenler hem daha ucuza hem de sefer kolaylığı ile bunu sağlayabiliyor. Herkesin malumu olan bu konunun bir an once masaya yatırılması gerekiyor.

BAĞIMSIZ SEYAHATLER ARTIYOR

Tabii bir de online pazar gerceği var. İngiltere'de eskiden beri paket tur pazarı giderek kuculmekte. Tolga Tuyluoğlu tur operatorlerinin bununla ilgili onlemler aldıklarını soyluyor. İngiltere'den Turkiye'ye yuzde 64 paket tur; yuzde 36 bağımsız tur yapılıyor. Son 5 yılda Turkiye'ye gelen bağımsız seyahatler yuzde 50 oranında artış gosteriyor. Burada online kanalın dayanılmaz gercekliği var. İnternet odaklı bağımsız seyahat talepleri son 3 yılda neredeyse her yıl yuzde 5 civarında artış gosteriyor.

PAZAR ALGISINI YIKMAK KOLAY DEĞİL

Bununla beraber İngiltere fiyat odaklı bir pazar. 2011 sonrası fiyat artışlarına operatorlerin gosterdiği mukavemeti unutmamak gerekir. Fiyat artışlarımız İspanya'nın uzerinde. Kaliteli olduğundan şuphe etmediğimiz urunumuzu artık en azından ederi kadar satma hakkımız yıllar icinde oluşan ucuzcu ulke imajını birden değiştirmiyor. Konvansiyonel pazar algısını yıkmak kolay değil.

Ustelik Arap Baharı sonrası birtakım subvansiyon ve indirimlerle geri donuş sinyali veren Kuzey Afrika ulkelerine yonelik bir talebin oluşacağını, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın indirim kartlarının mutlaka goruleceğini ihmal etmemek, bunları konjonkturel gerceklerin otesinde değerlendirerek stratejik onlemler almak zorundayız.

MUĞLA'DAKİ AZALMA SORGULANMALI

Turkiye'ye gelen İngiliz ziyaretcinin destinasyon tercihindeki değişim de sorgulanmalı. İngilizlerin Turkiye'deki ilk tercihi olan Guney Ege gecen yıl yuzde 11 civarında duşuş yaşadı. Bu yılı yuzde 2-3 duzeyinde bir kayıpla kapaması ongoruluyor. Buna karşılık Antalya yuzde 5; İstanbul yuzde 9 artış gosterdi. Acaba Turkiye'ye gelen İngiliz ziyaretcinin bakış acısı ve memnuniyet algısı mı değişiyor? Bu durumu gecici bir donem olarak gormemeliyiz.

Ozellikle Egeli turizmcilerimiz bunu irdelemeli. Tanıtıma donuk Musteşar Ozgur Ozaslan'ın onerisi oldukca onemli. Ozaslan, onumuzdeki yıllardan itibaren Berlin, Londra ve Moskova'daki fuarlarda Turkiye standının dışında farklı tasarımlar ile bolgeyi one cıkartacak şekilde tanıtımların yapılması gerektiğini soyluyor.

İKİNCİ KONUT GERCEĞİ

Turkiye'de 50 bin oturma izinli İngiltere vatandaşı var. Bunların buyuk bir bolumu kendi ulkelerinde ev almakta zorlanan maaşlı calışan veya emekli sınıfı. Ev almak isteyen zengin İngilizler daha cok Akdeniz'in batısını tercih ediyor. Yani sektor, ikinci konut taleplerindeki değişimi iyi analiz etmek ve bu gerceği rakipler acısından da değerlendirmek zorunda. Bugun İspanya ve Yunanistan ev alan yabancılara bazı ayrıcalıklar vermeye hazırlanırken yine Bulgaristan'daki ucuz fiyatlarla yaratılan arzın yakın zamanda bu ulkeye olan talepleri artıracağı soyleniyor.

TURKİYE SADECE DENİZ, KUM, GUNEŞ DEĞİL...

Son yıllarda en cok 12 ay turizm ve urunu ceşitlendirme cabamızı konuşuyoruz. Turizmin Anadolu'ya yayılması ve yeni turizm segmentlerinin destinasyonları guclendirmesi projeleri var. Bir bolgeye tatil amaclı gelen Avrupalı turist orada eğer varsa bir yerel festivale katılmak, oren yerlerini gezmek, yoresel yemekler yemek istiyor.

İngilizler Turkiye'yi sadece bir deniz, kum, guneş ulkesi olarak gormuyor. Nitekim ulkemize gelen İngiliz turistlerin yuzde 24'u kultur turlarına katılıyor; yuzde 71'i tatilini yaparken tarihi alan veya bir muzeyi geziyor. Bazı turizmcilerimiz İngilizler "her şey dahil" istemiyor diyebilir ancak kanımca bir urun ister a la carte, ister all inclusive olsun, eğer habitatıyla birlikte fiyat-kalite performansı turisti memnun ediyorsa doğru konumlanmış demektir.

İNGİLİZLER NE KADAR HARCIYOR?

Uzmanlara gore olimpiyatların da etkisiyle 2012 yaz donemini ulkelerinde geciren İngiltere vatandaşları 2013 yılında daha cok seyahat talep edecekler. Burada turizm acısından onemli olan kalış suresi ve kişi başı harcama miktarı. İngiliz turistin Turkiye'deki kalış suresi ortalama 11 gun. 2011 yılında, kişi başı harcama tutarı 537 Sterlin'den 514 Sterline gerilemiş durumda. Gunluk kişi başı ortalama harcama, Turkiye icin 49 Sterlin iken Yunanistan'da £60, Portekiz'de £56, İspanya'da £52, son olarak Mısır ve Malta'da £51 olarak kaydedilmiş.

HEDEF DAHA COK GELİR OLMALI

Turkiye'nin turizmden elde ettiği geliri arttırmak icin ceşitli formuller geliştirmesi gerektiği aşikar. Orneğin İngiltere, Olimpiyatlar sayesinde ziyaretci sayısını 680 bin kişi arttırmış ve bu 3 aylık periyotta kişi başı 1.350 Pound turizm geliri elde etmiş. Bu şimdiye kadarki kayıtların 2 katının da uzerinde bir harcamaya işaret ediyor.

Visit Britain Şefi Sandie Dawe'e gore bu aslında 2013 yılı icin turizme sunulan altın değerinde bir miras. İşte bizim de ulke olarak altın turizm devrini başlatmamız gerekiyor. 550 dolar civarında dolaşan kişi başı ortalama gelirini yukarılara cekecek altın turizm modelleri geliştirmek zorundayız. Bunun icin dunyayı yeniden keşfetmeye gerek yok!

Turizmde bu sabah.com
__________________