TURKCE..!
Dilimiz..
Ana dilimiz..
Atalarımızın bizlere en buyuk mirası..
Korumamız gereken ,gelecek nesillere aktarılabilecek en onemli kultur oğemiz..
TURKCEMİZ…

Diğer bir yazımda gencler ve kultur emperyalizmi konusuna dikkat cekmek istemiştim.Ne kadar dikkatleri cekmiştir bilemiyorum ama o konuyla şuan okuduğunuz konuyu ard arda okumanızı tavsiye ederim,tehlikenin boyutlarını daha iyi gorebilmeniz icin…

Osmanlı’nın son zamanlarında ve cumhuriyetimizin ilk elli yılı,Turkcemize Arapca ve Farscadan binlerce kelimenin gectiği,dilimizin bu dillerin istilasına maruz kaldığını soylemek yanlış olmaz.Bu istilanın bittiğini zannetmeye başladığımızda ise Turkcemiz,bu kez de dunyanın en cok konuşulan dillerinden olan İngilizcenin somurusune maruz kalmaya başladı.Bu somuru o boyutlara ulaştı ki,neredeyse Turkilizce diye yeni bir dil ortaya cıkartıldı..! Yeni acılan dukkanlara,televizyon ve radyo kanallarına yabancı isimler vermek gunumuz modası haline geldi.Oyle ki,V’nin yerine W,K’nın yerine q,KS’nin yerine ise X,C’nin yerine CH kullanılmaya başlandı.Yabancı hayranlığı almış başını gidiyor,genclerimiz fena halde TURKCHE konuşuyor..! Bu genclerimiz gelecekte doğacak cocuklarına da “Ayshe,Shengul,Shakir,” isimlerini koyarlarsa şaşmamak gerekir..

Forum sitelerine girip bakın sanal alemde; Pek cok genc “choq gusel,abijim,manyaq superr olmush” gibi absurd kelimelerle yazışıyorlar..! Mesajlarını okurken inanın ne anlatmak istediklerini cozmekte gucluk cekiyorum.Muzik zevkleri tamamen dış kaynaklı muziklerden ibaret.”Rap yada hiphop” denen sozleriyle gencleri şiddete yonelten ,kulağı kupelilerin,burnu deliklilerin muzik zevki artık liseli genclerimize hatta ve hatta ilkokul cocuklarımıza kadar ulaşmış durumda..Onlem alınmazsa onumuzdeki 30-40 yıl icerisinde ansiklopedilerden Dede Efendi’nin,Turk Sanat Muziği ustadları Pınar’ların,Kaynak’ların,Munir Nurettin Selcuk’ların isimlerini de silerler..!

Sosyal hayatlarımıza veda edip,gunumuzun buyuk bolumunu bilgisayar başında geciriyoruz.”Online” sohbetlere dalıp,sanal dunyanın sanal yuzleriyle “slm”laşıyor,ayrılırken “bye”laşıyoruz..Gercek hayatta hasbihal etmek,hal hatır sormak dururken “slm”laşmak ve “bye”laşmak kolayımıza geliyor..

Şukur ki dilbilimcilerimiz Computer adlı insanı robotlaştırma aletine Bilgisayar ismini koyabilmişler.Ama genclerimize zor geliyor bilgisayar yazmak ,PC daha kolaylarına geliyor,dillerini katlettiklerini unutarak..

Dil,bir ulusun en onemli kultur oğesidir. Diline sahip cıkamayan uluslar ileride toprağına da sahip cıkamaz..! Acı tabloyu gozler onune sermek boynumuzun borcudur..

İnternet sayfalarında gezinirken rast gelen bir karşılaştırmayı sunmak istiyorum sizlere;

Yıl: 1965
"Karşıma Âniden cıkınca ziyÂdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir ed takınacağıma hukûm veremedim, Âdet vecde geldim. Buna mukÂbil az bir muddet sonra kendime gelir gibi oldum, yuzunde beni fevkalÂde rahatlatan bir tebessum vardı.. Ustumu başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire cıkınca cok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama cok gecmeden kendime gelir gibi oldum, yuzunde beni rahatlatan bir gulumseme vardı.. Ustume ceki duzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma Âniden cıkınca fevkalÂde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hukûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lÂkin kısa bir sure sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yuzunde beni ferahlatan bir tebessum vardı.. Ustume ceki duzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire cıkınca cok şaşırdım.. Fen hÂlde kal geldi yÂni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak icin doğruldum, artistik bir sesle 'selÂm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda oyle gorunce cuş falan oldum yÂni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fen goceriz dedim, enjoy durumları yÂni.. Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hor, ben cok yÂni oyle işte birden.. Off, ay dont nov Âbi yaa.. Ama o da bana oyle baktı, if so Âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Belki de pek coğunuz bu karşılaştırmayı okurken tebessum etti,ağlanacak halimize gulup geciverdik…

Turk edebiyatının en başarılı nesir yazarlarından Cemil Meric diyor ki; “Kamusa (sozluğe) uzanan el,namusa uzanmıştır” diye.. Dilimiz,kulturumuz buyuk bir saldırı altında. Yabancı gucler dilimizi değiştirerek bizleri kulturumuze yabancılaştırmak gayretindeler. Genclerimizin coğu ise maalesef bu oyuna alet olmaktadır. (iclerindeki vatan-millet sevdalısı,dilini guzel konuşan,kulturune,gelenek ve goreneklerine bağlı,Turk Halk Muziği ve Sanat Muziği dinleyen arkadaşlarıma şukranlarımı sunarım,kim bilir belki de Turkce yaşarsa,yaşatılırsa,onların emeğiyle olacak..)

ARTIK UYANMA VAKTİ,GENCLERE SAHİP CIKIP ONLARI MİLLİ KULTURE CEKME VAKTİ.DİLLERİNİ SEVDİRME VAKTİ..

Lutfen ama lutfen dilimize sahip cıkalım..

Turkcemizin Turkcheleşmesine İZİN VERMEYELİM..

Alıntıdır...