FIA Standart Cosworth Motoru Oneriyor PDT®
Spor Haberleri0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Spor Haberleri
- FIA Standart Cosworth Motoru Oneriyor PDT®
-
17-10-2019, 12:07:15FIA Başkanı Max Mosley, Honda'nın spordan ayrılma kararı verdiği şu zamanda Cosworth'ten gelen ucuz motor teklifinin, spordaki maliyetlerin duşurulmesine yardım edeceğini duşnuyor. Aynı gun icinde Formula 1, buyun ureticisi Honda'yı kaybetti ve Mosley, maliyetlerin duşurulmesi ile ilgili olarak Cosworth ile yapılacak anlaşmanın nasıl yardım edeceğini bir mektupla ifade etti. Başkan, şu anda FIA'nın, 2010'dan itibaren gecerli olacak yıllık 6 milyon £'dan daha az maliyette motor ve aktarma organları kapsamında Cosworth ile goruşme halinde olduğunu acıkladı. FIA Başkanı ayrıca, maliyetlerin 4 takım icin hesaplandığını, daha fazlası icin maliyetlerin daha da duşeceğini belirtti. Mosley'in mektubu: "İhale surecini tamamladık ve şu anda 2010'da başlamak uzere komple bir Formula 1 guc unitesi tedariği icin Cosworth'un yanı sıra Xtrac ve Ricardo Transmissions (XR) ile ozel goruşmelerdeyiz." "Motorlar şu an gecerli olan bir motor olacakken iletim organı, Formula 1'in ulaştığı seviyede olacak ve gridin coğuna iletim organları tedarik eden iki firma tarafından birleşik bir calışma ile olacak." “Bu seceneği tercih eden her bir takım icin maliyet, oncelikle 1.68 milyon £ on odeme ve sonrasında (2010, 2011, 2012) anlaşmanın 3 yılının her biri icin sezon başına 5.49 milyon £ odeme icerecek. Bu bedel, anlaşmayı imzalayan 4 takım olmasını, butun yarışlarda ve 30.000 km.lik testlerde tam teknik destek almasını kapsıyor." “Yıllık maliyet, bu seceneği daha fazla takımın tercih etmesi durumunda azalacaktır. Mesela 8 takımla, takım başına 4.99 milyon £ olacak. Eğer testler 30.000 km.den az olursa maliyet daha da duşecek. Ne motor ne de iletim organları amblem taşımayacak" Bir cok ureticinin, standart motora gecilmesi durumunda ayrılma kararı alacaklarını acıklamarı icin Mosley, takımlar eğer istemezse bu seceneği tercih etmeyeceklerini de belirtti. Bununla birlikte Mosley, ureticilerin kendi yaptıkları motorların stadart olandan daha iyi performans sağlamasına izin vermeyeceklerini acıkladı. Mosley: “Mevcut motlarını kullanmaya devam etmeleri, motor eşitliği icin istenenler ve gelişimin yasaklanması hÂl gecerli (tedarik edilen motorun performans gostergesi olarak referans haline geleceği ve hic bir motorun bu gostergeleri aşamayacağın belirterek)" Kendi motorunu ureten veya kendi guc unitesini kullanan takımların, XT iletim organlarını kullanması gerekecek. Mosley, diğer maliyet kısıtlaması cabalarıyla birlikte motor calışmasının, bağımsız takımları ayakta tutacağına ve eğer daha fazla arac ureticisi cıkarsa yeni ureticilerin bulunabileceğine inanıyor. Takımlar, 11 Aralık Perşembe gunune kadar standart motorla calıma konusundaki duşuncelerini belirtmesi gerekecek. Eğer 4'ten daha az takım standart motor seceneğini secerse bile, maliyetin biraz daha artmasına rağmen FIA, bu plana devam ettirecek. FIA'nın resmi sitesinde yayınlanan bildiride yonetim kurulu, sporun geleceğini guvence altına alabilmek icin Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) ve Bernie Ecclestone ile birlikte calışmaya odaklandı. Bildiri: “Honda'nın Formula 1'den ayrılma niyetini acıklaması, Dunya Şampiyonası'nda mucadele etmenin maliyetlerinin surdurulemez olduğu konusunda FIA'nın uzun sureli endişesini doğrulamıştır. FIA'nın bakışında kuresel ekonomik duşuş, kritik durumdan şiddetli hale geldi." “Sporun koruyucuları olarak FIA, Formula 1'in ekonomik acıdan surdurulebilir hale gelebilmesi icin ticari hakların sahipleri ve FOTA'nın uyeleriyle calışmaya bağlıdır" Trf1.Net __________________