“İlahi Bir Ses Cınlıyor… Oku diye… Duy artık!!!”
Allah’ın Kuran’daki emirleri farz değil mi? Aleyhinde bir tavra girilmesi, yok şoyleydi boyleydi diye kıvırılması mumkun olmayan net bir emir var Kuran’da… “Oku!”
Demek ki onu yapmak tercihe bırakılmış bir şey değil. Acıkca farz… “Oku!” diyor.
Hatta farzın katmerlisi, en onde geleni. Eğer bir Allah’ın varlığına inanıyorsa bir insan o emre karşı cıkmasının mumkunatı olur mu? Okuyacaksın, kacar tarafı yok… “Oku!”yacaksın.
Nedense namazın kıyamına hapsedilip, geleneksel olarak ve belki de şeytani bir yanıltmayla İslam’ın şartı bile sayılmayan ama Allah’ın net olarak verdiği bir emir… “Oku!”
Cok değil azıcık, minnacık, kucucuk, bir ancık, hic de kafamızı yormadan duşunelim. Allah net, kısa, acık ve anlaşılır bir emir veriyor… “Oku!” diyor. Arka planı, duburu muburu, ayrıca cok da derin duşunulecek tarafı yok, kapalı mapalı değil. Muhkem.
Bilinen nuzul sırasına gore ilk inen ayet. Allah’ın peygamberine ilk bildirdiği emir, ilk işittirdiği ilahi ses belki de… “Oku!”
Şunun bunun aracılığı ile değil, Âlimlerin adına değil, putlarla birlikte değil, olmuşlerle değil, O’ndan başkalarının adını anarak değil sadece “Yaratan Rabbinin ismiyle oku!”

96-Alak 1 “İkra’ Bi İsmi Rabbi-ke Ellezi Halak’a | Oku! Yaratan Rabbinin İsmiyle”

Bu net emirden sonra hangi mazeret gecerli olabilir ki! “Okumam yazmam yok, ben okuma bilmiyorum” demek gecerli olabilir mi? Hic vakit bile gecirme ve oğren o zaman. Bundan daha onemli ne işin olabilir?
Duşunsene… Allah sana bir emir veriyor ve sen onu yerine getirmekten imtina ediyor, savsaklıyor, ya da sanki dalga gecer gibi neyi soylediğini anlamadan ezbere ve anlamadığın bir dilde ezbere ağzını kımıldatıp duruyorsun!!! Olur mu?
Okursan anlayamayacağını zannediyorsun. Sana oyle zannettirdikleri icin anlamamışsın da! Halbuki Allah’ın ne kadar ikram sahibi olduğunu unutmuşsun. O’nun sana kolaylaştıracağını bile bilmiyorsun.

96-Alak 3 Ikra’ ve Rabbukel Ekrem | Oku! Rabbin en buyuk kerem sahibidir.

Oku’sana kardeşim. Nasıl bir Allah algısı ki bu seninki, Allah sana “oku” diyor ve sen okurum bir gun nasıl olsa diyorsun. Emri verenin kim olduğunun farkında mısın?
Anlamadın galiba… Allah diyor “oku” diye sana, ben demiyorum.
Duşunsene… Verilen emrin anlaşılmayacak hicbir tarafı yok. “Oku!” Nasıl anlayıp da okumadın bugune kadar.
Anlamadın galiba!!! Allah diyor kardeşim, Allah!!! Emrediyor, “okusan iyi olur” demiyor. “Okur musun?” diye sormuyor. “Eğer okursan iyi olur” demiyor. Net acık “oku” diyor. Hangi haddinle hala okumuyorsun?
Uc dese ucmak zorundasın. Cıkar yolu yok, ol dese oleceksin ya!!!. Olmeyecek misin? Şukret. Basit bir emir veriyor.. “Oku” diyor ve sen okumuyor, ne dediğini bile bilmediğin namazınla, sabahtan akşama uc beş gun sızlanarak ac kalmakla veya “kalbim temiz benim” diyerek kurtulacağını zannediyorsun. Oku’sana be duşunmez adam, oku’sana be aklı havada kadın!
Eğer hala okumuyorsan O’na inandığını da bir daha iddia etme. Eğer hala okumaya karar vermemişsen Allah’ın varlığına iman ettiğini de bir daha ağzına alma. Sen inanmıyorsun… İnandığını zannediyorsun. Sen inanmıyorsun. Var zannediyorsun. Eğer gercekten var olduğuna ikna olmuş olsaydın, icin titrer, korkar, işi gucu bırakır, hic vakit kaybetmeden, koşa koşa gider acar, tuylerin kabara kabara okurdun. Ama sen hala mazeret uretip duruyorsun!!!
Ustelik daha okumadan, insanlardan da sana “oku bak goreceksin, sana anlatıldığı gibi yazmıyor kitapta” dediği zaman bilmeden okumadan karşı cıkıyor, bilmiş bilmiş hala okumadığın kitabın dinini cok bilirmiş gibi oku diyene karşı cıkıyor, duyduğunaysa hic duşunmeden inanıyorsun!
Oku şu kitabı. Oku şu kitabı artık. Anlamamaktan değil, okumamaktan kork. Farz kardeşim farz. Farzın onde geleni. Sadece imama, muftuye değil sana da farz.
Duşun… Duşun bir an icin… Duşun şunu be… Allah butun varlığıyla sana tam da şu anda apacık tecelli etse ve “Ey kulum… Oku!!!” dese ne yaparsın!!!
Vaktim yok der misin? İşten gucten fırsat kalmıyor diye cevap verir misin? Dizi filimden sonra mı dersin? Hala okumaz mısın?
Zaten Allah şu anda ve her zaman bunu soyluyor. Her yerde sozleri cınlıyor. “Okuuuuuu!!!” diyor. Ve akılsız insan!!! Hala okumuyor!!! Coğunun okuyacağı da yok!!! Tek yaptığı itiraz etmek!!! Allah’ın ayetlerine karşı apacık duşman kesilmek! Akılsız insan!!! Farz oğlum farz!!! Oku kızım farz!!! Farzın onde gideni!!!
Oku!!! Anlamak icin oku şu Kuran’ı artık. Zaman tukeniyor. “Herkes onu okuyor” diye kampanyalar duzenlenip, başka kitapları basit bir fiyat uğruna satmak icin başka şeyler okutuluyor. Bırak onları, Kuran’ı oku. “Oku!” Kimse onu okumuyor. Okuman icin kampanyalar duzenlenen başka kitapları değil, Kuran’ı oku.
Anladığın dilde oku. Allah sana yardım edecek. Anlamanı kolaylaştıracak. Oku!!! Allah bu kadar insanın arasından seni secti. Uyan artık. Sadece O’na yonel. Ac gozlerini! Hic kullanmadığın gozlerin başlarda belki biraz acıyacak ama merak etme, okudukca gececek. Allah seni secti. Mesajını okuyasın da anlayasın istiyor. Şukret.

Kaynak