İki kıtayı birleştiren boğazı ile dunyada eşine az rastlanır ozelliği bulunan İstanbul, asırlardır ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izleriyle her donem turistleri cezbediyor.


16 yuzyıl boyunca Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapan medeniyetlerin beşiği İstanbul, gecmişten bugune uzanan eşsiz tarihi mirasıyla her donem cazibe merkezi olmayı surduruyor. Dunyada, "tarihi ve turistik şehir" denilince akla ilk gelen kentler arasında yer alan İstanbul, yılın her doneminde yerli ve yabancı turistlerin gozdesi. İnsanı adeta kendine ceken sokakları, tarih kokan mabetleri, iki kıtayı birleştiren boğazı, doğal guzellikleriyle one cıkan adaları, dunya tarihine ışık tutan muzeleriyle İstanbul dort mevsim misafirlerini bekliyor. Ozellikle İstanbul'u "İstanbul" yapan tarihi yarımada icindeki Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camisi, Yerebatan Sarnıcı yerli ve yabancı turistlerin her donem ilgi odağı oluyor. Ayrıca Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Suleymaniye Camisi, baharat kokusuyla Mısır Carşısı, dunyanın en eski alış veriş merkezi Kapalı Carşı, uygarlık tarihinin 127 yıllık evi İstanbul Arkeoloji Muzeleri, tarih yolculuğuna cıkmak isteyen turistleri buyuluyor. Mistik havasıyla Kız Kulesi, boğazın gozcusu hisarlar, 90'ın uzerindeki ağac turleriyle Gulhane Parkı, meşhur Haseki Hurrem Hamamı, cumbalı ahşap evleriyle Soğukceşme Sokağı turistlerin alternatif gezi noktaları arasında yer alıyor.





DUNYANIN 8. HARİKASI DENİLEN 'AYASOFYA'

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dunyanın onde gelen yapılarından ve en cok ziyaret edilen muzeler arasında yer alan Ayasofya, tum ihtişamıyla ziyaretcilerini ağırlıyor. Tarihciler tarafından "Dunyanın 8. Harikası" olarak nitelendirilen yapı, 916 yıl kilise olarak kullanılırken, 1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethiyle camiye cevrilerek 482 yıl cami olarak hizmet verdi. Ozellikle Osmanlı doneminde yapılan calışmalarla ve Mimar Sinan'ın eklediği minarelerle guclendirilen Ayasofya, dunya mimarlık tarihinin bugune kadar ayakta kalmış en onemli anıtları arasında bulunuyor. Ayasofya, mimarisi, ihtişamı, buyukluğu ve işlevselliği yonunden sanat dunyasında onemli bir yer teşkil ediyor.



EN GORULMEYE DEĞER SARAYLARDAN

Fatih Sultan Mehmet'ten Sultan Abdulmecid'e kadar yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devleti'nin idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan aynı zamanda padişahın ikametgahı olan Topkapı Sarayı, yerli ve yabancı turistlerin en cok ziyaret ettiği tarihi mekanların başında geliyor. Kendine ozgu binaları, nefis cinileri ve tabiatla ic ice gecmiş yapısı kadar Sarayburnu'ndaki konumu, Topkapı Sarayı'na doğal bir guzellik ve ihtişam veriyor. Olağanustu zenginlikteki koleksiyonları ve ilgi cekici hikayelerle orulu tarihi, Topkapı Sarayı'nı dunyanın en gorulmeye değer saraylarından biri kılıyor.

KENTE MUHRUNU VURAN CAMİ: SULTANAHMET

Sultanahmet Camisi, taşıdığı Turk-İslam medeniyetinin estetik unsurlarıyla 4 asırdır Muslumanların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olmaya devam ediyor. İstanbul'un 7 tepesinden 2'ncisi uzerine inşa edilen, Marmara Denizi'nden İstanbul'a yaklaşan gemilerin selamladığı, Turk-İslam medeniyetinin en zarif eserlerinden kente muhrunu vuran Sultanahmet Camisi, icinin mavi aydınlığıyla da yuzyıllardan beri hem yabancı hem de yerli turistlerin ilgi odağı olmayı surduruyor.Mimar Sinan'ın talebesi Sedefkar Mehmed Ağa'ya, Osmanlı cihan devletinin 16. Padişahı Sultan I. Ahmed Han tarafından inşa ettirilen Sultanahmet Camisi, 17. asrın sanat ve estetik anlayışının butun guzellik ve inceliklerini barındırması bakımından da onem taşıyor. Bizans Hipodromu'nun guney kısmına inşa edilen, 6 minaresi ve zarif kubbesiyle ilahi bir eseri havası uyandıran Sultanahmet Camisi, ic suslemesinde kullanılan 20 bin 43 mavi zeminli, klasik Turk-İslam sanatlarının usluplaştırılmış Rumi, hatai, penc, bulut ve yaprak motifleriyle suslu cinileri, mavinin hakim olduğu kalem işleri ve vitrayların verdiği aydınlık dolayısıyla Batılılar tarafından "Blue Mosque" olarak adlandırılıyor.





İSTANBUL'UN SARNICLARI

Doğu Roma İmparatorluğu doneminde İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak maksadıyla inşa edilen sarnıclar, bugun kultur ve sanat alanında turizme hizmet ederken, buyuk ilgi goruyor. Binlerce yıllık tarihe sahip İstanbul'un kulturel hazineleri arasında Yerebatan, Nuruosmaniye, Şerefiye ve Binbirdirek gibi buyuk sarnıclar yer alıyor.

OSMANLI DONEMİNİN EN BUYUK CAMİSİ

Mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan'ın kalfalık eseri Suleymaniye Camisi, muhendislik, ince işcilik ve mimari dehasıyla asırlardır hayranlık uyandırıyor. Osmanlı doneminin en buyuk camisi olma ozelliğini taşıyan Suleymaniye Camisi, tum ihtişamıyla asırlardır dimdik ayakta duruyor. Sadece camiden ibaret olmayan aynı zamanda kulliye, sıbyan mektebi, hamam, fakirlere yemek verilen daruzziyafe ve hastaneden oluşan bir eğitim, kultur ve yardımlaşma kompleksi olarak inşa edilen Suleymaniye Camisi, kandillerin isinden uretilen murekkeple yazılan el yazması eserlerin yer aldığı kutuphanesiyle de ilgi cekiyor.

TARCIN VE KARANFİL KOKAN CARŞI

Eminonu'nde, Yeni Cami'ye gelir getirmesi amacıyla 1667'de yapımı tamamlanan, mimarisi, kemer taşlarına sinen tarcın ve karanfil kokusuyla buyuleyen Mısır Carşısı, 352 yıldır ilgi goruyor. Mısır Carşısı, tarihi boyunca her derde deva olan kurutulmuş bitkilerin, ceşit ceşit otların ve yuzlerce tur baharatın buluştuğu adeta dev bir pazarı andırıyor. Doğu ve Batı arasında kopru vazifesi gorerek İpek Yolu ticaretinin İstanbul'daki en onemli ayağı olan Mısır Carşısı, kemer taşlarına sinen tarcın ve karanfilin buyulu kokusuyla hala ilgi cekmeye devam ediyor.





İHTİŞAMIYLA ON PLANA CIKAN 5 ASIRLIK CARŞI

Mimarisinin buyukluğu ve ihtişamı ile on plana cıkan Kapalıcarşı, 500 yılı aşkın suredir İstanbul'un en onemli ticaret merkezlerinden biri olmayı surduruyor. Her yaştan alışveriş tutkununu kendisine ceken carşı zengin bir kulturel yapıyı da bunyesinde barındırıyor. Dunyanın en eski alışveriş yerlerinden biri olan Kapalıcarşı'da eskiden 4399 buyuk dukkan, 2195 kucuk dukkan, 24 han, 497 dolap, 12 mahzen, 10 mescit, 16 ceşme, 8 kuyu, 2 şadırvan bulunuyordu. Kapalıcarşı, kultur ve alışveriş ağırlıklı bir tatil planlayanların İstanbul'da gezilecek yerler listelerinde yer alıyor.

UYGARLIK TARİHİNİN 128 YILLIK EVİOsman Hamdi Bey tarafından kurulan, İskender Lahdi ve Kadeş Anlaşması gibi dunyanın en onemli eserlerinin sergilendiği İstanbul Arkeoloji Muzeleri, 128 yıldır tarihin koridorlarında yolculuk yapmak ve uygarlıkların izini surmek isteyenleri ağırlıyor. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu, arkeolog, muzeci, ressam Osman Hamdi Bey tarafından kurulan İstanbul Arkeoloji Muzeleri, dunyada muze binası olarak tasarlanan ilk on muze arasında yer alıyor. İstanbul Arkeoloji Muzeleri, İskender Lahdi ve Kadeş Anlaşması gibi dunyanın en onemli eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Fotoğraflar: Ingimage, AA

Kaynak


__________________