Gectiğimiz hafta Antalya'da Resort Kongresi toplandı. Kamu ve ozel sektorun ust duzeyde temsil edildiği Resort; giderek Bolgede turizm sektorunun en onemli etkinliğine donuşuyor. Ozellikle Uluslararası duzeyde katılım, Resort'a gosterilen ilgi ve etkileşimi arttırıyor.

Bu yıl; "Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi" başlığıyla oldukca iddialı bir konu secilmişti. Kanımca iki konuşmacı ve onların sectikleri icerik; gundeme damgasını vurdu. Bunlardan ilki konvansiyonel Bankacılık sektoru ile Turizm Sektoru arasındaki ilişkileri anlatan Denizbank genel Muduruydu. Diğeri son donemde hayatımızı buyuk olcude değiştiren, "Yeni Ekonomi"nin en onemli şirketlerinden Microsoft'un Turkiye yoneticisinin turizm sektorune ilişkin anlattıklarıydı. Bu alanda yeni bir donemin gelmekte olduğu anlaşılıyor.

Kuşkusuz iletişimdeki hızlı gelişmenin turizm sektorune etkilerinin tartışılması, salt Resort'un gundemiyle sınırlı değil. Son bir kac yıl icinde bu alanda yapılan yatırımlar, Turkiye'de elektronik işlemlerin onemini kavranmasına yol actı.

Sektorel yatırımların % 70'lik bolumunu oluşturan tatil turizmi dışındaki urunleri pazarlayacak enstrumanları geliştirememiş olan Turkiye sonunda, "e-turizm" alanına kaymak zorunda kalacak.

Ancak Turkiye'nin e-turizm konusunda beklenen atılımları yaptığını one surmek, bu aşamada cok guc.

İzlenen yatırım politikasının sonucları nedeniyle, pazarlama boyutunda konvansiyol alıcıların (Tur Operatorleri) tercih ve yonlendirmelerine boyun eğmek zorunda kalan Turk Turizm Sektoru, bireysel talebin yoneldiği Uluslararası Rezervasyon Sistemlerinden (CRS) talep almaya başladı. İlk başlarda olumlu karşılanan bu gelişmenin dikkat edilmesi gereken yanları olduğu unutulmamalı.

Kuresel duzeyde buyuk pazar paylarına sahip bu kuruluşların, kolay erişim ustunluklerinden yararlanarak, konvansiyonel tur operatorleri doneminde olduğu gibi, once fiyatları ve ardından zorunlu olarak hizmet kalitesini duşureceklerini ongormek kehanet sayılmamalı.

Boyle bir olasılığın goz ardı edilmesi sektoru tam anlamıyla; "yağmurdan kacarken,doluya tutulmak" tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilir.

Oysa "e-turizm" –eğer-ozenli davranılırsa, buyuk CRS'lerin koşullarına teslim olmadan, Turkiye'nin rakiplerine ustunluk sağlayabileceği onemli bir pazarlama fırsatı yaratabilir.

Son donemde "akıllı telefonlar" ve "tablet bilgisayar"lar pazarında gozlenen talep patlaması, kısa surede CRS'leri de konvansiyonel tur operatorlerinin karşılaştıkları guclukleri yaşamak zorunda bırakacağa benziyor.

Travelport'un bu alanda yaptığı bir araştırma, her boyuttaki işletmenin internet uzerinden kendi hedef pazarına ulaşmasına neden olacak yeni gelişmeleri yaşayacağımız bir doneme gecilmek uzere olduğumuzu ortaya koyuyor.

Araştırmada; "Yeni Ekonomi"nin değişen dunya koşullarında kendi kitlesini yaratmaya başladığı one suruluyor.

Bu tanımlama; 35 yaş altındakilerin gundelik yaşamlarının online ve offline olmak uzere birbirine karıştığı ve internete surekli bağlı kalmayı tercih ettikleri saptamasından hareket ediyor. Gundelik yaşamın internetle bu denli ic iceliği yuzunden bu kesime; "Sayısal Dunyanın Sakinleri" ya da "Yerlileri" deniyor.

Internet ile ilişkileri 35 Yaş altındakiler kadar yoğun olmayan, 36-45 Yaş aralığındaki kesim ise; gorece olarak daha az bağlı kaldıkları icin "Sayısal Dunyanın Gocmenleri" olarak adlandırılıyor. Daha yaşlı 45 Yaş uzerindeki kullanıcılar da araştırma kapsamında incelenmiş.

Bu uc grubun ortak ozellikleri ise farklı oranlarda olsa da, "akıllı telefon" ve "tablet" kullanma alışkanlıklarının giderek yukselmesi. Orneğin 35 Yaş altı ve 36-45 Yaş aralığında "Tablet" kullanımı % 62, diğer grupta ise % 40.

Akıllı Telefon kullanımı ise onumuzdeki 6 ay icinde birinci grupta % 87'ye ulaşacak. Bu oran ikinci grupta % 80 ve 3.Grupta ise % 54 tahmin ediliyor.

Yeni donemde 10 yılda konvansiyonel tur operatorlerini tahtından indiren CRS'lerin, yerlerini GSM operatorleri alırsa hic şaşırmamalıyız.


turizmdebusabah.com
__________________