Eski Formula 1 pilotu Alex Wurz, Formula 1'in virajlarda asfalt kacış alanlarıyla cakıl kacış alanları arasında iyi bir denge bulması gerektiğine inanıyor. Aynı zamanda GPDA Başkanı olan Wurz, farklı duşunme yapısıyla Formula 1'in pistlerdeki tehlikeli sosis bordurlerden uzaklaşabileceğine inanıyor. Alex Peroni'nin Monza'daki korkunc F3 kazasını değerlendiren Wurz, virajlara karşı yaklaşımın her şey dikkate alınarak değişebileceğini soyledi. Motorsport.com'a konuşan Wurz, "Yıllardır benim roportajlarımın nasıl olduğunu bilirsiniz. Ben her zaman asfalt kacış alanlarını desteklemediğimi soyledim." "Virajların belli noktalarındaki asfalt kacış alanları cok verimli olabilir. Bazı noktalarda cok guvenli ve iyi oluyorlar. Ancak artık bunun cok otesine gectik. Viraj cıkışlarında da asfalt kacış alanları var. Oralarda cakıl kacış alanlarının olmasını tercih ederim. Hatta bazı viraj cıkışları cimen olmalı." "Viraj girişinde suruculer genelde yuksek hızda gelirken fren sorunu yaşayabiliyorlar. Bu durumda asfalt kacış alanları oldukca iyi olur." "Bazen bu tip durumlarda tehlikeli olabiliyor. Bunu Melbourne'de Alonso ile gorduk. Cakıla yanlamasına cıktı. Oyle olunca havaya ucuyorsunuz. Bu durumda aracın kontrolu daha fazla kaybediliyor." "Ancak viraj cıkışlarında, minimum hıza inildikten sonra kacış alanlarının % 80'inin asfalt olması aşırı." dedi. Wurz, mukemmel cozumu bulmanın kolay olmadığını kabul etti ancak buna rağmen tum yarışlar icin en iyi olacak cozum icin her viraja detaylı bakılması gerektiğini soyledi. Wurz, "Pist operatoru icin, asfalt kacış alanları harika. Porsche kulubu yarışıyorsa ve bir amator spin atarsa, boylece cakıl alana cıkılmadığı icin arac zarar gormez. Aynı zamanda bir aracın kurtarılması icin yarım saat kırmızı bayraklarla gecmez. Ancak bu tip durumlar icin iyi karar verilmesi gerekir." "Kolay bir cozum yok ancak yavaş yavaş da olsa herkes bir cozum bulunması gerektiği konusunda mesajı alıyor. Bunun icin cozumler var." "Pist tasarımı konusunda calışan bir iş adamı olarak bu cozumleri acık bir şekilde soyleyemem ancak artık bir sure sonra 'Tamam artık, bu işi batıralım. Bu endustriye yardımcı olmamız lazım' diyeceğim. Adım adım, viraj viraj bu olaya yaklaşmalıyız. Her viraj stili ve yorungesi acısından farklı. Bu yuzden her viraja ayrı yaklaşmalıyız." dedi. İnternet Haber
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Wurz: "F1, asfalt ile cakıl kacış alanları arasında denge bulmalı"