Durmak yok, yatırım atağı hız kesmeden devam ediyor: Ankara Cukurambar'da 10 bin donum arsa uzerinde 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi.. İstanbul Eyup Piyer Loti'de yarı butik otel yatırımı.. Gaziantep'te alınan arsada 5 yıldızlı otel yatırımı ve son olarak İzmir Yeşildere'de 400 oda 800 yataklı otel projesi..
The Green Park Hotel Diyarbakır, kentin tek 5 yıldızlı oteli..Yeni bir otel yapılır gibi esaslı bir butce ile tepeden tırnağa yenilenmiş. Guleryuzlu personeli ve yenilenen yuzu ile Diyarbakır'da konaklayan misafirlerine alışkanlık yaratacak bir otel kesinlikle..

The Green Park Hotel Diyarbakır Genel Mudur Yardımcısı Berrin Celik'i TURİZM AYNASI'nda konuk ediyoruz..
Sekiz yıldır The Green Park ailesinde yer alan Celik; İstanbul'daki Genel Mudurlukten Diyarbakır'a gonullu olarak geciş yapmış. Yaptığı işi sevenlerin ışıltısı var her sozunde, bakışında ve duruşunda…
İşte Diyarbakır'dan TURİZM AYNASI'na yansıyan keyifli bir sohbet, carpıcı acıklamalar....

HER AN HER YERDE KARŞINIZA CIKABİLİR BU ZİNCİR..
The Green Park Hotel Grubu'nun yatırımları hız kesmeden devam edecek mi?
'' Green Park Otel Grubu'nun Yonetim Kurulu Başkanı Adil Ustundağ yatırımları seven birisi, bu devam edecektir diye duşunuyorum.. Yeniliklere acık, franchise vermeye acık, yatırımlara cok sıcak bakıyor ve bircok yerde de vurguluyor. Doğuda da devlet buyuklerimizin teşviki ile yatırım yapmaya gonullu olan bir işadamı.. Diyarbakır ve Gaziantep bu yatırımların iki halkasıdır.. Şanlıurfa, Mardin.. gibi her an her yerde Greenpark otelleri karşınıza cıkabilecek bir zincir. “ diyor.
İSTANBUL'DAN DİYARBAKIR'A UZANAN GONULLU TURİZM KOPRUSU
Berrin hanım neden İstanbul'dan kalkıp Diyarbakır'a geldiniz? Sizi buralara ceken neydi?
“Zor bir bolgeyi sectin, aileni İstanbul'da bıraktın diyenler oldu buraya gelirken. İstanbullu birisi icin her anlamda farklı bir şehir... Ama ben gonulluyum Diyarbakır'ı seviyorum dedim. Zaten kokenim de buradan gelme.. Otelim adına, kendi adıma, bolge adına yapabileceğim her konuda gonulluyum.
BOLGEDE TURİZM FARKINDALIĞI VE CABASI VAR..
Bolgesel turizmin gelişimine yonelik izlenimleriniz nasıl oldu?
Birkac turizm toplantısına otelimiz ev sahipliği yaptı. 8.5 saat goruşmeler yapıldı. Şanlıurfa Diyarbakır ve diğer illerin valiler, emniyet mudurleri, belediye başkanları, dernek başkanları, basın mensupları olmak uzere ust duzey yetkililer katıldı. Daha sonra Urfa, Diyarbakır ve Mardin'de yapıldı. Gozlemlerim ise turizme cok onem veriliyor ve turizm adına bir şeyler yapılması icin caba var. Sur icinde restorasyon calışmaları var. Tum bunlar beni umutlandırıyor. Hatta Diyarbakır 2013 calışması var. Toplantılarda hepsini aynı masada gordum. Yuzde doksan katılımlıydı.
İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Bolgede neler yapmayı planlıyorsunz?
Calışma mantığımız ve zihniyetimizi Diyarbakır'da turizm adına neler yapabileceğimizi ortaya koymak istiyoruz. İnsanlara ve genclere nasıl iş imkanı sağlayabiliriz. Şahsım ve Greenpark olarak bunun hedefliyorum.
(Bu sozler hoşuma gidiyor cunku herşey dahil başkenti Antalya'da oteller bir yanda şehir bir yanda..Biraz daha acmak istiyorum konuyu)
Bu sozlerinizde cok guzel bir bakış acısı yakalıyorum. Otelci olarak halkla kaynaşmak, istihdam sağlamak ve eğitim işbirliği ....
'' Tabii ki genclere iş imkanı, eğitim sağlamak istiyoruz. Orneğin yeni mezunları alıp kendi bunyemizde yetiştirip iş imkanı sağlamayı planlıyoruz. Ama kendi adıma soylersem; yeni mezunlar cok cabuk pes ediyorlar. Şimdiki gencler hemen bırakıyorlar. Diyarbakır'da genclere fazla olanak yok turizm anlamında, inşallah yeni yatırımlar geliyor.. Bu bolgenin gelişmesinde en buyuk payın turizm olduğuna inanıyorum. İnanılmaz potansiyel var. Buraya turistin gelmeyişi, tarihi surları, camileri, kiliseleri gormeye gelmekten korkması beni uzuyor. Bu anlamda turizmcilerle neler yapılabilir. Turizm derneği ile goruşmeler yaptık, her turlu işbirliğine hazır olduğumu dile getirdim. Diyarbakır'ı insanların iyi bilmesini istiyorum. Bu konuda gonulluyum. ''

The Green Park Kartepe Resort & Spa bolgesel markalaşmaya ornek gosteriliyor. Kartepe'de durumlar nasıl..?
'' Kartepe son 3 yıldır ozellikle herkes tarafından bilinen ve tanınan ciddi bir tesis halini aldı. Cok emek verildi, doğal gaz cıkarıldı, yol yapıldı ama son 3 yıldır tanınıyor olması, İstanbul'a yakın bir kayak merkezi olması, bununla beraber yatırımlar hala devam ediyor orda cunku kocaman bir dağ ve dağın her şeyinden siz sorumlusunuz. Yonetim Kurulu Başkanımız Adil Ustundağ'ın şoyle bir sozu var: “Ben buraya bu oteli yapana kadar 3-4 tane otel yapardım '' derdi. Tum bunlara rağmen Kartepe'nin Greenpark olarak bir prestij olduğuna inandık. Diğer otellerimiz orasını ayakta tutuyor. Hala da cok kazanan bir otel değildir ama markalaşmaya ornek gosteriliyor. Greenpark'ın birinci cıkışı Kartepe, ikincisi ise Pendik'tir. Bununla beraber Kartepe'deki yatırımların devam etmesi, insanların tanıması ve ailelerin tercih etmesi, yazın futbol takımların kamp yapıyor olması nedeniyle markalaştı. Cok şık ve herkesin gidebileceği rakamları olan bir tesistir. ''
İstanbul bu sezonu nasıl gecirdi sizce?Diyarbakır'dan nasıl gorunuyor İstanbul..? (Guluyoruz)
İstanbul bana gore tavan yapmış durumda.. Apartmandan bozma oteller bile yapılıyor, demek ki bir talep var, İstanbul'da turizm iyi derecede.. Yazın ayrı bir kitleniz var İstanbul'da, kışın kongreler vardır ama Diyarbakır'da oyle değil.. Cok fazla otel yok.. Yeni gelen Hilton, Ceylan yatırımlarını biliyoruz. Bunlar Diyarbakır icin cok olumlu gelişmeler…
APARTMANDAN BOZMA OTELLER MESELESİNE DİKKAT...
Apartmandan bozma oteller dediniz. …Bir dakika ama apartmandan bozma oteller, gunluk kiralık evlerden konaklama sektoru olarak rahatsız mısınız?
Bu kadar kolay olmamalı.. Bir apartmanı alıp otele cevirip hatta rezidans adını koyarak , odaları bir otelden bile pahalı satarak milyon dolar yatırım yapmış bir yatırımcıdan daha az giderlerle daha cok para kazanıyorlar. Bunun denetimi de yok. Gercek turizmciler bu ortamdan zarar goruyorlar bana gore.. Boyle olmamalı.. Denetim altına alınması gerekiyor, kriterleri olmalı .. Belki turizme destek veriyoruz şeklinde goruş belirtebilirler ama turizm bu değil mahalle arasında bir rezidans, mahalle arasında otel gibi calışan kiralık evler falan …olmuyor. Yıldızlı oteller ile mahalle arasında gunluk kiralık evleri bir tutamayız ama adına rezidans deniyor, suit deniyor.. Cok eski bir turizmci değilim ama İstanbul'da 10 yıllık bir turizmci olarak bunlar benim gozlemlerim..
HERŞEY DAHİL TURİZMİN KALİTESİNİ BOZUYOR...
Turkiye Turizmini dunya genelinde karşılaştırdığımızda nasıl bir tablo goruyorsunuz?
'' Turkiye şu anda Turizm anlamında on planda diyebiliriz. Cunku her milletten her ulkeden insan ulkemize geliyorsa tatil denilince Turkiye akla geliyorsa bu guzel bir tablo seriyor gozler onune. Ancak herşey dahil sistemi yeniden ele alınmalı.. Cunku herşey dahil hizmet kalitesini bana gore duşuruyor. HD otel olup plastik bardakta bira sunuyorsanız 5 yıldızlı otelin kalitesini duşurursunuz. Ayrıca esnafı da zor durumda bırakıyor cunku turist o otelden cıkmıyor. Hd sistemine bir cozum getirilmesi gerektiğine inanıyorum. ''

DİYARBAKIR'DAN MARDİN'E GİDİYORLAR…
Turizmde yatırımların ve ilginin Anadolu'ya kayıyor olması sevindirici.. Diyarbakır acısından neler soyleyeceksiniz?
'' Evet insanlarda merak ve ilgi var. Ancak seyahat acentacı arkadaşlarımız Diyarbakır'a getiriyor, bir kebap salonunda yemek yedirip, burasının guvenlik acısından yetersiz olduğunu soyleyerek karanlık cokmeden Mardin'e goturuyorlar. Bu cok acı bir durum. Seyahat acentası sahiplerinin bunu yapmaması gerekiyor. Ben samimi goruşlerimi soyluyorum. Neden Diyarbakır'da konaklatılmıyor? Otelimiz var, tarih inanılmaz guzel…Camiler, kiliseler.. Mardin bir filmle one cıktı ve cok ciddi yatırımcıları var, kendilerini tebrik ediyorum. Mardin halkını ve işadamlarını… Diyarbakır'da insanlar gayet modern, kadınlar istediği gibi giyiniyor, barı eğlencesi var bu kadar da modern bir şehir... Ama turizmle yukselişe gececek diye duşunuyorum. Buradaki yapılanmada el birliği durumu var. 3-4 sene icinde bir fark yaratılacağına inanıyorum. Diziler şehrin tanıtımına buyuk katkı sağlıyor. Burada bir film daha cekilse yeter
TARİHİ ESERLERİN RESTORE EDİLMESİ, GELECEĞE VE TURİZME KAZANDIRILMASI İCİN TURİZMCİLERE MESAJIMIZ VAR...
Son sorum şu; Tarihi eserlerin restore edilerek turizme kazandırılması konusunda neler soyleyeceksiniz?...
'' Ulkemizde cok başarılı işadamları var.. Turizmci ya da turizmci olmayıp ta yatırım yapabilecek gayrimenkul yatırımcıları… Buralı olup İstanbul'da yatırım yapanlar var. Ben isterim ki bu gibi işadamlarının kendi şehirlerinde yatırımı tarihi eserlere de yapsınlar… Tarihi zenginliklerin boylece gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Tarihi evleri restore ederek butik otel , kafe, kultur merkezi yapmaları konusunda imkanları olduğuna inanıyorum. Bu konuda destek verirlerse Diyarbakır, Mardin veya Urfa icin cok faydalı olacağına inanıyorum. Bolgedeki işadamlarına gorev duşuyor. Kısacası herkes işin ucundan tutsa ulkemiz de kultur ve turizm de gelişir. ''
turizmhaberleri.com