Formula'ya İlgi Azaldı
Spor Haberleri0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Formula'ya İlgi Azaldı
-
17-10-2019, 10:21:36Formula 1 İstanbul yarışlarının dorduncusu, Pazar gunu İstanbul Park'ta yapıldı. Turkiye son Grand Prix yarışlarına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, Spordan Sorumla Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkloğlu, İTO Başkanı Murat Yalcıntaş ve milletvekillerinden oluşan kalabalık bir ust duzey katılım sağladı. Ancak seyirci sayısının dibe vurdu. Bu duşuşteki en buyuk payın, yonetimi Turkiye'den almakta ısrar eden Formula 1 patronu Bernio Ecclesstone olduğu belirtiliyor. PİSTİN DEVREDİLMESİ HATAYDI İstanbul Park, ilk iki yıl, aralarından Valilik, Ticaret Odası ve İMKB'nin de bulunduğu iştirakciler tarafından işletilirken 2007 yılında, Formula yarışlarının organizatorune devredildi. Bu kurumlar birden tanıtım yapmayı durdurunca, Formula yarışının Turkiye'deki tanıtımı sınırlı kaldı. Yarışa gelenlerin buyuk coğunluğunu yabancılar oluşturdu. Bu yılki yarışları izleyenlerin yuzde 90'ının, yurtdışından gelen yabancılar olduğu belirtiliyor. 230 milyon dolara mal olan İstanbul Park, yılda bir defa Formula 1 icin kullanılıyor. Sezon icinde yapılacak organizasyonlar icin de Formula 1 yonetimi, astronomik rakamlar talep ediyor. Hem pist boş kalıyor, hem de organizasyon yapılmıyor. İlk iki yıl acık tribundeki biletler 20 YTL'den, ana tribundeki biletler 400 YTL'den satışa sunuluyordu. Diğer biletler de 200 YTL civarındaydı. Ancak son organizasyonda bilet fiyatları da tavan yaptı. TURKİYE'DE 700 LİRAYA BİLET OLMAZ Başından beri organizasyonun icinde yer alan Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız kızgın. Yıldız, organizasyonun tanıtım eksikliği nedeniyle neredeyse fiyaskoyla sonuclandığını dile getirdi. Dunyanın en buyuk ucuncu stadının bu hale gelmemesi gerektiğini anlatan Yıldız, 'İstanbul Park 138 bin kişi kapasiteli bir stat. 138 ulkeden canlı yayın, 200 ulkede ise bant yayın yapıldı. Bu organizasyonun diğer ulkelerde izleyici sayısı 100 binden daha az olmadı ama bizde 40 bin. Bu seneki organizasyon fiyasko ile sonuclandı. Organizasyonun tekrar Turkiye'ye verilmesi ve Turk halkına hitaben tanıtım yapılması gerekir. Ayrıca bilet fiyatlarının da Turkiye şartlarına uygun hale getirilmesi gerekir. Turkiye'de bin YTL'ye, 700 YTL'ye bilet satarsanız, tribununuz boyle boş kalır' dedi. Tribunleri boş bırakan 5 neden * Bilet fiyatlarının aşırı derecede yuksek olması * Hava sıcaklığı ve ruzgar durumu * Yeterli tanıtımın ve organizasyonun yapılamaması * F1 yarışlarının Anneler Gunu ile cakışması * Turkiyede otomobil sporları kulturunun oluşmaması Bilet fiyatları Ana Tribun.....700 YTL Silver...............400 YTL Platinium........350 YTL Acık tribun.....50 YTL İstanbul Park'ın seyirci rakamları 4 yılda dibe vurdu 2005 yılında 200 bin kişi 2006 yılı 135 bin kişi 2007 yıl 80 bin kişi 2008 yılı 40 bin kişi İstanbul Park dunyanın 3. buyuk yarış pisti 1.5 milyar tutkunu olan Formula-1 yarışlarını Turkiye'ye taşıyacak Kurtkoy pisti 2003 yılında yapıldı, Nisan 2005'te hizmete girdi. Aynı yıl ağustos ayında ilk yarış yapıldı. Toplam 2 bin 200 donum arazi uzerine kurulu pist dunyanın 3. buyuk pisti. Pistte 16 viraj, en uzunu 928 metre olan sekiz duzluk bulunuyor, araclar 321 kilometre hıza ulaşabiliyor. Kapalı tribun kapasitesi 75 bin, doğal izleme tribunlerinin kapasitesi de 100 bin kişi. Her yıl dunyanın ceşitli yerlerinde duzenlenen 16 yarış, 3 milyar dolarlık pazar yaratıyor. 2003'te Avrupa'da yapılan 11 yarışı 2 milyon 100 bin seyirci piste giderek izledi. Seyircilerin yuzde 70'i de yurtdışından geliyor. Yarışları TV'den izleyenlerin sayısı da 1.5 milyar. Tribunleri dolduran seyirciler ortalama 230 dolar harcama yapıyor. Yanlış plan yapıldı Otombil sporları yazarı Murat Ağca, İstanbul Park'ın yapımı aşamasında sorunların ortaya cıktığını, şu an yaşanan sıkıntının, işe başlarken yapılan yanlış planlamadan kaynaklandığını soyledi. Ağca, 'Gurur duyacağımız bir tesis yaptık ama onun nasıl işletileceğini hesaplamadık' dedi. Otomobil sporlarını halka sevdirmek ve boyle bir tesisi kara gecirmek icin her donem kullanmak gerektiğini anlatan Murat Ağca şunları soyledi: 'Futbol liginin son haftasına denk gelmesi, Anneler Gunu, bilet fiyatları, bunlar gercekci nedenler değil. Yerli seyirci sayısı duşuyor. İlk sene meraklılar gitti. İkinci sene diğer meraklılar gitti ama ucuncu sene gidilmedi. Cunku bu organizasyonu kaldıracak spor kulturumuz yok. Cunku bizim tutacağımız bir taraf da yok orada, Fenerbahce Galatasaray gibi. İcinde Turkiye'nin gecmediği bir yarışı Turkler izlemez. Bizim spor kulturumuzde bu yok. Bir de Turkiye standartlarında bu fiyatlara kimse bilet almaz. Bu fiyatlara yabancılar bilet alır ama zaten motor sporlarına yabancı olan Turk izleyicisini buraya cekmek istiyorsak sayısını artırmak istiyorsak bilet fiyatlarını duşurmemiz gerekir. Pistin el değiştirmesiyle ucuz biletin piste girmesine izin verilmedi, bunun da etkisi var. Oyle ki genel anlamda yapılan akredite biletlerin sayısı bile cok duşuk seviyede kaldı.' Turk takımı yoksa ilgi de yok Reklam ve iletişim uzmanı Ali Saydam, F1 organizasyonunda vaad edilen heyacanın oluşmadığını ifade ediyor. Saydam, organizasyonda bir Turk takımının olmamasını da izleyici sayısının az olmasındaki en buyuk neden olarak gosteriyor. Reklam ve tanıtımla butun yıl kimsenin ilgilenmediğini kaydeden Saydam, motor sporlarının zengin sporu olduğunu soyluyor. Saydam, "Basketbol bile bu ulkede yeni yeni oturmuş durumda. Bu spor zengin sporu sonucta. Ulke kulturunun gelişmesi gerekiyor. Vaat edilen heyecan oluşmadı. Duşen seyirci sayısını da işin icinde bir Turk takımı olmamasına bağlıyorum. Yerli filmler, yerli şarkılar diziler daha fazla tutuluyor." Pistimi istiyorum Motor sporcusu Jason Tahincioğlu, İstanbul Park tesislerinin kullanım alanının kısıtlı olmasına isyan etti. İstanbulpark'ın yıl icinde daha fazla kullanılması gerektiğini ve kiraların daha makul fiyatlara cekilmesi gerektiğini savundu. Tahincioğlu, 'Onceki yıllarda başka motor sporu organizasyonu yapılıyordu. Moto GP gibi uluslararası organizasyonlar vardı. Bunları kaybettik. Şimdi sadece bir organizasyonla yetiniyoruz. Ben bir sporcu olarak, o piste cıkmak istiyorum. Sadece ben değil, tum motosporcular acısından oyle. Keşke daha duşuk fiyatlarla antreman yapabilsek, bunun icin imkan sağlansa. Bildiğim kadarıyla bununla ilgili goruşmeler yapılıyor. Eminim ki daha kullanışlı hale gelecek. Daha fazla organizasyonlara ev sahipliği yaparsa İstanbul Park kurtulur diye duşunuyorum' dedi. Zarardayız ama eskisi kadar değil İstanbul Park Genel Muduru Can Guclu, 'Bu yıl İzleyici sayısı biraz duşmuş olabilir. Bunun da nedeni zamanlamadır' dedi. Mayıs ayında olması daha iyi olur diye organizasyonu Ağustos'tan Mayıs'a cektiklerini soyleyen Can Guclu, futbol ligini goz onune almalarına rağmen, Anneler Gunu'nun aynı gune denk gelmesiyle duşuşun gercekleştiğini vurguluyor. Turkiye'nin en pahalı spor organizasyonunu yaptıklarını ve bunun da bilet fiyatlarına yansıdığını anlatan Can Guclu, eleştirilere şu yanıtı verdi: 'Tesisin oturma kapasitesi 75 bin, acık alanda ise 50 bin kişi. Baktığınız zaman tribunler boş geliyor. Ancak realiteye baktığınız zaman, Fenerbahce Galatasaray macında satılan biletten daha fazla satmışız. Gelen aracların ucte biri yabancı plakalıydı. Cok ciddi reklamlar yaptık. İstanbul Belediyesi soylendiği gibi desteği cekmiş değil. Otoyollardaki reklam alanlarının kullanılmasında katkı sağladılar. Valilik ve jandarma İETT ve diğer kurumların ciddi destekleri oluyor. Dunya ortalaması 100 bin ise bana 33 bin kişi gelmiş ama benimkisi biletli seyircidir. Ben biletsizleri hic saymıyorum. Tesisin kullanılmasıyla ilgili eleştirilere katılmıyorum. Almanya'nın en buyuk Otomobil firması Audi ile anlaşma yapmak uzereyiz. Diğer bazı markalarla da goruşmelerimiz suruyor. Onceki donemde yıllık 5 trilyon zarar edildiği soyleniyordu. 9 milyon 300 bin YTL'lik satış elde edildi. 7 Milyon 626 KDV'siz hali. 6.8 milyon YTL belediye eğlence vergisi cıkmış hali. Tesisimize, 5.5 milyon dolar para kaldı. Benim kiram 3 milyon dolar. Kalan 2.5 milyon dolarla da bir yılda personel ve masrafları cıkarmaya calışıyorum. Biz de zarardayız ama onceki yonetimden daha iyi durumdayız.' Yeni Şafak __________________