Formula 1’in onde gelen takımları, rakiplerinin kullanması icin bazı arac parcaları tasarımlarını cevrimici şekilde yayınlama fikrini destekliyor. 2021 icin planlanan buyuk kural değişiklikleri, bazı parcaların maliyetleri duşurmek icin standartlaşmayı da iceriyordu. Ancak bu, başta Ferrari olmak uzere bircok takım tarafından eleştirilmişti. Standart parcaların dayanıklılık sorunları riski taşıdığına ve tasarımları doğrulamak icin potansiyel olarak daha fazla harcamaya sebep olacağı endişeleriyle beraber, alternatif olarak bir acık kaynak konsepti onerildi. Bu, takımların belirli parcalara yonelik tasarımlarını cevrimici olarak yayınlamasını ve diğerlerinin kopyalama yapmasını ve parcaları farklı bir şekilde standartlaştırmasını gerektiriyor. Mercedes teknik direktoru James Allison, “Bu oldukca yeni bir fikir ve gerceğe donuşturulmesi icin makul miktarda goruşmeler yapılması gerekiyor, ancak araştırmaya değer olduğunu duşunuyorum.” “Biraz sabır gerektiriyor, cunku herkes 2021’e kadar her şeyini tasarlayıp yayınlayacak ve yarışacak.” “Yani oyle oturup acık kaynak tasarımının bir rakipten gelmesini bekleyip ‘Bunu kendim yapmayacağım, internete duşmesini bekleyeceğim.’ gibi duşunemezsiniz. Cunku ortaya cıktığı zaman cok gec olabilir.” dedi. Allison, bir acık kaynak sisteminin “sezonlar boyunca oluşturulacağını” ve sonunda farklı cozumler icin yeterince buyuk bir veritabanı oluşacağını duşunuyor. Ayrıca Ferrari ve Red Bull da acık kaynak onerisini destekliyor. Red Bull şef muhendisi Paul Monaghan, “Hangi parcaların dahil edileceğini biraz duşunmek gerekiyor.” “Bunun, sporu standart parcalardaki hatalar ve zorluklardan koruduğunu duşunuyorum ve bu acık kaynak onerisinde yer almaktan memnunuz.” dedi. Ferrari sportif direktoru Laurent Mekies ise, bu konseptin standart parcalardan daha iyi olduğunu soyledi. Mekies, “F1 araclarının parcalarını sınıflandırmanın başka bir yolunu bulmak muhtemelen biraz daha karmaşık, ancak standart parcalardaki riskleri onleyebilecek olması gerceğini destekliyoruz.” dedi. İnternet Haber
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- F1 takımları, acık kaynak tasarımları onerisini destekliyor