Kultur ve Turizm Bakanı Omer Celik, İtalya'nın AB Donem Başkanı olması sebebiyle Napoli'de gercekleşen genişletilmiş AB Kultur ve Turizm Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katıldı.



AB'ye uye ve aday ulkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, buyume ve istihdam cercevesinde Avrupa'da turizm ve kultur politikaları goruşulecek. Bakan Omer Celik, mevkidaşlarına hitaben yaptığı konuşmada Turkiye'nin toplantının ana konusuna ilişkin goruşlerini aktardı. Celik, "Hic kuşkusuz ki turizm politikalarının temeline koyulacak yenilikci eylemler sonraki donemlerde ekonomik gundemin de istihdam artışının temel unsurları olarak karşımıza cıkmaktadır. Son on yılda hızlı bir gelişim cizgisi sergileyen ekonomideki buyumeyi istikrarlı kılmak adına istihdam artırıcı surdurulebilir kalkınma planlarımızla cok yonlu stratejiler benimsemekteyiz. Bu cok yonlu stratejilerin kayda değer bir bolumu turizm sektorundeki ve kultur endustrisindeki gelişmeler odaklı olarak planlanmaktadır.
Bu bağlamda onceliklerimizden birisi "responsible tourism" anlayışını benimseyerek turizmin geri kalmış bolgeler ve ozellikle dezavantajlı grupların sosyoekonomik durumlarının guclendirilmesinde bir arac olarak kullanılmasıdır. Bu konuda kat ettiğimiz gelişmelerle ilgili Dunya Turizm Orgutu'nun istatistiklerine gore bazı veriler vermek istiyorum sizlere: 2002 yılında turist sayısında 17. sırada yer alan Turkiye, 2011 yılı verilerinde 6. sıraya yukselmiştir. 2012 ve 2013 yıllarında da 6. Sıradaki yerini korumuştur.
Yine Dunya Turizm Orgutu'nun 2014 yılı Ağustos ayı barometresine gore, 2013 yılında turizm gelirlerini yuzde 13 arttıran Turkiye, turizm geliri genel sıralamasında 12. sıraya yukselmiştir. Kadınların ve genclerin toplumsal hayata aktif katılımlarının sağlanması amacıyla kendi potansiyellerini gercekleştirmelerine imkan sağlayan cok sayıda surdurulebilir ve butunsel istihdam projesini de hayata gecirmekteyiz. Bu istihdam projelerinden biri olan Avrupa Birliği'nin aday ulkeler icin uyguladığı "Katılım Oncesi Mali Yardım Aracı" programı "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Bileşeni" kapsamında hazırlanan Turizm Sektorunde Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi ile Turkiye, kadınların turizm ve kultur sektorundeki istihdamını artırarak hem ekonomimize hem de sosyal hayatımıza katma değer sağlanmasını amaclamaktadır.
Kuşkusuz turizm sektoru kultur endustrisini beslediği gibi, kultur endustrisi de turizm sektorunu beslemektedir. Gelen ziyaretcilerin sadece turizm sektorundeki istihdama değil, kultur endustrisindeki istihdam surecine de katkı sağlamasını amaclıyoruz. Sahip olduğumuz kulturel mirasa donuk stratejilerle kulturel mirasın sadece ticari meta olarak algılanmasının onune gecmeye calışıyoruz. Bunun yanı sıra da kulturel mirasın surdurulebilir kalkınmaya olan katkısını arttırmaya calışıyoruz.
İstanbul gibi markalaşmış şehirlerimizdeki zengin kulturel ortam ulaşım olanaklarının etkinliği sayesinde turistler icin artan bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Turistik turlar icin soz konusu şehirlere gelen turistlerin programlarına ceşitli kulturel etkinlikler eklenmesi ya da doğrudan kulturel etkinliklere gelen izleyicilerin programlarına tarihi ve turistik mekanların ziyaret edilmesinin dahil edilmesi bu calışmalar sayesinde ciddi politikalar ortaya cıkmasını sağlamıştır.
Kultur endustrisini kulturel diplomasinin, turizmi de insani diplomasinin bir merkezi olarak goruyoruz. Kultur ve turizm endustrilerinin onemli bir etkileşim icinde olduğu bu şartlarda istihdam ve surdurulebilir kalkınma icin Turkiye'nin her turlu işbirliğine acık olduğunu belirterek hepinize saygılar sunuyorum" dedi.

KAYNAK

__________________