BUZ TUTAN TARİHİ ISITTI !!! Torino Kış Olimpiyatları'nda buyuk başarı !.. Bayanlar Buz Pateninde Turkiye adına yarışan Tuğba Karademir, kısa programda finale kaldı !.. İşte ayrıntılar.. Tuğba'nın kaderinin cizildiği gun.. Ajansspor.com'dan kucuk bir perde arkası hikayesi.. Turk sporunda son zamanların en buyuk başarısına imza atan Tuğba Karademir'in Kanada adına yarışması nasıl son anda engellenmişti ?.. İşte sıcağı sıcağına iki kısa roportaj.... Genclik Spor Genel Muduru Mehmet Atalay ve Buz Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Dokmeci Ajansspor.com'a acıklamalarda bulundu.. Gecenin gec saatlerinde Ajansspor.com'a ozel acıklamalarda bulunan Genclik ve Spor Genel Muduru Mehmet Atalay, Tuğba'nın Torino'daki performansını İzmir'den geldiği Ankara Esenboğa Havaalanı'nda izlediğini belirterek, "Cok buyuk gurur duydum.. Kızımız, yıllardır ozlemini duyduğumuz bir başarıya imza attı.. Tuğba basamakları ucer ucer cıkıyor.. Ben inanıyorum ki Tuğba bu hızlı yukselişinin sonucunda cok kısa zamanda madalyalar da alacaktır.. Yeni hocasıyla iyi bir uyum yakalamış durumda.. Tuğba, Turk kızının buz uzerinde de neler yapabileceğini gosterdi.. Tuğba'nın bu başarısı kış sporlarında diğer sporcularımıza da ornek olacaktır.." dedi.. Ajansspor.com'un sorularını Torino'dan yanıtlayan Buz Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Dokmeci ise ayrı bir gurur yaşıyordu.. Tuğba Karademir ile yıllar once yaşadıkları bir olayı anlatan Dokmeci şunları soyledi: "Bu cok buyuk bir başarı.. Ne soyleyeceğimi bilemiyorum.. Ama bu başarının benim icin cok ayrı bir anlamı daha var.. Bundan 7-8 sene once Tuğba, Kanada'da bana "Ben Kanada adına yarışacağım" dediğinde buna karşı cıkmıştım.. Ve onu ikna edip hemen Avrupa Gencler Şampiyonası'nda Turkiye adına girmesini sağlamıştım.. Şimdi Tuğba Turkiye adına olimpiyatlarda finale kaldı.. Buyuk sevinc duyuyoruz.. İnşallah finallerde de başarıyla yarışacak ve ileride cok daha buyuk başarılar elde edecek.." Olimpiyat tarihinde ilk kez bir Turk sporcu buz pateninde final serisine kaldı..Olimpiyatlarda buz pateninde yarışan ilk Turk olan Tuğba, bu ilk sınavında finale kalmayı başardı !.. Kısa programda 18. olarak ilk 19 sporcu arasına kalan Tuğba Karademir, perşembe gunu serbest programda yarışacak !.. Sadece 19 ulkenin mucadele ettiği buz pateninde Turkiye'nin gururu Tuğba Karademir adını finallere yazdırmayı başardı !.. 20 yaşındaki Tuğba Karademir kısa programda buza ilk ayak basan sporcu oldu !.. Zorunlu programda en az 5 sporcuyu geride bırakması gereken Tuğba bunu başardı ve Turkiye ilk kez kış sporlarında, buz pateninde bir Olimpiyatta sporcusunu finallerde izleme şansı yakaladı !.. Tuğba ayrıca kişisel rekorunu kırdı; teknikde 25.70 ve 18.50 program icin ve genel toplamda da 44.20... Programını tamamladıktan sonra salonda taraflı tarafsız herkezin beğenisini toplayan ve buyuk alkış alan Tuğba yaptığı ufak hatalar sebebiyle morali bozulduğunu belirterek TRT 3'un canlı yayınına izin alarak katılmadı ve Olimpiyat Koyu'ne geri dondu !.. Ancak Tuğba Karademir'in zorunlu programda sergilediği performans O'nu finallere taşımaya yetti ve Tuğba da haberi geri donduğu kampta aldı !.. 1 Sasha COHEN (ABD) 66.73 2 Irina SLUTSKAYA (RUS) 66.70 3 Shizuka ARAKAWA (JAP) 66.02 4 Fumie SUGURI (JAN) 61.75 5 Kimmie MEISSNER (ABD) 59.40 6 Elene GEDEVANISHVILI (GUR) 57.90 7 Emily HUGHES (ABD) 57.08 8 Miki ANDO (JAN) 56.00 9 Joannie ROCHETTE (KAN) 55.85 10 Sarah MEIER (İSVİCRE) 55.57 11 Carolina KOSTNER (İTA) 53.77 12 Susanna POYKIO (FİN) 53.74 13 Elena LIASHENKO (UKR) 52.35 14 Mira LEUNG (KAN) 50.61 15 Yan LIU (CİN) 49.84 16 Julia SEBESTYEN (MAC) 49.58 17 Idora HEGEL (HIR) 47.06 18 Elena SOKOLOVA (RUS) 46.69 19 Viktoria PAVUK (MAC) 46.40 20 Kiira KORPI (FİN) 44.84 21 Fleur MAXWELL (LUX) 44.53 22 Tugba KARADEMIR (TUR) 44.20 23 Silvia FONTANA (İTA) 42.47 24 Elena GLEBOVA (EST) 38.47 --------------------------------------------- 25 Joanne CARTER (AVUSTRALYA) 40.86 26 Roxana LUCA (ROM) 39.37 27 Galina EFREMENKO (UKR) 41.25 28 Yong Suk KIM (KUZ. KORE) 39.16 29 Anastasia GIMAZETDINOVA (OZBEK) 38.44 TUĞBA KARADEMİR KİMDİR ? Turk figur patencisi. 1985 yılında Mengen’de doğdu, Ankara’da buyudu. 1995 yılında Ankara’da duzenlenen Balkan Şampiyonası’nda birinci olarak Turkiye’ye ilk defa Balkan birinciliği kazandırdı. Figur patenciliği alanında ilerleyebilmek icin 1996’da ailesi ile birlikte Kanada’ya yerleşti. Belinden rahatsızlanması nedeniyle 1 yıl spora ara verdi, 2000 yılında tekrar spora dondu. Başarılarıyla Kanada Figur Pateni Federasyonu’nun dikkatini cekti ve Kanada Milli Takımı’na girmeyi başardı, ancak Turkiye’yi temsil etmeyi tercih ederek takımı bıraktı. 2001 yılında ayağını burkması nedeniyle Olimpiyatlara katılamadı. İyileşmesi 2 yılını aldı. 2004 yılında Avrupa ve Dunya Şampiyonaları’nda ilk elemeleri gecmeyi başardı. Ancak ikinci elemelerde takıldı. 2005 yılında Avrupa Şampiyonası’nda serbest programda yarışan ilk Turk sporcusu oldu. Ocak 2006’da Artistik Patinaj Avrupa Şampiyonası’nda en iyi kişisel derecesini elde etti. Tuğba Karademir, yarışmalarda annesi Sabite Karademir ve kendisinin birlikte tasarladığı kostumleri giyiyor.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Torino Kış Olimpiyatları'nda buyuk başarı !...