Tekvandoda ikinci kez Dunya Şampiyonu olarak bir ilke imza atan İrem Yaman, iddialı acıklamalar yaptı. Şampiyonluklar gelene kadar alt yapılarda madalya alamadığını ifade eden milli sporcumuz, “Asıl başarı inandığın yolda yurumektir. Ben asla vazgecmedim ve sonunda kazandım” diye konuştu. Okul hayatında zorluklarla karşılaştığını anlatan şampiyon tekvandocumuz, “Bana, ‘bir ipte iki cambaz oynamaz’ diyerek okulu ya da sporu tercih etmemi isteyenler oldu. Ben ikisini de tercih ettim ve başardım” dedi. Son yılların gozde branşı tekvandoda daha hızla yukselen bir sporcumuz var: İrem Yaman. Son yıllarda katıldığı tum uluslararası organizasyonlardan madalya ile donen, ust uste iki Dunya Şampiyonluğu elde ederek bir ilke imza atan milli tekvandocumuz, Tekvando Federasyon Başkanı Metin Şahin ile birlikte FANATİK’i ziyaret ederek birbirinden ilginc acıklamalar yaptı. Sozu uzatmadan İrem Yaman’a ve Başkan Metin Şahin’e bırakıyoruz: “8 yaşında tekvandoya başladım. Babam tekvando antrenoruydu. Aslında herkes babamın yonlendirdiğini duşunur ama sporcu olmamı daha cok annem istedi. Evlilik yıllarının başında, babam aktif olarak spor yapıyormuş. Daha sonra hakemliğe başlamış. Annem de o zamanlar, ‘İnşallah cocuklarım da babaları gibi olur’ diye duşunurmuş. O cok istiyordu ve biraz da tez canlıdır. Babam ise bu konuda doğru zamanı bekleyip, spora başlatmak istiyordu. Cunku cok erken başlandığında da cocuklarda bıkkınlık olabiliyor ve olimpik seviyeye gelemiyor. HÂl boyle olunca, annem tez canlılık yapıp, ablam ile ikimizi bir spor salonuna yazdırmış. Sonra da babam gorevi ustlendi ve bizim antrenorumuz oldu. Spor salonu actı ve orada calışmaya başladık.” ‘Rol model olmak cok hoş bir şey’ Beni goren herkes sosyal medyadan yorum yapıyor. ‘Cocuğumu senin sayende tekvandoya yonlendireceğim’ diyenler bile var. Buna cok seviniyorum. ‘Bizim oturduğumuz semtte nerede spor yaptırabiliriz’ şeklinde sorular geliyor, insanlar benden ilham alıyor. Bu da beni cok mutlu ediyor, şampiyonluk kadar guzel.” ‘Ailemden uzak kalmak en zoru’ “Her şey bir tarafa aileden uzak kalıyorsunuz. Ne kadar cok zorluk yaşarsan sonunda hep guzel şeyler senin oluyor. Bu yuzden bunun tadı paha bicilemez oluyor.” ‘İnat edince yapamayacağız şey yok’ “Hacettepe Universitesi Spor Bilimleri Fakultesi mezunuyum, şu anda da Selcuk Universitesi’nde yuksek lisans yapıyorum. Genelde spor ve eğitim yurumez diye bakılıyor. Ama ben 4 yıllık lisans eğitimimi 3 yılda bitirdim. Yani isteyince, inat edince yapamayacağınız şey yok.” ‘Zorluk yaşadığımdan universiteyi 3 yılda bitirdim’ “Zorluk yaşadığımdan Hacettepe Universitesi’ni 3 yılda bitirdim. 2015 Dunya Şampiyonası’nda mucadele ederken bana universiteden mail geldi. Uzerinizdeki dersleri silin, cunku kaldınız, bursunuz kesilmesin. Bu mail uzerine diğer gun macıma cıktım! Daha sonra Turkiye’ye şampiyon olarak donmuştum. Okula gittim ve dersine girdiğimde hocam bana, ‘İrem sen bu derse giriyor musun, uzun suredir gelmiyorsun’ dedi ve dersten kovdu. Sonra dersin sonunda konuştum hocayla, durumu anlattım. ‘Bir ipte iki cambaz oynamaz İrem, birinden birini sececeksin’ dedi. Ben de, ‘hayır hocam iki cambaz bir ipte yurur, size gostereceğim’ dedim ve uc yılda universiteyi bitirdim!” ‘Sporcu olmaktan vazgeciyorlar’ İşte bu zorluklarla karşılaşınca, sporcular okumaktan vazgeciyor. Takımdaki genc arkadaşlara soruyorum; ‘Okulu ne yapacaksın’ diye. Onlar da, ‘yok ya okulla spor birlikte gitmiyor’ deyince, kendimi ornek gosteriyorum. ‘Asıl başarı; inandığın yolda yurumek’ “Turk tekvandosunun sembol ismi olmak yuk değil, tam tersine motivasyon kaynağım. Cunku insanlar bana guveniyor, benden bir şey bekliyor. Başarabileceğime inanıyorlar. Bu spora başlayacak olan cocuklar icin ilk once başarı cok onemli. Ama bence asıl başarı, bir yolda inanıp yuruyebilmeleri. Bir işte şampiyon olmak zorunda değilsin. Yaptığın işin icine sinmesi gerekiyor. Tekvondada herkes şampiyon olacak diye bir şey yok. Yeteneğin olur ya da olmaz. ‘Pes etmiş olsaydım burada olamazdım’ “Pes etmiş olsaydım, şu anda buralarda olmazdım. Ayrıca başarıların sadece madalyadan ibaret olmasını istemiyorum. Gelecekteki nesillere yol gostermesini istiyorum. İnatla ve calışmayla neler yapabileceklerini gormelerini istiyorum. Vazgecmeden, mucadele ederek bu başarılara ulaşabileceğini gostermek istiyorum.” ‘Sosyal medyayı etkin kullanıyorum’ “Sosyal medyayı cok etkin kullanıyorum. Başarılarımın takdir edilmesi cok guzel bir duygu tabi. Ayrıca bu başarı oykulerimin bilinmesi, ileride benim gibi olmak isteyenler icin onemli olduğunu duşunuyorum. Bu yuzde de sosyal medyayı kullanmayı seviyorum. Bu başarı hikayeleri onların inancını ve cesaretini artırabilir.” ‘Zirvede bırakmak istiyorum’ “Sağlığım el verdiği surece bir olimpiyat daha gormek istiyorum. Her zaman soyluyorum yenilerek değil zirvede bırakmak istiyorum.” ‘Her şeyim totem’ “Benim zaten her şeyim totem. Şampiyon oluyorsam, bir sonraki maca da oncekinde ne yaptıysam aynısını yaparak cıkıyorum. Musabakadan once arkadaşım surekli tarih yazacağız vs. diyor. İnsanların o heyecanı senden once yaşaması cok guzel bir şey.” "Tokyo’ya cıkarma yapacağız" Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Tokyo 2020’ye dort değil, altı sporcu ile katılabileceklerini belirterek, “Turk tekvandosu adına tarih yazmaya hazırlanıyoruz” dedi. “Sayın bakanımız bizi kabul ettiler, sevindiklerini dile getirdiler. Macımıza gelmek istediklerini soylediler ama 19 Mayıs nedeniyle gelemediler. Cifte bayram yaşattık 19 Mayıs’ta. Kendileri sağolsunlar, mac başından itibaren bilgi aktardım, kendisi de aradı. Şampiyonluk beklentisi de vardı. Mac biter bitmez de aradı. Bu konuda her zaman bize destek oldu. Aynı duygularla da desteğini devam ettirecek. Turkiye, 2020’de inşallah beklentisi olan bir branşta, tekvondada varlığını gosterdi. 12 aylık donemde iyi bir şekilde sonlandırıp, oraya sağlam bir şekilde gidersek 4 değil 6 sporcuyla gidebiliriz.” ‘Şampiyon sporculara sponsorluk gerekiyor’ “Futbol, Turkiye’de on plandadır. Normaldir, endustrisi vardır. Onun dışında voleybol, basketbol geniş kitlelere hukmeder. Ama biz geniş kitlelere hukmetmiyoruz belki ama daha geniş kitleye sahibiz. Yani bizim lisanslı sporcumuz, futboldan değil ama diğer branşlardan daha fazladır. Bu da aslında karşılığında bize geri donuşu olması gereken bir unsur, normalde. Ancak Turkiye’de maalesef bu iş henuz istediğimiz seviyede değil. Tam acılımı yapamadık. Bu şampiyon sporculara birileri cıkıp, sponsorluk yapalım demesi gerekiyor.” ‘Erkeklerde sadece madalya kazanamadık’ “Erkeklerde sadece Dunya Şampiyonası’nda kendimizi gosteremedik. Yoksa diğer şampiyonalarda başarılıydık. Avrupa Şampiyonası’nda takım olarak birinci olduk. Erkek takımının şu anki yaş ortalaması 19,5... Sadece bir sporcumuz var 28 yaşında ve onunla beraber bu ortalama 21.0’e cıkıyor. Genc bir jenerasyon yakaladık, bunun uzerinden de boyle bir risk aldık ama erkekler Dunya Şampiyonası’nda başarısız değildir, başarılıdır. Sadece madalya alamadık. Madalya macında kaybeden, 3-4 mac kazanan sporcularımız var. O eşiği gecseler belki bronz belki de şampiyon olacaklar. Bu cocukların hepsi bence, gelecekte cok iyi olacak sporcular. Buradan da iddia ediyorum. Olimpiyat kotası icerisine 1-2 sporcuyu katma gayretinde olacağız.” ‘Kesinlikle mazeret olmamalı’ “TRT bizimle beraberdi naklen yayın yapmak icin gelmişlerdi. Fakat yayın akışından dolayı veremediler. Galatasaray’ın şampiyonluğuna denk geldi. Bunlar Turkiye’de bahane ama olmaması lazım. Mesela birisi Turkiye’de cok buyuk bir taraftarı olan kitleye sahip. Biz de uluslararası alanda cok onemli bir alanda Turkiye’ye ilgilendiren bir başarıya ulaştık. Kesinlikle mazeret olmamalı. Federasyonun sitesinden yayınlanıyor ama biz ilgiyi arttırmak istiyoruz. Bunu yapacak olan devlet kanalıdır. TRT yine yayın yaptı ancak daha iyi olmalı. Turkiye’den kac şampiyon cıkıyor, onlara bakmak lazım. Neyi vereceksin o zaman! Ulkemizde tum branşlarda senede 3-4 dunya şampiyonları cıkıyor ve buna vakit ayıramıyoruz. Yayın organlarının hatası.” İnternethaber __________________