DİN
SORU: Din nedir?
CEVAP: Din sozlukte, itaat, tutulan yol, hukum ve ceza anlamlarına gelir. Istılahta ise, Allah TeÂl tarafından vaz' olunmuş (Konulmuş) ilÂhî bir kanundur.
Tarifinden de anlaşılacağı uzere dinin yegÂne kurucusu Allah'tır. Allah'tan başka hicbir kimsenin din kurmaya yetkisi olmadığı gibi, dinî hukumleri kaldırmaya veya değiştirmeye de yetkisi yoktur.
Peygamberler dahi din koyamazlar kendiliklerinden dine bir şey ilÂve edemezler. Onlar sadece Allah'tan aldıkları dinî hukumleri insanlara tebliğ etmekle yukumludurler.
Din, insanlara hidayet yollarını, yaratılışlarındaki gaye ve hedefi gosterir; Allah'a nasıl ibadet edileceğini bildirir. Bu suretle din, insanların dunya hayatını duzenli bir şekilde gecirmelerini sağladığı gibi, ahiret hayatında da onların mutlu olmalarına vesile olur.
Din, insanın ozunde bulunan fıtrî (Yaratılıştan gelen) bir duygudur. İlk insanlardan tutun da bugunku teknolojik gelişmeleri gercekleştiren insanlara varıncaya kadar, tarih boyunca hicbir devirde din duygusunu taşımayan bir topluluğa rastlanmamıştır. Bu duygu ceşitli faktorlerin etkisiyle, zaman zaman korelmiş olsa da hicbir zaman sonmemiştir.
SORU: Din insanlar icin bir ihtiyac mıdır?
CEVAP: Evet, din fert icin de toplum icin de zorunlu bir ihtiyactır. Cunku insanın ruh ve beden olmak uzere iki yonu vardır. Bunlar nitelik itibariyle birbirinden ayrı ise de et ve kemik gibi birbirinden ayrı duşunulemeyen şeylerdir. Nasıl ki bedenin, yemek ve icmek gibi birtakım maddî ihtiyacları varsa ruhun da kendine ozgu manevî ihtiyacları vardır. Bu ihtiyacların başında da dine bağlanma ve Allah'a inanma gelir.
Maddî ihtiyacları giderilmediği zaman kişi bedenen hastalandığı gibi manevî ihtiyacları giderilmediği takdirde de ruhen hastalanır. Bedenen hasta olanların zararları coğu zaman kendilerine, ruhen hasta olanların zararları hem kendilerine hem de toplumadır.
Kısaca, hangi yonden bakılırsa bakılsın din, insan icin vazgecilmez bir ihtiyactır. Maddî yonden butun ihtiyacları karşılansa bile, manevî ve ruhî ihtiyacları sağlanmayan bir insan, hayatta arzuladığı mutluluğu bulamaz.
SORU: Dinler kaca ayrılır?
CEVAP: Dinler hak ve batıl olmak uzere ikiye ayrılır:
1) Hak dinler:
Allah TeÂl tarafından vaz' olunan ve peygamberler aracılığıyla insanlara bildirilen dinlerdir. Bunlara semavî veya ilÂhî dinler de denir.
Hak dinler, Hz. Adem (a.s)'le başlayıp, Hz. Muhammed (s.a.v)'le son bulan tevhid inancını telkin etmişlerdir. Allah'a, meleklere ve ahiret gunune inanmak butun hak dinlerin ortak ozelliği olmuştur.
Bu dinlerden olan Yahudiliğin ve Hıristiyanlığın inanc esasları ile mukaddes kitapları zamanla bircok değişikliğe uğramışlardır. Başlangıcta hak din oldukları halde aslı korunamamış olan bu dinlere, değişikliğe uğramaları nedeniyle "Muharref Dinler" denir.
Hak dinler kendi zamanları icinde gecerli olup, en son ve en mukemmel
olan İslÂm dini geldikten sonra onların gecerlilikleri ortadan kalkmıştır. İslÂm dini hak dinler arasında aslını koruyan tek dindir ve aynı zamanda dinlerin sonuncusudur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de, bu dini tebliğ eden en son peygamberdir. Ondan sonra peygamber gelmeyecektir.
2) Batıl dinler:
Allah TeÂl tarafından gonderilmeyip, insanlar tarafından ortaya konan dinlerdir. Şamanizm, Mecûsilik, Brahmanizm ve Budizm gibi.
__________________
Din
Dini Bilgiler0 Mesaj
●10 Görüntüleme