Birisi bana Allah hakkında ne biliyorum diye sorarsa…
Allah diridir, tekdir ve her şeyin mutlak sahibidir - derim. (Lailahe illallah)
Başka ne biliyorum diye sorarsa…
Rahmandır, Rahimdir, bağışlayandır - dedim.
O sordukca Allah’ın isim ve sıfatlarını saymaya başlarım…
Doğuştan ateist olan yok. Her doğmuş insan İslam fıtratı uzere doğar. Peki İslam fıtratı nedir? Benim anladığım İslam fıtratı vicdanımızın doğuştan bildiği doğru ve yanlış anlayışıdır, İslam fıtratı Allah’ın bizim icin hayırlı kıldığı yaşam tarzı, bakış acısıdır. Dolaysıyla her insan doğduğunda fıtratı uzere Allah’ı tanıyor olması gerek. ‘Allah kimdir?’ sorusuna hic rastlamadım. Hicbir dini bilgisi olmayan 6 yaşında cocukların sorularında bile ‘Allah kimdir?’ olmaz. Allah’ın kim olduğunu zaten biliyoruz.
Ama yaşadıkca dunya hayatı yolumuzu şaşırtıyor, şeytanın vesveseleri ceşitli şeylere takıyor aklımızı ve ‘Allah nedir?’ diye soruyoruz. Birisinin adını bilmek onu tanımak mıdır? Ve ya aynı evde yaşayıp, her sabah asansorde goruşup guzel muhabbet ettiğin ama adını bilmediğin bir komşunu adını bilmediğinden dolayı tanımıyor musun?... tam bunları yazıyordum, iceri odada namaz kılan kocam işini bitirip yanıma geldi ve ‘sana bir fıkra anlatacağım dedi’. Anlattığı tam yazdığım konu uzere cıktı ve ben de kacırmamaya karar verdim. Bu arada, kendisi benim ne yazdığımı bilmiyordu.
Fıkra şoyledir:
Adamın biri oturmuş, cebinden para cıkarmış, saymış, yerine koymuş, sonra diğer cebinden para cıkarmış, saymış, yerine koymuş, sonra başka cebinden…derken tum ceplerinden cep dolusu parayı cıkarıp-cıkarıp saymış. İşi bitince tespih cıkarmış ve ‘ Ellah Ellah Ellah…’ saymaya başlamış…
Yanında oturan bunu gorunce yuzunu yukarı tutup ‘He sen buna ver, ver! Daha adını bile bilmiyor’ demiş.
Allah’ın dili hangisidir? Allah bizimle biz anladığımız dilde konuşur, tum diller Allah’ındır. Cok eskiden, daha Nuh aleyhselamın doneminden de once insanlar hep aynı dilde konuşuyorlarmış…
Mantığımız nasıl calışır biliyor musunuz? Olayların onem derecesine gore. Bir test var – dordunden biri yanlıştır serisinden. Testte 4 resim verilmiş : kitap, masa, sandalye ve fil. Yanlış olan hangisidir diye sorulmuş. Doğru cevap fil. Ama bir cok insan başka cevap secmiş ve testi yapanlar herkesten acıklama istemişler. Kimisi masa karşısında sandalyeye oturup kitap okuya bileceği icin fil sectiğini soylemiş, kimisi hepsinin 4 ayaklı olup da sadece kitabın olmadığı icin kitap sectiğini, kimisi hepsinin cansız olup filin canlı olduğundan dolayı fili sectiğini, kimisi de başka bir şeyden dolayı sectiğini soylemiş. Kim haklı, kim haksız? O saydıklarının hepsi gercekten de oyle. Eşyaların tanıtımı onem derecesine gore sıralanmıştır. Tanımadığın bir cismin en birinci onem derecesi onun canlı olup olmadığıdır. Secim yaparken birinci onem dereceli hususiyetlerden yola cıkılmalı. Eşyaya verilmiş olan ismin ve sonra da o ismin neden oyle verilmiş olması sizce onem derecesine gore nerelerdedir? Bir kaleme kalem desen, ve ya dunyadaki başka dillerden aynı eşyayı anlatan herhangi bir başka kelime kullansan, kalem kendi oz mahiyetini ne kadar değişir bu yaptığından?
Allah dunyayı 6 gunde yaratmış. Ama bir insanı anne karnında 9 ayda yaratıyor, bunu nasıl anlamamız gerekiyor? Aslında cevabı Kuranda vardır. Ahirette – Allahın olcusundeki bir gun ile bizim dunyadaki olcumuzdeki bir gun farklıdır. Oradaki 2 rekat namaz buradaki 200 sene gibidir… İşte bunu anladığımız zaman ilmin bize gosterdiği ile dinin anlattığının celişmediğini de anlarız. Hatta ilim her zaman Allaha getirir. O yuzden zaten peygamberlerden sonra alimler gelir mertebe derecesi olarak. ‘İlim her zaman Allah’a getirir’ bunu kendimize bir aksiom(ispatı gerekmeyen bir kabulleniş) kabul edersek yanıldıklarımız hususları kolaylıkla coze biliriz.
Bir hucre icerisinde bir organell – mitahondri – enerji fabrikası. Aynen de fabrika gibi calışır. İşte bunu bize ilim gostermiş, sonucu ise tekraren iman olmuş. Aynı anda onca şartın bir araya gelmesi gerek ki bir şeyin oluşması icin, oyle şey mumkun değil deyesin geliyor. Ama karşında olmuş ve sen ona gozlerinle bakıyorsun. Nasıl olmuş? Duşuneceksen bunu duşun. İşte o zaman ilmin de doğru yon almış olur, cıkmazlara takılmaz.
Leyla Ulusoy.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Birisi bana Allah hakkında sorarsa...