Turkiye’yi yelkende 3. kez olimpiyatta temsil edecek Alican Kaynar, konuştu. Dunyanın en iyi yelken sporcularını yarıştığı ‘finn’ sınıfında Turkiye’yi en iyi şekilde temsil eden Alican Kaynar, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda bir ilk yazmak icin hazırlanıyor. 2012 Londra ve 2016 Rio sonrası 3. kez olimpiyat kotası alan, Dunya Kupası serisinde ulkemize ilk kez madalyalar kazandıran son olarak Avrupa Şampiyonası’nda 4.’luk elde eden milli yelkencimiz, hedeflerini, Turk yelkenciliğinde neler yapılması gerektiğini ve 2021 Dunya Kupası’nı anlattı... “2012’den sonra yelkende cok şey değişti. İlk olimpiyata gittiğim zaman, sadece kulup antrenorum vardı. İdmanlarımı genelde kulupte yapıyordum. Sadece 50-60 gunumu yurtdışında geciriyordum ve rakip sporcularla o sure icinde antrenman yapma imkanım oluyordu. Tabii, Turkiye’de de antrenman partneri bulmak cok zordu. Finn sınıfında eski olimpiyat sporcumuz vardı; Kemal Tufekci. O biraz yardımcı olmuştu, ilk olimpik hazırlık yapmaya başladığımda. Sonra sporu bıraktı. Ve en son ondan aldığım bilgilerle, 2012 Londra’ya katıldım. Daha sonra kuluple beraber stratejik bir planlama yaptık. 2016 Rio’ya daha hazır olma acısından. Cunku ilkinde gercekten cok zayıftım. İşte bu surecte daha iyi bir antrenor ve kondisyoner ile calışmaya başladım. 2016’dan sonrası ise, bunların hepsini daha profesyonel bir seviyeye taşıdık. Daha once bircok yarışa yalnız giderken artık ekip halinde katılıyoruz. Yılın 200 gununu neredeyse yurtdışında geciriyoruz. ‘Kiralık tekneyle katılmıştım’ “Mesela 2010 Dunya Gencler Şampiyonası’na yalnız gitmiştim. Ne antrenor ne de başka biri vardı yanımda. Ucağa tek başıma bindim. Şampiyonaya kiralık tekneyle katılmıştım. Şimdi ise ekibim ile birlikte turnuvalara gidiyorum. Tum ekipmanları taşıyacak, bize ait arabamız var. Yedek tekne. Bir değil iki tane. Buyuk bir fark var.” ‘Şu anda fikir değişti’ “2016 Rio Olimpiyatı’ndan sonra da sayfayı değiştirdik. Ozellikle malzeme acısından eksik noktamız vardı. Olimpiyat biter bitmez bu eksik uzerinde yoğunlaştık. Rio’dan 1 hafta sonra hazırlıklara başladık. Son iki yıl icinde, Dunya Kupası serisinde hic madalyamız yoktu. 4 tane madalyası kazandık. Dunya Şampiyonası’nda iyi dereceler yaptık, 2019 Avrupa Şampiyonası’nda 4. olduk. Son iki senedir, ilk 10’da yarışıyoruz ve madalya alıyoruz. O nedenle olimpiyata favori olarak gidiyoruz. Uluslararası camiada, Rio’da favori değildim. Şu anda bu fikir değişti. Cunku her turnuva madalya icin cıkıyoruz ve olimpiyat da bunlardan biri.” ‘İlk hedefimiz kota almaktı‘ “Olimpiyat yolunda, ilk hedefimizi kota almak olarak belirlemiştik. Ve onu da aldık. Bu cok onemliydi. Oyle olmasaydı, bu seneki hazırlıkları kota almaya yonelik yapacaktık. Şimdi ise, yazın bir bucuk ayımızı Japonya’da gecireceğiz.” ‘Denizcilik icin onemli bir spor’ “Amac sadece olimpiyat madalyası değil. Yelkenin şoyle bir ozelliği var. Denizcilik icin onemli ve ekonomisi yuksek bir spor. Denizcilik icin kullanılan bircok malzeme yelkende test edilebiliyor. Aslında dunya, yelkeni bu şekilde kullanıyor.” Dunya Kupası geliyor “Star Sailors League Gold Cup (SSL Gold Cup)... Bu organizasyon futboldaki Dunya Kupası’yla aynı ozelliklere sahip olacak. Dunyanın en iyi yelkencileri bu turnuvada yer alacak. Ulke takımları 11 kişiden oluşacak. Bu kupa, yelkende farklı kategorilerde yarışan aynı ulkenin en iyi yelkencilerini, tek bir teknede toplayacak. Dunya Kupası’nın ilki, 2021’de İsvicre’de gercekleşecek.” ‘Tekneleri organizasyon verecek’ “Sporcuların, yelkencilik yetenekleri ortaya koyabileceği bir tekne olacak. Dunya Kupası’nda kullanılacak tekneler, malzeme artısını ortadan kaldıran ve tamamen yelkencilerin becerilerini, yelkenciliği on plana cıkaracak ozelliğe sahip. Zaten tekneyi organizasyon verecek. Ve boylece takımlar bu anlamda eşit olacak. Dunya Kupası’nda yer alacak Turk takımının kaptanı olarak, bu organizasyona da en iyi şekilde hazırlanıp, en iyi sonucu almaya calışacağız. Turk yelkenciliği uluslararası arena kendinden soz ettirmeye başladı. Bu adımları da tamamladıkca daha da duyulur hale geleceğiz.” ‘Herkes olimpiyat madalyası icin kenetlendi’ “Bakanlıktan buyuk destek var. Ye lkende kesinlikle bir madalya geleceğini duşunuyorlar. Ve o yonde destek veriyorlar. Altyapısından yetiştiğim Fenerbahce Kulubu’nun desteği ve Doğuş’un da sponsorluğuyla birlikte inanılmaz bir değişim yaşandı. Sadece maddi değil, manevi destek de yuksek. Fenerbahce’de yelken şubesi değil, tum yoneticiler yarışları takip ediyor. Onlar da olimpiyat madalyası icin konsantre olmuş durumda. Her zaman yanımızdalar. Bizde bunu hissediyoruz. Ya ni herkes olimpiyata odaklanmış ve bunun icin kenetlenmiş durumda. Cunku yelkende ilk madalyayı getireceğiz. Ye lkenin geleceği icin bu madalya cok onemli.” ‘Eşim olmasa belki goze alamazdım’ “2014’te evlendim. Eşimin cok buyuk desteği oldu. Hikayemin de guzel parcası. Evlenir evlenmez, biz İspanya’ya taşındık. Oraya yerleşmek icin değil yelken icin İspanya’ya gittik. Olimpiyat icin atılım yapmamız gereken bir donemdi. 1 sene boyunca, bir merkezde yabancı sporcu ve antrenorlerle kamp yaptık. O sene orada cok şey oğrendim. Orada bulunan iyi sporculardan biri de; 42 yaşında olimpiyatta 2. olan Sloven yelkenciydi. Ondan da cok şey oğrenmiştim. Belki eşim olmasa, İspanya’ya gitmeyi goze alamayabilirdim. Daha sonra yeniden Tu rkiye’ye taşındık. Zaten 2016 Rio’yla birlikte yeni bir oluşuma başlandı. ‘Okullarda sporcuya değer verilmiyor’ "Yurtdışındaki okullara gore, bizim okullarda sporcuya cok az değer veriliyor ya da verilmiyor. Sporu okulların da biraz ele alması gerekiyor. Ekstra bir duruma gerek yok, destek anlamında bu yeterli. Oğrenciyi motive etmeleri, ‘okul mu-spor mu?’ tercihi arasında bırakılmamaları lazım.” ‘Secimini yap’ dayatması “Benim icin de zor ve acılı oldu. Mesela ‘Okul mu-spor mu?’ tercihi yapmak zorunda kaldım. Bircok oğretmen tarafından ‘secimini yap’ denildi. Boyle dayatmalar yaşadım. Altyapıdayken bunları yaşadım. Profesyonel olduğumda zaten okulu cok azaltmıştım. Cunku olimpik seviyede oyle olması gerekiyor. Universiteyi (Endustri muhendisliği) daha bitiremedim. Olimpiyattan sonra tamamlamayı duşunuyorum.” ‘Senin diğer oğrencilerden farkın ne!’ “Mesela universiteden hic destek alamadım. Oncelikle burs beklerdim. Cunku okul 4 sene de bitmiyor. Profesyonel bir sporcu, normal bir oğrenciyle aynı zamanda okulu bitiremez. Onun dışında ders kacırdığında, oğretmenlerin yardımcı olmasını isterdim. O ders saatinde başka bir yerdesin ve milli takımı temsil ediyorsun. Telafi sınavına gireceğim. Devamsızlığım da var ama devletten izin alınmış. Oğretmenlerden biri, ‘Senin diğer oğrencilerden ne farkın var’ dedi bana. Bunu duyduğumda da iki kez olimpiyata gitmiştim.” ‘Kabul edilemez, değişmesi gerekiyor’ “Turkiye’de yelkenciliğin kotu olması kabul edilemez; bu coğrafyada, bu kıyılarla, bu genc nesille. Ta bii ki, ekonomisi yuksek bir branş. Ancak duşuk ekonomiyle de yapılabilir. En yuksek teknoloji tekne olmaz ama bir tekneyle denize acılabilirsiniz. Marinadaki teknelerin hepsinin marinada duruyor olması, denize acılmaması hepsi problem. Bu kulturun az olmasından kaynaklanıyor. Bunlar kabul edilemez. Aslında bizi motive eden şeylerden bir tanesi de; Tu rkiye’nin yelkende zayıf olması. Ve bu kabul edilemez, değişmesi gerekiyor.” ‘Turkiye’de bir yelken merkezi olmalı’ “Turkiye’de olimpiyat hazırlık merkezi kesinlikle olması gerekiyor. Dunyada bircok ornekleri var. Biz kullanamıyoruz. Cunku yelkenle bağlantılı değil. Ye lken ayağının olması gerekiyor. Bir sonraki adım da umarım bu olur. Olimpiyattan sonra Tu rkiye’de bir yelken merkezi olur. Başarılı bir branş icin, o branşın merkezinin olması şart. Kulupler dışında Turkiye’de bir merkezimiz yok.” ‘Şu anda tesisimiz yok’ “Norvec, İsvec cok iyi yelkencilere sahip. Ancak kışın yelken yapamıyorlar. O yuzden guneye iniyorlar. İspanya, İtalya ve Portekiz’e gidiyorlar. Bizde daha iyi yerler var. Turkiye şu anda en iyi 2-3 destinasyondan biri. Bodrum Gokova, Ceşme en iyi yelken destinasyonu. Sıcaklık ve ruzgarı acısından. Ancak şu anda tesisimiz yok. Bununla ilgili bir planlama var. Her şey adım adım ilerliyor. Once olimpiyat, ardından SSL Dunya Kupası ve sonra da tesisleşme." ‘Başarıyı yakalarsak hepsi olacak’ “Bizim once denizlerimizi doldurmamız, spor turizmimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ye lken de bu yonde onemli bir branş. Ye lkende başarılı olduğumuz zaman bunların hepsi Tu rkiye’ye gelecek. Şu anda yatırımlar yapılıyor ve bunun geri donuşunu alacağız. Ye lken turizminde cok gerideyiz. Ye lkendeki şampiyona organizasyonları cok az. Boyle şeyleri getirmek icin efor sarf ediyoruz.” İnternethaber __________________