Satrancta takım ruhu!
Spor Haberleri0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Spor Forumları
- Spor
- Spor Haberleri
- Satrancta takım ruhu!
-
17-10-2019, 07:51:28Okullararası Turkiye Satranc Şampiyonası finalleri Karaman’da gercekleşti. 511 sporcunun oluşturduğu 100 takım dereceye girebilmek icin hamle yaptı. Ortaokul ve liseli satranc oyuncuları, şampiyonada sadece kazanmanın değil aynı zamanda dayanışmanın ve takım olmanın onemini de ortaya koydu. Genclik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Mudurluğu tarafından, Turkiye Satranc Federasyonu (TSF) ve ana sponsoru Turkiye İş Bankası’nın katkılarıyla duzenlenen Okul Sporları Turkiye Satranc Şampiyonası finalleri Karaman Belediyesi Lutfi Elvan Kongre Merkezi’nde gercekleşti. Grup yarışmaları sonrası finale kalan 100 takım ve 511 sporcu, dereceye girebilmek icin hamle yaptı. Boyle turnuvaların sadece sportif yonu değil, aynı zamanda cocukların ulkemizin değişik yerlerini, kulturlerini yerinde tanıması, sosyalleşmesi acısından da onem taşıdığına değinen TSF Başkanı Gulkız Tulay, “Burada ulkenin geleceği var” dediği şampiyonada satranc oyuncuları kazanmaya giden yolda takım halinde yarışmanın deneyimini yaşadı. Fanatik olarak yerinde takip ettiğimiz şampiyonada mucadele eden sporculara, satrancın kendileri icin ne ifade ettiğini sorduk... ‘Stres altında doğru kararlar vermeyi oğrendim’ “2014’ten bu yana satranc oynuyorum. TEOG sınavı icin ara vermiştim, okul takımı icin yeniden başladım. Kucukken dedemle oynardım sonra dedemi yenmeye başlayınca, ailem beni satranc kursuna gonderdi. Satranctan once heyecan problemi cok yaşardım ancak satranc maclarına cıka cıka bu durumu cozdum. Şu anda kendimi daha rahat ifade edebiliyorum. Stres altında doğru kararlar vermeyi oğrendim.” ‘Gorsel hafızamı geliştirdi’ “6 yıldır satranc oynuyorum. Satranc kursuna once kardeşim başlamıştı. İlkokuldaki bir turnuvada ikincilik elde edince, ailem ‘Seni de satranc kursuna yazdıralım’ dedi ve bu oyunun icine girdim. Satrancın gorsel hafızamı geliştirdiğini duşunuyorum. Oyun sırasında satranc taşlarına ve taşların dizilişine uzun sure odaklanmak gorsel hafızamı geliştirdi. Satranc icin ‘silahsız savaş’ gibi diyebiliriz.” ‘Satranc hayatın yansıması’ “9 yıldır satranc oynuyorum. Profesyonel olmasa da bence herkesin oynaması gereken bir oyun. Babam eve satranc takımı almıştı ve once onunla oynamaya başladım. Buyuklerin de yer aldığı ilk turnuvamda birinci olmuştum. Sonra geliştirmeye başladım. Satrancta bir cok hamleyi hesaplamanız gerekiyor. Aynı hayattaki gibi... Satranc ileriyi gormenize ve insanların ne duşunduğunu anlamanıza yardımcı oluyor. Yani satranc hayatın yansıması.” ‘Satranc bir yerden sonra calışmaktır’ “İlkokul 1’de satrancla tanıştım. Resim kursuna gidiyordum, sonra satranc kursuna da başladım. Oynarken buyuk keyif alınca, bırakamadım. Mesela; bir yaz boyunca, sadece keyif icin, babamla internet uzerinden satranc oynamıştık. Satranc sayesinde; insanın masa başında saatlerce kendini hem zihinsel hem de fiziksel olarak ne kadar zorlayabileceğini gordum. Gucumun farkına vardım. Enerjimi nasıl kullanmam gerektiğini oğrendim. Satranc bir yerden sonra calışmaktır.” İnternethaber __________________