Tanga: 'Elvan gibi olmaya geldi'
Spor Haberleri0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Tanga: 'Elvan gibi olmaya geldi'
-
17-10-2019, 07:38:42Maceralı bir yolculuk sonrası geldiği İstanbul’da bir kenar mahallede yaşayan 17 yaşındaki sporcu, "Yasal bir iş yapmadığımı biliyorum ama başka turlu gelmem de mumkun değildi. Ben Turkiye’ye vatandaşım Elvan Abeylegesse gibi olmaya geldim" dedi. BU bir ihbar değil... Umuda yolculuğun hikayesi... Elvan Abeylegesse’nin hemşehrisi Adis Ababa’lı Meryem Tanga, insan tacirlerince kacak yollardan Beyrut uzerinden İstanbul’a getirildi. Peki, henuz 17 yaşında olan Meryem’in, yasal olmayan yollardan gelişinin amacı neydi? Onca tehlikeyi goze almasının sebepleri nelerdi? Etiyopya, yalın ayakla koşan orta ve uzun mesafe atletlerinin cennetiydi. İşte Meryem de onlardan biriydi. Kalabalık nufuslu fakir bir ailenin 7 cocuğundan biri. Erkek kardeşi Kanada’da koşuyordu. Ama onun hayali başkaydı. Etiyopya’da bir efsane haline gelen hemşehrisi Elvan Abeylegesse’nin izinden gitmek, yani Turkiye’de yarışmak istiyordu. İdmanları aksatmıyor Meryem Tanga, ulkesinde 17 yaş altı milli takımının formasını giydi. 5 bin ve 10 bin metrelerde iyi dereceler yaptı. Kış antrenmanları icin anavatanı Etiyopya’ya gelen Elvan’ı uzaktan izler, gunun birinde onun gibi olmayı duşlerdi. Duşundu taşındı ve Turkiye’ye kacmaya karar verdi. Tehlikelerle dolu bir yolculuk sonrasında geldiği İstanbul’da bir arkadaşı ile birlikte bir kenar mahallede yaşayan Meryem, her gun sabah-akşam idmanlarını aksatmadan surduruyor. Genc atlete, "Gercekten bu kadar caresiz miydin ki, onca tehlikeyi goze alıp geldin" diye sorduk. Aldığımız cevap son derece duşundurucu oldu: Para kazanamıyorduk "Ben Etiyopya’da dağlarda koşan onbinlerce garip atletten biriydim. Bizi yıllarca boyunlarımıza taktıkları madalyalarla avuttular. Kazandığımız para karnımızı doyurmaya ancak yetiyordu. Benim ulkemde bol parayı, bir şekilde Avrupa ya da Amerika’ya gidebilen atletler gordu. Elvan Turkiye’ye giderken kimsenin ruhu bile duymamıştı. Ama ne zamanki, uluslararası alanda sesini duyurup, dunya rekoru kırdı, işte o zaman Etiyopya’da dikkat cekti. Benim bu kadar riski goze almamın tek bir nedeni var... Ben Turkiye’ye Elvan olmaya geldim. Elvan’ın antrenoru Ertan Hatipoğlu’nu Etiyopya halkı cok iyi tanıyor. Etiyopyalılar onu, Etiyopyalı bir kıza uluslararası başarılar kazandırdığı icin cok seviyorlar. Ancak, Elvan’ı Etiyopya’dan kopardığı icin bir o kadar da kızıyorlar. Lutfen beni Ertan Hatipoğlu’na goturun. O insan beni ikinci bir Elvan olarak bir yıldız yapacaktır. Ben buna inanıyorum. Ama Turkiye’de kimse benimle ilgilenmezse, şansımı Almanya’da deneyeceğim." Kimseyi mahcup etmem Kacak yollardan pasaportsuz Turkiye’ye giriş yapan Meryem Tanga, en cok yakalanıp ulkesine gonderilmekten korkuyor. Genc atlet, yaşadığı bu korkuyu da şoyle dile getiriyor: "Yasal bir iş yapmadığımı biliyorum ama başka turlu Turkiye’ye gelmem de mumkun değildi. Ben atletizm sporunu Turkiye’de surdurmek ve Turk vatandaşı olmak istiyorum. Lutfen benimle ilgilensinler. Ben onları mahcup etmeyeceğim." __________________