Evli ve 2 cocuk babası Oğuz Akgul, ozel sektorden Atletizm Milli Takımı'na uzanan hayat hikayesini Demiroren Haber Ajansı'na (DHA) anlattı. Atletizmle tanışmadan once, amator kumede futbol oynamak dışında spor gecmişi olmadığını belirten Akgul, "Yıllarca ozel sektorde calıştım. 17 yaşımdan 28 yaşıma kadar ozel sektorde bir suru iş yaptım. Muhasebecilik, sevkiyatcılık, otobus muavinliği, simit satma, su satma hepsini yaptım. Akrabam badminton antrenoruydu, o beni atletizme yonlendirdi. Daha once bir futbol gecmişim var. Askerden once 17 yaşımda hem calışıp hem de amator kumede futbol oynamıştım, onun dışında bir spor gecmişim yoktu" diye konuştu. "ATLETİZM ZOR BİR BRANŞ, 28 YAŞINDA YAPILABİLİR Mİ?" "Atletizm dışarıdan kolay gibi gorunuyor ama zor bir branş" diyen Oğuz Akgul, badminton antrenoru akrabasının kendisini cesaretlendirdiğini dile getirdi. Akgul, sozlerini şoyle surdurdu: "28 yaşında bu işler olur mu diye duşundum. Yaşlıyım yani sonucta 28 yaşında başlayıp yapılabilir mi? Dedi ki 'Git dene belki koşmak icin doğmuşsundur'. Atletizm pistinde şimdi calıştığım antrenorum Bulent Taşdemir'le tanıştık. İlk geldiğimde 60 metre denemelere aldı. İlk aldığı denemede kendisi dereceyi tutmuş ama tutamadım. '10-15 dakika sonra bir daha koşabilir misin?' dedi. 'Olur' dedim. Atletizm dışarıdan kolay gibi gorunuyor ama aslında zor bir branş. Futboldan, basketboldan, voleyboldan zor bir branş. Cunku limitleri zorluyorsunuz. Sonuna kadar zorluyorsunuz, ust limitlerde performanslar cıkarmaya zorluyorsunuz. Yoksa bu iş olmuyor." "OZEL SEKTORDE CALIŞIRKEN ATLETİZME BAŞLADIM" Milli atlet Oğuz Akgul, antrenorunun atletizmin zorluklardan bahsettiğini ve sureci bilerek bu yola cıktığını ifade ederek, şunları soyledi: "Paketli urun tuketmemem, uykuya dikkat etmem, yeme icmeyle alakalı aklınıza guzel ne geliyorsa yememem gerektiğini anlattı. O gun hocam '3 senemiz var, ilk 2 sene bu işleri oğreniriz ama 3'uncu sene milli takıma gireriz, yukarılara tırmanmaya başlarız, var mısın?' dedi. Ben de ozel sektorde calışıyordum, 'Varım ama calışıyorum' dedim. 'Haftada 3 gun calışırız, yaparız' dedi. Ben bu şekilde atletizme başladım." "TARİHİN EN YAŞLI TURKİYE ŞAMPİYONU OLMAK BANA NASİP OLDU" Atletizmin surekli kendi sureni geliştirmek olduğunu vurgulayan Akgul, "28 yaşında başlayıp, 30 yaşında milli takıma girdim. 31 yaşındayım ve şu an milli takımdayım. Milli takım kadroları surekli guncelleniyor, formda olan sporcular değerlendiriliyor. Kendimizi surekli formda tutmamız gerekiyor. Henuz 10 aylık sporcuyken Bursaspor formasıyla Super Lig'de 3'uncu olmuştum. Orada 400 metrede 3'uncu oldum, aynı yıl Turkiye Şampiyonası'nda da 3'uncu oldum. Bir sonraki sene surelerim yine gelişti ama tekrar Turkiye 3'uncusu oldum. Ama bu sene 3'uncu sezonumda yine 2 kademede de 3'unculuk elde ettim, Turkiye Şampiyonası'nda ise 1'inci oldum. Tarihin en yaşlı Turkiye şampiyonu olmak nasip oldu. 31 yaşında 400 metre Turkiye şampiyonu oldum" diye konuştu. "HEDEFİM 2024'TE OLİMPİYATA GİTMEK" Oğuz Akgul, atletizmi cok severek yaptığını belirterek, "En yaşlı Turkiye şampiyonu unvanını taşıyabildiğim kadar taşımak istiyorum. Onumuzdeki sene olimpiyat var. Şu an 4x400 bayrak takımında 6'ncı sıradayım. Olimpik kadroya girme hedefim var. Benim ferdi olarak olimpiyat hedefim 2024. O zamana kadar kendime iyi bakıp, guclu kalabilirsem 2024'te kendi branşımda 400 metrede olimpiyat kotası almayı istiyorum" ifadelerini kullandı. "2 COCUK BABASIYIM, MADDİ İMKANLAR ATLETİZMDE BİRAZ ZOR" Yaşadığı maddi imkansızlıklardan da bahseden Akgul, "2 cocuk babasıyım, eşim ev hanımı. Onlar da hep yanımdalar, destek oluyorlar. Kamplara, musabakalara gidiyorum. Yurt dışına gittiğimizde 5-6 gun gelemiyorum eve. Evde kalanlar icin zor oluyor biliyorum. Ama bir şeyleri başarabilmek icin bu yollardan gecmek gerekli. 3-5 yıl onlar bana yardımcı olacaklar, ben de elimden geldiğince onlara yardımcı olacağım. Atletizme başlayınca işi bıraktım. 1 yıl işsizlik maaşı ile devam ettim. Maddi imkanlar atletizmde biraz zor. Yani sadece Turkiye şartları icin konuşuyorum. İlk 2 kulup ciddi anlamda bir odenek ayırıyor, yetebilecek paralar veriyor ama onun dışındaki kulupler cok duşuk miktarlarda sporcuları koşturuyorlar. Sporcuların gucu de bir yere kadar yetiyor" dedi. "FİRMALAR ATLETİZMDE BAŞARILI OLANLARA YARDIM ETSİNLER" Oğuz Akgul, sporcuların yaşadığı ekonomik zorlukların aşılabilmesi icin firmalara seslenerek, "Genclere şunu soyleyebilirim; Ben 28 yaşında başladım, 30 yaşında milli takıma girdim, 31 yaşında Turkiye şampiyonu oldum. Ben gec kaldığımı duşunuyorum, onlar gec kalmasın. Ben bu işe keşke 15-16 yaşında başlayabilseydim, cok uzun yollar katederdim. Firmalar, atletizmde başarılı olan genclere, bu işe yeteneği olanlara yardım etmeliler. Sponsorluk yasası var bizim ulkemizde. Genclere yaptıkları yardımları vergi muafiyeti olarak değerlendirebiliyorlar" diye konuştu. YAĞMUR AKGUL: OĞUZ ATLETİZME DEVAM ETSİN DİYE ARABAMIZI SATTIK Oğuz Akgul'un eşi Yağmur Akgul de maddi olarak sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Eşim spora devam ederken diğer kulvarlarda da hayatını devam ettirmeye calışıyor. Biz maddi acıdan biraz sıkıntı yaşıyoruz. Faturalar, krediler, kredi kartları her şey şu anda ust uste bindi aslında. Tek sıkıntımız maddiyat, spora devam edebilmesi icin. Biraz daha guzel butcelerle imkanlar sunulursa aslında her şey daha guzel olacak ki eşimin kafası da daha cok rahatlayacak. Aslında tam anlamıyla kendini spora veremediğini duşunuyorum. İmkanlar biraz kısıtlı. Arabamız vardı mesela arabamızı sattık. Bazı borclarımızı kapattık. 2 tane cocuğumuz var, bu hayat şartlarında biraz zor ama ayakta durmaya calışıyoruz bir şekilde. Onun hayalleri, hedefleri, idealleri var. Bizim ona destek olmamız lazım" ifadelerini kullandı. Nesrin Aydın Yaldız - DHA