"İstanbul 2024'te iddialı olabilir" 1980-2001 yılları arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanlığı yapan ve halen komitenin onursal başkanlığını yuruten İspanyol Jose Antonio Samaranch, İstanbul'un olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapması icin projelerin tanıtımından cok, uyelerin ikna edilmesi gerektiğini soyledi. DHA'nın sorularını yanıtlayan ve gelecek icin karamsar yorumlarda bulunan Samaranch, 2016 ve 2020 oyunları icin Madrid ve Rio'yu şanslı gorduğunu, İstanbul'un ancak 2024 yılı icin iddialı olabileceğini belirtti. Samaranch'ın yaptığı ozel acıklamalar şoyle: İstanbul'a geldiğinizde nasıl bir şehirle karsılaşıyorsunuz? İstanbul'da defalarca bulundum. İnsan İstanbul'a ayak basınca dunyanın en onemli şehirlerinden birine geldiğini hissediyor. İstanbul hem Avrupa'nın, hem de Asya'nın onemli kentlerinden biri. İstanbul'un etkisinde kalmamak mumkun degil. Ziyaretlerinizde bu kentin olimpiyatları duzenleyebileceğine inancınız oldu mu? Bu soruya net cevap vermek cok zor. Turkiye defalarca İstanbul'u aday gosterdi, ancak kazanamadı. Ama Turkiye'nin son yıllarda gosterdiği cabayı da kimse gozardı edemez. Orneğin Sayın Sinan Erdem cok iyi dostumdu. Tum yaşamını İstanbul'a olimpiyatları getirmek icin sarf etti. Simdi Sayın Bayatlı var kendisi de buyuk cabalar gosteriyor. Bir olimpiyat koyu projeniz var. Muhteşem bir stadyum yaptınız. Olimpiyatları Turkiye'ye getirmek icin mukemmel bir ekip kurdunuz. Kısacası doğru yoldasınız. Ancak bu iş tanıtım ve projeden cok, uyeleri ikna işi. Bu konuda belki daha cok yol sarf etmeniz lazım. Bir ulke icin olimpiyatları duzenlemek ne anlama gelir? Bu ulkeden ulkeye değişir. Barcelona'ya olimpiyatları getirmek icin o zaman şehrin imajını değiştirmek istemiştik. Bunda basarili olduk. Ancak simdi şehirden cok, o ulkeye bırakılacak para konuşuluyor. İmaj paraya dondu. Biz kentin cevresini duşunurken, simdi ulke konuşulmaya başlandı. Herşeyden once olimpiyatlar cok karlı bir yatırım olmaya başladı. O ulkeye buyuk paralar bırakıyor. Olimpiyat oyunlarına adaylık surecinde uyeler oncelikle hangi kriterlere bakıyor? Bana gore en onemli kriter ne derseniz, hic duşunmeden guvenlik derim. Bu cağımızın bir gerceği. Tum uluslararası organizasyonlarda uyelerin baktığı ilk şey o ulkenin guvenli olup olmadığı. Ben başkan olduğum donemde iki şeye bakardım. Birincisi aday ulkenin iyi bir organizasyonu masama getirmesi, ikincisi de ulkenin olimpiyatları duzenleyeceği ekibin inanılırlığı var mı. Yani bizi ikna edebiliyorlar mı? Olimpiyatları duzenlemek icin ille de zengin bir ulke olmanız mı gerekiyor? Bu zenginlikle alakalı bir konu değil. Ulke, olimpiyatlara yaptığı yatırımı fazlası ile geri alıyor. Olimpiyatlara yapılan yatırım o ulkeye kalıyor. Başka bir yere gitmiyor. Burada zenginlik fakirlikten cok, komiteye sunacağınız proje onemli. Bu projeyi hangi kaynaktan finanse edeceğiniz. Turk orneğine baktığımızda Turkiye olimpiyatlar icin devlet garantisi vermişti. Bu bizim icin cok onemli bir etki yaptı. Cunku biz milyar dolarlık yatırımlardan bahsediyoruz ve bunların zamanında bitmesi gerekir. Yine altını cizelim, herşeyiniz olabilir, ama inanırlığınız olmayınca etki yapmanız pek mumkun olmuyor. Siz, Turkiye'nin olimpiyat projesinin defalarca reddedildiğinde komitenin başkanlığını yapıyordunuz. O donemlerde Turkiye'nin neleri eksik yaptığına şahit oldunuz? Zannedersem başkaları olimpiyat odevini Turkiye'den daha iyi yapmıştı, onun icin reddedildi. Bu bir yarış, diğer aday ulkeler Turkiye'den daha iyi projeleri masaya sundu ve kazandı. Ama şimdi bana derseniz "Turkiye nasıl gidiyor?", ben hic duşunmeden iyi yolda derim. Sırası geldiğine bu işi yapabileceğine inanıyorum. Peki Turkiye'ye sırası geldi diyorsunuz, bugunden itibaren İstanbul'a olimpiyatları getirmek icin ne yapmak gerek? Bakın bugun Turkiye reddedilirse tek noksanlık ikna gucunuz derim. Yani lobiciliği yapmanız gerekiyor. Artık Turkiye'nin teknik olarak herşeyi olduğuna inanan bir insanım. Geriye ikna kaldı, bunda başarılı olursanız, kısa zamanda İstanbul'a olimpiyatlar gelir. Orneğin son secimlerde İstanbul en onemli adaylardan biriydi. İlk elemeleri kazandı. Son elemelerde elendi. Bu da gosteriyor ki, calışmalarınızın urunlerini almaya başladınız. Turkiye'de olimpiyatları duzenlemek icin bir guvenlik sorunu goruyor musunuz? Hayır, kesinlikle gormuyorum. Bakın guvenlik sorunu bugun artık tum ulkeler icin gecerli hale geldi. İstanbul'da ne kadar guvenlik sorunu varsa, diğer aday kentlerde de aynı sorunlar goze carpıyor. Burada uyeler icin şu onemli hale geldi. Aday ulke ne kadar parayı guvenliğe ayırıyor. Guvenlik icin yapılan yatırımlar on plana cıkmış durumda. 2008 Pekin, 2012 Londra derken, 2016 Madrid ve Rio konuşuluyor. Geriye 2020 kaldı. Biz ne zaman İstanbul'da bir olimpiyat goreceğiz? Sıralamanız doğru. Acıkcası 2016 icin ben Rio veya Madrid'i şanslı goruyorum. Kaybeden 2020'de olimpiyatları alabilir. Geriye 2024 kalıyor. Tabi bu sizin hic sansınız yok demek değildir. Siz de 2016'ya diğerleri gibi calısın. Ancak ibre ve tablo şimdilik bunu gosteriyor. Jose Antonio Samaranch, 1920 yılında Barcelona'da doğdu. Kendisi sanayici olmasına karşın, Moskova Buyukelciliği yaptı. 1955-1970 arasında İspanya Olimpiyat Komitesi Başkanlığı yaptı. 1966'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi uyesi oldu ve ceşitli komisyonlarda gorev yaptı. 1980 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanlığı'na secildi ve bu gorevde tam 21 yıl bulundu. Turkiye, Samaranch'ın başkanlığında tam 4 kez olimpiyatları İstanbul'a getirmek icin uğraştı, ancak başarılı olmadı. __________________