Almanyada Turkiye uzmanı olarak faliyet gosteren Oger Tours’un kurucusu Vural Oger ile şirketin şu anki CEO’su Songul Goktaş Rosati, şirketin 50. yılı dolayısıyla Almanya’nın onde gelen iş ve turizm dergisi fvw’ya konuk oldu. Vural Oger, ‘’Rosati ve ekibinin şirketi yaşatmasından ve zamanın gerekliliklerine gore konumlandırmasından memnunum’’ derken, Rosati, ‘’Oger Tours kimin Turkiye uzmanı olduğunu tarihiyle gosterdi’’ değerlendirmesinde bulundu.

Seyahat sektorunde 50 yılı geride bırakan Oger Tours'un kurucusu Vural Oger ile şirketin genel muduru Songul Gokaş-Rosati, Alman iş ve turizm dergisi fvw'ye konuştu.
Vural Oger tarafından temeli bundan 50 yıl once Almanya'daki Turk işcileri taşıyarak atılan Oger Tours, Almanya'nın onde gelen tur operatorlerinden biri olmayı surduruyor. Şirketin 50. yılında, Vural Oger ve Songul Goktal-Rosati, Alman iş ve turizm dergisinin baş editoru Klaus Hilderbrandt'a konuştu.
İlk seyahat kataloğunu 1985 yılında basan Oger Tours'un şu anki genel muduru Rosati, şirktin kuruluşunu cok sayıda promosyon ile kutluyor. Fvw'y roportaj veren Oger ve Rosati, Turk turizminin dununu ve yarınını anlattı.

‘’HAMBURG’DAN TURKİYE’YE DİREKT UCUŞ OLMADIĞINI GORDUM’’
Seyahat sektorune henuz Almanya'da oğrenciyken Budapeşte, Sofya ve Turkiye'ye bilet satan bir acentede calışarak başladığını belirten Vural Oger, ''Hamburg ziyaretimde, bu şehirden Turkiye'ye direkt ucuş olmadığını gordum. Merkez istasyonun yakınında kucuk bir ofis kiraladım ve 20 Temmuz'da Turkiye'ye ilk charter ucağını kaldırdım.'' dedi.

‘’İLK SEFERDEN 20 BİN MARK KAZANDIM’’
Charter ucağını kaldırarak risk aldığını ve 20 bin mark kazandığını kaydeden Oger, ''İlk ucağımızda 114 koltuk vardı ve tanesini 395 marka sattığımız koltukların tamamı doluydu. Bu ucuştan yarı yarıya kar ettim ve iş gercek anlamda başladı. Devamında Berlin ve Hannover'den de ucaklar kalkmaya başladı. Başlangıcta ben de Turklerle birlikte uctum. Cunku ilk defa ucağa biniyorlardı ve cok korkuyorladı.'' ifadelerini kullandı.

‘’OZAL’LA GORUŞTUM’’
1981 yılında donemin başbakanı Ozal'la goruştuğunu ve Fas ve Tunus gibi ulkelerin Turkiye'nin aldığından daha fazla Alman turist aldığını anlattığını kaydeden Vural Oger, ''Ozal'a devletin bu işe dahil olması gerektiğini soyledim. O zamanlar Turkiye'ye yılda 300 bin Alman turist geliyordu. Ozal 1093 yılında Antalya'da arazileri turizme tahsis etti ve bir turizm kalkınma bankası kurdu. Bu, turizmi patlattı. Ben de Oger Tours'u kurdum ve 330 sayfalık katalog hazırladım. Şirketler buyuk olcekli charter operasyonları planlamaktan kacındılar.''

ROSATİ: GECİŞ SURCİNDE ENTEGRASYONU SAĞLAYAN İYİ BİR EKİP VARDI
Oger Tours'un 2010 yılında Thomas Cook catısı altına girmesinden sonraki surece ilişkin değerlendirme yapan Songul Goktaş-Rosati ise, ''O donem Georg Welbers'ın liderliğinde şirketin Thomas Cook'a entegrasyonunu sağlayan iyi bir ekip vardı. Orta buyuklukteki şirket mantığı ve iş gucunde kesintiye gidilmesi nedeniyle İlk zamanlar elbette kolay olmadı. Ancak bana sorarsanız iyi cıkardık. Şu anda, Almanca konuşulan ulkelerde tum Thomas Cook makaları icin yetkinlik merkezi durumundayız.'' acıklamasında bulundu.

‘’HALA ŞİRKETİN BANA AİT OLDUĞUNU ZANNEDENLER VAR’’
Hilderbrandt'ın ''Muşterilerinizin icinde şirketin hala Vural Oger'e ait olduğunu duşunenler var mı?'' şeklindeki sorusuna Oger, ''Gecenlerde Hamburg'da alış-veriş yaparken bir kadı yanıma geldi ve 'Bay Oger, sizinle tatile gittim' dedi'' derken Rosati ise Oger Tours'un ozellikle Turk muşterilerin hafızasına kazındığını ifade etti.

‘’PEK COK KONUDA THOMAS COOK’TAN FAYDALANIYORUZ’’
Rosati'nin ekibiyle birlikte şirketi yaşatmasından ve zamanın ruhuna gore yeniden konumlandırmasından memnun olduğunu dile getiren Vural Oger, ''Oger Tours, orneğin ucuş konusunda, esnek yapısını korumalı'' değerlendirmesini yaparken, Rosati, ''Otel konseptleri, servis, profesyonel kriz yonetimi gibi pek cok alanda Thomas Cook'un olanaklarından faydalanıyoruz. Bununla birlikte, bağımsız marka yapımızı da koruyoruz. Turkiye'ye guclu bir donuş olacağını ongorduğumuz icin, hem Sun Express'teki hem de Condor'daki kapasitemizi arttırdık.'' sozlerini dile getirdi.

‘’İSTANBUL KATALOĞU CIKARDIK’’
Oger Tours'un 2019 yılı programına ilişkin bilgi veren Rosati, ''Turkiye'de zor gecen turizm yılları ile başa cıktık ve şark kataloğumuzu genişlettik. Turkiye'de plaj tatiline ek olarak, cıkardığımız İstanbul kataloğuna cok sayıda tur ilave ettik. Kaydırak kataloğu ve engelsiz turizm gibi yeni urunler geliştirdik.'' dedi.

‘’BİR SURU DOĞRU ŞEY YAPTIM, YANKIŞLAR DA YAPTIM’’
Vural Oger, fvw editorunun, ''İki yıl boyunca sektorde iki tane benzer marka vardı Bay Oger. Cunku V.O. Travel'ı kurmuştunuz. En buyuk hatanız olan Oger Turk Tur ve VO Travel'ın iflası ve kişisel iflasınızdan sonra ne yaptınız?'' sorusuna ise, ''Bir suru şeyi iyi yaptım ancak hatalar da yaptım. Yaşananların bir nedeni Turkiye'deki acentemin Oger Tours'un incoming sevisini yapmaya devam edeceğine dair beklentim, bir nedeni de Ankara'daki siyasi iktidara karşı sozumu sakınmadan soylemem oldu. Goruşlerimi her zaman dile getirdiğim icin bana yardım tmediler.'' yanıtını verdi.

‘’İFLAS SURECİ İLK BAHARDA TAMAMLANACAK’’
Vural Oger, ''Peki şimdi ne yapıyorsunuz?'' sorusuna ise, ''Butun gun ofiste oturmadığınızda hayatın daha guzel olduğunu keşfettim. Son 3 yıldır pek ortalarda yokum. Ancak ilkbaharda iflasla ilgili her şeyi yapabileceğim.'' şeklinde konuştu.

‘’HER ŞEY DAHİL OTELLERE KARŞI SUREKLİ UYARDIM’’
Turkiye'nin son 30 yıllık turizm gelişimi ile ilgili de duşuncelerini dile getiren Oger, ''Ankara'daki politikacılar ve belediye başkanları icin sadece ulkeye gelen turistleri sayıyor. Her şey dahil otellere kaşı surekli uyarılarda bulundum. Bu işe sıkı kriterler getirilmesini ve iyi planlama yapılması gerektiğini soyledim. Ancak Bodrum ve Alacatı dışında, bazı kıyı kentlerimizi bozuldu. İnsanlar otantik destinasyonlar arıyor. Turkiye'nin ise ust gelir grubuna mensup kulturel değerlere ilgi duyan turiste ihtiyacı var.'' şeklinde konuştu.

‘’YENİ KONSEPT TESİSLERE İHTİYAC VAR’’
Turk otellerinde muşteri memnuniyetinin yuksek olduğunu belirten Songul Goktaş-Rosati ''Ancak yeniden duşunmeye başlamak gerekiyor. Turkiye'nin daha yeni ve daha genc hedef kitlelerine hitap edecek yeni konseptte tesislere ihtiyacı var. Turkiye'nin hala keşfedilmemiş cok fazla değeri var ve bu sadece bir iş meselesi değil. Kendimizi Turkiye ile misafirler arasında bir kopru olarak goruyoruz ve Oger Tours'un DNA'sında bu var.'' dedi.

‘’THOMAS COOK TURKİYE’DE 2 TANE COOK’S CLUB ACACAK’’
Turkiye'de ozellikle Ege bolgesinde ciddi bir hareketlilik olduğuna dikkat ceken Rosati şunları soyledi:
''Bir yandan eski oteller yenilenirken bir yandan yeni konsept tesisler yapılıyor. Onumuzdeki donem Ege ve Antalya'da sadece buyuk her şey dahil oteller değil, kucuk oteller ve yenileme yatırımları da hızlanacak. Grubumuz Turkiye'de ilk iki Cook's Club markalı otelini bu yaz acıyor, daha fazlası da gelecek. Portfolyomuzu cok sayıda butik oteli de ekledik.

‘’TURKİYE’YE SUREKLİ GELEN MİSAFİRLER YENİ ŞEYLER KEŞFETMEK İSTİYOR’’
Standardın dışında urunler ortaya koydukca turistleri her şey dahil otellerin dışına cıkarabiliriz. Turkiye'ye gelen tekrar misafirler yeni şeyler keşfetmek istiyor. Oger Tours olarak misafirlerin Turkiye'yi daha derinlemesine keşfedebileceği programlar hazırlıyoruz.
Amacımız hem satışlarımız hem de gelirimizi arttırmak. Şu anda oldukca iyi gidiyoruz. Ozellikle ailelerin Turkiye'ye geri donmesi bizim icin son derece onemli. Ek olarak, kulturle ilgilenen munferit misafirlere daha fazla hitap etmek istiyoruz.

‘’ALMANYA İLE TURKİYE ARASINDAKİ POLİTİK ATMOSFER DEĞİŞTİ’’
Fvw editorunun, ''Ama bu turist grubu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları yuzunden Turkiye'ye seyahat etmiyordu. Bu değişti mi'' şeklindeki sorusuna ise Rosati, ''İki ulke arasında diyaloğun gelişmesiyle birlikte politik atmosfer de değişti. Secimlerden sonra Alman medyasında cıkan Turkiye ile ilgili negatif haberlerin sayısı da azaldı. Seyahat acenteleriyle ve misafirlerimizle konuşuyoruz. Biz politika yapmıyoruz, insanları evimizde ağırlamak istiyoruz. Bircok Alman Turk kokenli insanlarla temas kuruyor. Diyaloğu ve entegrasyonu geliştirmek istiyoruz.'' yanıtını verdi.
Turkiye'de otel yatırımlarında mevsimselliği aşacak konseptlere oncelik verileceğine dair işaretler olduğunu kaydeden Rosati, bunun aynı zamanda, turizm gelirini arttırmak isteyen Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un da hedefi olduğunu kaydeti.

‘’FİYATLAR HENUZ 2015 SEVİYESİNDE DEĞİL’’
Rosati, ''Fiyatlar zaten yukseldi ama otelciler daha fazla fiyat arttırabilir oyle mi?'' şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
''Turkiye'de otel fiyatları hala 2015 seviyesinde değil. Fiyatların duşmesi kısa, yukselmesi ise uzun zaman alıyor.''

‘’BİRİNCİ BANTTA VE POPULER TESİSLERD YATAK SIKINTISI YAŞANABİLİR’’
Bazı turizm analistlerinin 2019 yaz sezonunda Turkiye'de yatak sıkıntısı olabileceğine dair değerlendirme yaptığının hatırlatılması uzerine Rosati, ''populer oteller ve birinci bantta yer alan oteller icin bu kesinlikle doğru. Erken rezervasyona sadece 50. yılımız olduğumuz olduğu icin bu kadar yuklenmiyoruz.'' acıklamasında bulundu.

''KİMİN TURKİYE UZMANI OLDUĞUNU GOSTERDİK''
Rosati, ''Kriz yıllarında FTI'ın Turkiye'de pazar payını arttırdığı ve şu anda kendisini Turkiye uzmanı olarak lanse ettiği'' şeklindeki soruyu ise, ''Geriye donuk bakıldığında kimin Turkiye uzmanı olduğunu coktan gostermiş bulunuyoruz. Ziyaretci sayısı bakımından FTI Turkiye'de pazar lideri olsa da, biz Turkiye'de kaliteye, ozel servise ve yeni urunlere yatırım yapıyoruz.'' şeklinde yanıtladı.

turizmguncel