Fenerbahce Kulubu Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahce Dergisi’nin Şubat sayısına roportaj verdi. Soru-cevap şeklindeki roportajda Yıldırım’ın voleybolu yakından ilgilendiren acıklaması şu şekilde; “Amator şubelerle ilgili soylenecek cok sozumuz var. Mesela butun belediyeler spordan elini cekmeli. Belediyeler ile ilgili hicbir takım olmamalı. Devletin bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Maliyespor’u, Halk Bankası vs, hepsi spordan cekilmeli. Maliyespor, parayı kimden alıyor? Vatandaşın, yani senin, benim verdiğim vergilerle takım kuruyorlar. Boyle sacma şey olur mu? “Spor ilerlesin” deniyor. Boyle spor ilerlemez. Bunların hepsini kapatacaksın. Buradaki paralar Genclik Spor Kuluplerine gidecek, Fenerbahce’ye değil. Hangi Genclik Spor Kulubu’ne istiyorsan 3’er, 5’er dağıtacaksın, onları kalkındıracaksın. Banka olarak sen yarışmacı olmayacaksın, sponsor olacaksın. Devletin bankası bana rakip. Ben nasıl mucadele edeceğim bunlarla? ŞİRKET TAKIMLARININ HAKKINI BİZE DE VERSİNLER Bir de madalyonun obur tarafı var. Yani şirket takımları… Onlar da harcamalarını vergiden duşuyorlar. Sponsorluk yapıyorlar, vergiden duşuyorlar. O zaman bu hakları da bizim gibi kuluplere getirip verecekler. Bana da diyecek ki; “Sen de vergiden muafsın”. Eczacıbaşı, Banvit, Anadolu Efes ve benzer şirket kulupleri vergiden muaf oluyorlar. Ben kotu anlamda konuşmuyorum, ornek veriyorum. Onlara ne hak veriliyorsa bize de o hak verilmeli. Diyecek ki; “Fenerbahce amator şubelerde vergi vermeyecek”. Sponsor olacağım, ben bir takım kuracağım. Fenerbahce Spor Kulubu onları finanse edecek ve vergiyi odemeyecek. Sponsor olarak kullanacak. Sportif A.Ş. veya Fenerium A.Ş. burayı sponsor olarak finanse edecek, vergiden de duşecek. Bunları yapmaları lazım. Biz başından beri şunu soyledik; diğer hicbir kulubun geliri gideri bizi ilgilendirmiyor. Biz kendi butcelerimizi sağlam hale getirmek istiyoruz. Aksi halde bizim bu banka borcları yuvarlana yuvarlana bir kartopundan cığa donuşecek, altında ezileceğiz ve kulupler kapanmaya mecbur olacak. AMATOR ŞUBELERE 200 MİLYON TL HARCAMIŞIZ Turkiye Devleti, Cumhuriyeti, hukumeti, spor bakanı veya yetkili merciiler Turk sporunu yeniden organize etmelidir. Bu şekilde gidemez, gitmemeli. Eğer olimpiyatlara gidiyorsan ona gore calışma sistemi oluşturulmalı, planlanmalı, programlanmalı. Bunun icin belediyeler bir kere cıkacaklar işin icinden. Yarın Fenerbahce cıkarsa bu amator şubelerden olimpiyatlara giden sporcu sayısı yuzde 40 azalır. Bunlar gercekler ve bilinmeli. Divan Kurulu toplantısında acıkladım: Fenerbahce 10 yılda 200 milyon TL harcamış amator şubelere. 17 değil, yani benim başkanlık suremde değil. Son 10 yılda 200 milyon TL acıktan harcadığımız para. FEDERASYONLAR BİLGİ VE KATKI VERMİYORLAR Amator sporlar, ozerk oldular. Basketbol ve voleybol icin soruyoruz; “Yayın haklarını kime, kac paraya sattılar?” Onlar da ne hesap veriyor ne de bilgi. Hicbir şey bilmiyoruz. Basketbolda ligin adı satıldı. Ne kadar para alındı? Ne kadar para verildi? Kaca satıldı? Bilgi verilmiyor. Bunların yurt dışı satışları da hangi bedelle satıldı? Bu konularda da malumat verilmiyor. Fenerbahce Spor Kulubu olarak amator sporculara yani voleybolculara, basketbolculara lisans cıkartmak icin, Federasyonlar bizden lisans parası istiyor. Orneğin; bu sezon lisans ve tescil bedeli olarak erkek basketbola 1 milyon 128 milyon TL odedik, kadın basketbola ise 300 bin TL odedik. Ote yandan, erkek voleybolcularımız icin 274 bin TL, kadın takımı icin ise 375 bin TL odemişiz. Yani toplamda 2 milyon TL’yi aşkın bir meblağ cıkmış kasamızdan. Sadece ve sadece erkek basketbol takımımız şampiyon olursa 1 milyon 462 bin TL yayın hakkı alabiliyoruz. Şampiyon olamazsak, o da yok. Bu da yetmiyor, erkek ve kadın voleybolu icin salonlara her mac icin 5’er bin TL kira bedeli oduyoruz. Ayrıca sahaya cıkmak bile parayla… 146 bin TL erkek basketbol icin para odemişiz, toplamda “Sahaya cıkış bedeli” adı altında 212 bin TL odeme yapmışız. Ulke sporu icin surekli oduyoruz. Bunların yeniden incelenip, tartışılıp dizayn edilmesi gerekiyor. OLİMPİYATLARA 30 İLA 40 SPORCU VERİYORUZ Peki, amator branşlarda ulkeye ne kazandırmışız bir bakalım: Voleybol kadında Avrupa şampiyonluğu ve Dunya kıtalararası şampiyonluğu, kadın baskette 2 defa Euroleague ikinciliği, masa tenisinde şampiyonluklar, Atletizmde Avrupa Şampiyonu Nevin Yanıt, Olimpiyat ikincisi Gamze Bulut ve diğer sporcular. Olimpiyatlara her sene 30 ila 40 arası sporcu Fenerbahce’den gidiyor. Amator şubeleri Turkiye’de Fenerbahce ayakta tutuyor, bel kemiği Fenerbahce ama Fenerbahce bunlardan dolayı butcesini belini doğrultamıyor. Devletin buna care bulması lazım. Bunları amator şubelerden cıkmak anlamında soylemiyorum, gorduğum gercekleri soyluyorum. Ayrıca bakanlığa bağlı Spor Mudurluğumuz var. O devlet kurumu da kuluplerin topladığı forma, saha ve ceşitli mecralardaki reklamlardan % 7 pay alıyor. Bu da adaletsiz bir uygulama. Ve bu yanlış ve haksız uygulamaların sadece kuluplere zarar verdiğini duşunmek en buyuk hata… Bunlar Turk sporuna ve Turkiye’ye zarar veriyor. Zaten devşirme sporcu sayısındaki artış bunun en basit izahı değil mi? Biz olimpiyat coğrafyası ulkesiyiz ve olimpiyatların ulkemizde yapılması icin elimizde ne varsa ortaya koymalıyız. Biz bunun icin hazırız. İddia ediyorum: Turkiye Dunya’da eşi benzeri gorulmemiş bir olimpiyatın altına imza atabilir. Daha da onemlisi boyle bir girişim gerek ic barışımız ve gerekse siyasi – coğrafi konum acısından dunya barışı icin cok onemli bir adım olur. voleybolextra
- ReadBull.net
- Spor Forumları
- Spor
- Voleybol
- TVL | "Belediyeler ve Devlet Bankaları Spordan Cekilmeli."