Yeminli Mali Muşavir Cuneyt Erturk, Orman Genel Mudurluğu tarafından yapılan turizm maclı arazi tahsislerinde irtifak hakkı ve ciro payı uzerinden geriye donuk KDV alınmaya başlanmasının yasal dayanağının olmadığını belirtti.


Orman Genel Mudurluğu’nun turizm maclı arazi tahsislerinde irtifak hakkı ve ciro payı uzerinden geriye donuk KDV alınmaya başlanması sektorde tartışma yarattı. Oman Genel Mudurluğu tarafından goruşu sorulan Gelir İdaresi Başkanlığı, Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı, soz konusu arazilerden KDV alınabileceğini ileri surerken, Yeminli Mali Muşavir Cuneyt Erturk, bunun yasal dayanağının olmadığını ifade etti.

''BUGUNE KDAR KDV'DEN İSTİSNA EİLEREK UYGULANDI''

Bugune kadar Turizm Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Milli Emlak, Varlık Fonu gibi idareler tarafından yapılan tahsislerde odenen ittifak hakkı , kiralama, kullanım izni, teslim ve on izin işlemleri KDV’den istisna edilerek uygulandığını belirten Cuneyt Erturk, ‘’Bu uygulamanın dayanağı ise 3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 17/4-p maddesidir. Bu Kanun maddesinde hazine tarafından yapılan yukarıda sayılan sistemlerin tamamının KDV sinden istisna tutulacağı hukmudur.’’ ifadelerini kullandı.

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NIN GORUŞU

Orman Genel Mudurluğu’nun turizm maclı arazi tahsislerinde irtifak hakkı ve ciro payı uzerinden geriye donuk KDV almasına emel oluşturan ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı, Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 24.03.2017 tarih ve 9662093-130-E.29524 sayılı goruş’’ hakında da değerlendirme yapan Erturk, şunları ifade etti:

‘’KDV Kanunundaki uygulama ilk bolumde belirttiğimiz şekilde uygulanmakla beraber Muğla Defterdarlığı KDV uygulamasını ne şekilde yapılacağının teyidi icin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın goruşunu sormuştur. Gelir İdaresi yukarıda verilen sayılı ve tarihli goruşunde KDV uygulaması ile ilgili farklı bir yorum getirmiştir. Bu goruş yazısında ozetle;

a) 3065 Sayılı KDV Kanunun 17/4-p maddesinde Hazine tarafından yapılan işlemler ibaresinin yer aldığı

b) Hazine idaresi kapsamının ise, 5018 Sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu (I) Sayılı listede yer alan kurum ve kuruluşla ifade ettiği

c) Kultur ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Hazine Musteşarlığı , Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ekli I Sayılı listede yer almasına karşın , Orman Genel Mudurluğunun B Sayılı Ozel Diğer Butceler Listesinde yer aldığı

d) Dolayısıyla, Orman Genel Mudurluğu tarafından yapılan tahsislerde tahsis bedeli ile ciro ve hasılat payları uzerinden alınan bedellerin KDV matrahına dahil edilerek KDV hesaplanması gerekmektedir. Goruşune varmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığından aldıkları bu goruşe istinaden Vergi Dairesinde zaman aşımını goz onune alarak geriye donuk beş yıl icin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payları uzerinden KDV hesaplayarak Orman Genel Mudurluğu tarafından tahsisli firmalara gondermeye başlamışlardır.’’

Gelir İdaresi Başkanlığı, Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan once Maliye İdaresinin konuya ilişkin farklı donemlerde verdiği mutalaların da olduğuna vurgu yapan Erturk, değerlendirmelerinin devamında şu noktaların altını cizdi:

‘’Bu goruşlerden ozellikle 04.04.2015 tarihli Maliye Bakanlığı ile Orman Bakanlığı arasında yapılan yazışmadan “KDV Kanunu’nun 17/4-p maddesinin yururluk tarihi ile bağlı olmaksızın istisnanın uygulanması gerektiğine, Orman Bakanlığı Genel Mudurluğunce yapılan tum işlemlerde KDV iştihası 17/4-p maddesince uygulanabileceği hususları belirtilmiştir. 2009 ve 2010 yılarında da konuya ilişkin Maliye Bakanlığı’na sorulan sorulara bu yonde cevaplar verilmiş olup hatta tahsis veriliş tarihine bakılmaksızın istisna uygulanabileceği belirtilmiştir.

GORUŞLERİMİZ VE SONUC

İrtifak hakkı bedeli ve hasılat payı odemeleri uzerinden KDV alınması konusunda, 2017 yılında verilmiş bir goruş haricinde bugune kadar yapılan uygulamalarda KDV’den istisna edilmiştir. Biz de 2017 yılında verilen ozelgenin hatalı bir yorum olduğunu, Orman Bakanlığı tahsislerinin de KDV‘den istisna olması gerektiği konusuna ilişkin gerekcelerimizi aşağıda acıklamaya calışacağız;.

a) 3065 Sayılı KDV Kanunun 17. Maddesi 4. Fıkrasının d bendinde (17/4-d) “İktisadi işlemlere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. Maddesinde belirtilen mal ve hizmetlerin kiralanması işlemleri” KDV’den istisna tutulmuştur. Hukmu yer almaktadır.

''BU ARAZİLRİN İKTİSADİ İŞLETMEYE AİT OLMAMASI NEDNEİYLE...''

Bu madde son derece onem arz etmektedir. Zira Orman Genel Mudurluğunun tahsis ettiği araziler İktisadi İşletme bunyesinde yer almamaktadır. Dolayısıyla bu tahsisler Genel Mudurluğe gelir yaratmak amacı değil kamu yararına tahsis edilen ve Orman Bakanlığının genel envanterinde bulunan arazilerdir. Dolayısıyla ozel butceli idare kapsamında olsa bile bu arazilerin iktisadi işletmeye ait olmaması nedeniyle 17/4-p maddesi olmasa dahi 17/4-d maddesi uyarınca KDV’den istisna olması gerekmektedir.

Bu uygulamaya ornek olarak, Milli Emlak Genel Mudurluğu gosterebiliriz. Milli Emlak Genel Mudurluğu de mulkiyetinde bulunan gayrimenkuller kamu gozeterek kullanmakta ve bu işlemlerden dolayı KDV’ye tabi tutulmaktadır.

''GELİR GETİRİCİ UNSURLAR ARASINDA TAHSİS VEYA KİRA GELİRİ YOK''

b) Konuya diğer bir acıdan bakıldığı taktirde gerek Orman Genel Mudurluğu gerekse de Milli Parklar Genel Mudurluğunun doner sermaye ve gelir getirici unsurları icerisinde mulkiyetinde bulunan gayrimenkullerin tahsis veya kiralama gelirleri yer almamaktadır.

Cevre ve Orman Bakanlığı 28.02.2007 Tarih ve 4465 sayılı yazısında “Arazi izin hakları bedeli ile yıllık gelir uzerinden alınan bedellerin idaremizce tahsil edilmemesi. Bu tarihten sonra soz konusu izinlerle ilgili bedelli edilmeyerek işlemleri Defterdarlık veya Mal Mudurluklerine bildirilmesine” karar verilmiştir.

Arazi izin/ust hakkı ile gayri safi yıllık gelir payı bedelleri dışındaki bir orman koyluleri kalkındırma geliri, ağaclandırma ve erozyon kontrolu geliri ağaclandırma bedellerinin tahsili Orman Bolge mudurluklerince yapılacağı” hukmu yer almıştır. Dolayısıyla, Orman Genel Mudurluğu tahsis ettiği arazilerden herhangi bir gelir sağlamamakta olduğu bu yazı ile de teyit edilmiş olmaktadır.

Yukarıda acıklamaya calıştığımız bilgi ve belgelere istinaden, Orman Genel Mudurluğunun arazi tahsisleri ile ilgili bir iktisadi işletme oluşturmadığı, kuruluş amacı ve mevzuatı cercevesinde, orman arazilerinin tahsise hazır hale getirip gelir unsuru yaratmadığı, doner sermaye dahil soz konusu işlemlerden gelir elde etmediği acıkca gozukmektedir.

Bu husus goz onune alındığında; KDV Kanunu’nun 17. Maddesinin 4. Fıkrasının d bendinde yer alan “İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin Gelir Vergisi Kanununun 70. Maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri” KDV’den istisna olması gerektiği kanaatini taşımaktayız.’’

turizmguncel

__________________