Ulu Allah (C.C.) Giybeti Kur\'Ân\'da kinayarak, sahibini olu eti yiyene benzetmistir. Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:

«— Biribirirniz giybet etmeyin. Her hangi biriniz kardesinin olu etini seve seve yer mi? Bundan eibette tiksinirsiniz»

(Hucurat 12).

Peygamber\'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Muslumanin her seyi, kani, mali ve serefi muslumana haramdir.»

Giybet irza sÂmildir, Peygamberimiz irzin dokunulmazligini, mal ve kan dokunulmazligi ile bir arada zikretmistir.

«— Biribirinizi kiskanmayiniz, birbirinize kin beslemeyiniz, yalandan musteri cikip biribirinizin alacagi malin fiyatini yukseltmeyiniz, biribiriniz aleyhine dedikodu yapmayiniz, AllÂh\'in birbirine kardes olan kullari olunuz.»

Peygamber\'miz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Giybetten sakininiz, cunki o zinadan daha agir bir gunahtir. Insan zina edebilir ve tevbe edince AllÂh da tevbesini kabul eder. Fakat giybet edilen kimse, hakkini bagislamadikca, giybetci afvedilmez.»

«— Mi\'rÂc Gecesi tirnaklari ile cehrelerini tirmalayan bir guruba rastladim. Cebrail\'e (A.S.) (Bunlar kimdir) diye sordum. Cebrail\'de (A S.) bana (Bunlar giybet yaparak baskalarinin serefini lekeleyenlerdir) dedi.»

Suleyman Ibni CÂbir der ki; «Peygamber\'imize gelerek (bana

iyi bir sey ogret de faydalanayim) dedim, bana soyle buyurdu:

«Kendi kovandan su isteyen birinin kovasina su bosaltmak veya musluman kardesini guleryuzle karsilamak ve arkasindan dedikodu yapmamak (gibi sana basit gorunen hareketler) bile olsa hic bir iyiligi kucumseme.»

Berae der ki; «Bir gun Peygamberimiz evdeki kadinlarin da duyabildigi yuksek bir sesle bize hitap ederek buyurdu ki.

«Ey dili ile imÂn ettigi halde kalbi ile imÂn etmeyenler! Muslumanlari giybet etmeyin, onlarin ayiplarini arastirmayin. Cunki kim kardesinin ayibini arastirirsa AllÂh da onun ayibini arastirir. Allah kimin ayibini arastirirsa onu evi icinde rezil eder.»

Soylendigine gore, ulu Allah (C.C.) Hz Musa\'ya (A.S.) soyle vahyetti:

«Dedikodudan tevbe ederek olen kimse, en arkadan cennete girer. Dedikoducu olarak olen kimse ise ilk once cehenneme girer.»

Sahabilerden Enes buyurdu ki; «Rasûlallah herkese bir gun oruc tutmalarini ve kendisi izin vermedikce oruclarini bozmamalarini emretti, herkes bunun uzerine oruca niyetlendi. Aksam olunca herkes bir bir Peygamber\'imize gelerek «YÂ Rasûlallah, gunu oruclu gecirdim, izin verirsen iftar edeyim» diyerek izin istemeye basladi, Peygamber\'imiz de gelene oruc acma izni veriyordu.

Bir kisi, bir kisi daha derken adamin biri gelerek «YÂ Rasûlallah! Ailemden iki kiz, gunu oruclu gecirdiler, karsina cikmaya utaniyorlar, izin verirsen iftar etsinler» dedi.

Peygamber\'imiz adamin tarafina bile bakmadi, adam ayni sozleri yeniden soyledi. Peygamber\'imiz onunla yine ilgilenmedi. Adam bir daha ayni sozleri soyleyince Peygamber\'imiz adama

«Onlar oruc tutmadilar. Butun gun baskalarinin etini yiyen bir kimse nasil oruc tutmus olabilir, git onlara eger oruc tutmuslarsa kusmalarini soyle» dedi.

Adam kizlarin yanina dondu, durumu onlara anlatti, kustular, her ikisinden de birer parca kan pihtisi geldi.

Adam tekrar Peygamber\'imize vararak durumu bildirdi. Peygamber\'imiz de «Nefsimi kudret elinde tutan Allah\'in adina yemin ederek soyluyorum ki, eger pihtilar karinlarinda kalsaydi, onlari ates yakacakti» diye buyurdu.

Diger bir rivayete gore de. Peygamber\'imiz adamin tarafina bakma-(Terbiyeden-Yoksunum)-yinca adam bir muddet sonra yine Peygamberimizin huzuruna gelerek. «YÂ Rasûlellah, kizlar acliktan olduler (veya oleyazdilar)» dedi. Peygam-(Terbiyeden-Yoksunum)-ber\'imiz «Onlari buraya getir» buyurdu.

Kizîar Peygamber\'imize gelince Peygamber\'imiz ir bardak getirtti ve birine «kus» dedi. kusunca, agizlarindan bardak dolusu kan ve irin geidi. Sonra oburunu kusturdu, onun agzindan da ayni seyler geldi.

Bunun uzerine Peygaber\'imiz ikisi Allah\'in helal ildigi seylee karsi oruc tuttular, fakat Allah\'in haram kildiklari ile oruclarini bozdular karsilikli oturup baskalarinin etini yemeye koyuldular» buyurdu.

Yine Enes buyurur ki; «Peygamber\'imiz bir gun bize hitÂb ederek falz bahsini ele aldi, onemini belirterek soyle buyurdu:

\"Faizden elde edilen bir dirhem insanin otuz alti kere zina yapmasindan Allah katinda daha agir bir gunÂhtir. Faizlerin en koyusu ise muslumamn irzidir.\"

Koguculuk de adî bir huydur. Nitekim ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:

«— Gammazlik yapip isi-gucu oteye beriye soz tasimak olan, iyilige siddet ile engel olan, azgin, gunÂha dalmis, kotuluge duskun, kaba ve bunlardan baska soysuz olan yardakciya iltifat etme»

(Kalem - 11 - 14).

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:

«— Butun gammazlarin ve baskalarina hakaret edenlerin vay haline!»

(Humeze - 1).

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:

\"karisi de Odun hammali olarak.\"

(Tebbet - 4).

Soylendigine gore. Ebû Leheb\'in (A. LÂ\'ne) karisi soz tasiyan bir kogucu oldugu icin ulu AllÂh onu «odun hamali» olarak zikrediyor.

Ulu AllÂh (C.C.) buyuruyor ki:

«— AllÂh, kufredenlere Nuh\'un (A.S.) karisi ile Lût\'un (A.S.) karisini ornek olarak gosterdi. Onlar iki iyi kulumuzun nikÂhi altinda idiler. Fakat onlara hiyanet ettiler de kocalari onlari Allah\'in gazabindan en ufak bir sekilde kurtaramadilar. O ikisine «Cehenneme girenler ile birlikte siz de girin» denilecek. »

Soylendigine gore Lût\'un (A.S.) karisi Lût\'un (A.S.) misafirlerinin geldigini gizlice kÂfirlere bildirir. Nuh´un (A.S) karisi da kocasinin deli oldugunu ileri surerdi.

Kogucu Cennete giremez.»

«— Allah Kati\'nda en sevimlileriniz, huyu en guzel olanlariniz, Âilesine karsi gorevlerinizi yapanlariniz, uzlastiranlar ve uzlasmaya yanasanlarinizdir.

AllÂh Kati\'nda en sevimsizleriniz de, ondan ona soz tasiyanlarîniz, bozgunculuk cikaranlariniz ve temiz insanlara leke surmeye ugraasanlarinizdir.»

\"Kim kucuk dusurmek kasdi ile bir musluman hakkinda asli olmayan bir ayip yayarsa, Allah onu o yuzden cehenneme atarak mahveder.\"

«— Herhangi bir kimse dunyada kucuk dusurmek kasi île birisi hakkinda asilsiz bir soz yayarsa, Allah\'in o soz yuzunden o kimseyi Kiyamet Gunu atese atarak perisan etmesi kesinlik kazanir.»

\"Kim bir mumin aleyhinde asilsiz yere sahidlik ederse kendine cehennemden yer begensin.\"

Bildirildigine gore kabir azabinin ucte biri koguculuk yuzundendir.

\"Ulu Allah cenneti yaratinca ona «konus» diye buyurdu. Cennet de \"Bana giren mes\'uddur\" dedi. Bunun uzerine ulu Allah soyle buyurdu. «Izzet ve celÂlim hakki icin su sekiz cesit kimse, sende barinamayacaktir.\"

1— Devamli icki icenler.

2 — Zina etmekte israr edenler.

3 — Kogucular.

4 — Karisini baskasina peskes cekenier.

5 — Zorba zaptiyeler.

6 — Kadinsi erkekler.

7 — Sila-i rahmi terkedenler.

8 — Allah adina soz verip yerine getirmeyenler.

KÂ\'b-ul Ahbarin anlattigina gore, bir ara Israilogullari buyuk bir kurakliga maruz kalirlar. Hz. Mûs (A.S.) bir kac defa yagmur icin dua eder, fakat bir turlu yagmur yagmaz. Nihayet ulu AllÂh Musa\'ya soyle vahyeder:

«Aranizda hÂl huyunda israr eden bir kogucu varken ne senin ve ne de yanindakilerin duasini kabûl etmem.»

Bunun uzerine Hz. Mûs (A.S): «Kimdir o, tarif et onu bana da aramizdan cikarayim» diye yalvarir. Ulu Allah ona soyle cevap verir, «Ya Musa size koguculugu yasaklarken benmi kogucu olayim?» Bunun uzerine hep birlikte tevbe ettiler de yagmura kavustular.

Soylendigine gore adamin biri yedi mes\'eleyi og enmek icin yediyuz fersah uzakta bulunan bir hekimi gormeye gider, hekimin yanina varinca ona der ki, «Allah\'in sana bagislamis oldugu ilimden faydalanmak uzere sana geldim, bana soyle:

1 — Gok ve gokten daha egir olan nedir?

2 — Yer ve yerden daha genis olan nedir?

3 — Tas ve tastan daha kati olan nedir?

4 — Ates ve atesten daha hararetli olan nedir?

5 — Zemherir ve zemherirden daha soguk olan nedir?

6 — Denizden daha zengin olan nedir?

7 — Yetim ve yetimden daha zavalli olan kimdir?»

Hekim onun sorularini soyle cevaplandirdi: «

1 — Sucsuz insana yapilan iftira gokten daha agirdir.

2 — Hak yerden daha genistir.

3 — Kanaatkar kalb, denizden daha zengindir.

4 — Ihtiras ve kiskanclik atesten daha hararetlidir.

5 — Akraba tarafinda? -karsilanmayan ihtiyac zemherirden daha soguktur.

6 — KÂfirin kalbi tastan daha katidir.

7 — Durumu meydana cikinca kogucu yetimden daha zavallidir.

SÂirin su sozu ne guzeldir:

«Insanlar arasinda koguculuk edenin dostlarina karsi akreplerinden
ve yilanlarindan emin olunamaz.

Gece seli gibi, kimse bilmez onu.

Nereden geldi, nereye gidiyor?

Vay onun verdigi soze, nasil bozar onu.

Vay onun dostluguna, nasil yok sayar onu.»

Diger biri de der ki:

«Lehinde calistigi gibi aleyhinde de calisir

Hic bir zaman iki yuzlu duzenbazin tuzaklarindan emin olma.»
Imam Gazali