Avrupa Voleybol Konfederasyonu Asbaşkanı Banu Can, Unal Karabıyık kendisini onermediği icin eşinin ulkesi Liechtenstein adına CEV yonetimine girdi. O, Dunya voleybolunun zirvesinde bir Turk kadını… Filenin patronicesi…26 yaşında ilk Turk kızı Banu Can Schurmann, Avrupa Voleybol Konfederasyonu ‘CEV’ in Asbaşkanı koltuğunda… O makama gore yaşı, hayli gencti. Kendisini kabul ettirdi, Avrupa ona dar geldi, bu kez ikinci bir rutbe olarak Dunya Voleybol Federasyonu ‘FIVB’ de son uc yıldır Kontrol Komite Uyesi kimliğini aldı. Ve Olimpiyat, Dunya şampiyonaları, Grand Prix, kucuk ulkeler olimpiyatları, EYOF da juri başkanı gorevlerinde bulunuyor. AĞLAYA AĞLAYA, LİECHTENSTEİN TEMSİLCİSİ OLDU Dunya sporunun zirvesindeki bu Turk Kadını Banu Can Schurmann, o donemin Turkiye Voleybol Federasyonu Başkanı olan babası Prof. Husnu Can’ın aday gostermesinin yanı sıra desteklemesi sonucu oy coğunluğu ile CEV yonetim kuruluna secildi. İlk kongrede o donemin Turkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Unal Karabıyık, başka bir ismi aday gostereceğini acıklayınca, CEV Başkanı Andre Meyer kendisini bırakmak istemediği soyledi ve Banu’ya bir formul bulundu. Avrupa’nın en kucuk ulkesi Liechtenstein’nin Voleybol Federasyonu Başkanı ve FIVB Kokartlı Hakemi Philipp Schurmann’ın onerisi ile Banu “ağlaya ağlaya” bu ulke adına secime girdi ve eşinin de lobisi sayesinde CEV’deki gorevinde kalırken, asbaşkanlık makamına yukseldi. Turkiye’nin adayı kazanamayınca ulkemiz Avrupa Federasyonunda bir uyesini de kaybetmişti. OTURDUĞUM MASADA ULKE ADIM LİECHTENSTEİN YAZILI AMA İCİM BURUK Banu Can Schurmann, bir Turk bayan olarak eşinin ulkesi Liechtenstein adına CEV’de gorevdeydi ama o makamda Turk kimliğini yitirirken acaba neler hissetmişti? “Burası benim en hassas noktam. Abi bu sorunu yanıtlarken her an ağlayabilirim. Her şeyden once Turk sporu adına boylesine onemli bir gorevde Turkiye’yi temsil etmek buyuk bir onurdu. Bu değişim surecinde cok buyuk duygusal sıkıntılar yaşandım. Her defasında oturduğum masadaki kağıtta Liechtenstein yazısını gormekten icim buruluyor, uzuluyorum. Bir Turk kadını olarak o sıkıntıyı atlatmam bir yıl surdu. Halen de ufak ufak da olsa yaşıyorum. Ancak geriye donuş de yok. Ama yine de beni dunyada Turk Banu olarak biliyorlar. Ben once Turk’um sonrada Liechtenstein temsilcisiyim. Bu olayda birilerinin kendisini suclaması gerekiyor ama o kişi ben değilim” Gozleri doldu. Ağlamamak icin zor fren koydu. 26 YAŞINDA CEV’E GİRDİĞİMDE COCUK GOZU İLE BAKILDIM Banu, Avrupa Voleybol Konfederasyonu’na girerken nasıl bir surecten gecmişti? Secildiğimde 26 yaşındaydım benim icin cok zor ve ağır bir gorevdi. Genc ve bayan olmanın zorluklarını 3-4 yıl yaşadım. Secimlerden once delegelere 2 gun boyunca kendimi, eğitimi ve spor gecmişimi tanıttım. Secim gunu bana ve delegelere surpriz oy olacak şekilde 27 oy ile secildim. Şu anda yonetim kurulu uyeleri ile aramızda cok yaş farkı var. 26 yaşında secilirken beni sanki yuzme bilmeden havuza atmışlardı. Aylarca toplantıları izledim, dinledim. İlk onceleri bana cocukları gozu ile bakıyorlardı. Şu anda ben yuzme oğretiyorum diyebilirim. Bugun bu konumumla onlardan farklı değilim. LİECHTENSTEİN DE İŞSİZLİK ORANI %1; O DA BENİM Avrupa Voleybol Konfederasyonu Asbaşkanı Banu Can Schurmann, ilginc bir itirafta bulundu. Yaşadığı Liechtenstein ulkesinin işsizlik oranının yuzde 1 olduğunu soylerken, “o bir de benim. Hicbir işim yok. CEV’deki gorevimin dışında ev de iki cocuğum Niko ve 3.5 aylık Luka’ya bakıyorum. Ulkenin suc oranı da yuzde 1… O da sokakta bir şey kırılıp dokulduyse buyuk oğlum Niko’dur. Cok yaramaz, kabını sığmayan bir cocuktur. Babasının yonettiği maclarda hakem kulesine babasından once cıkar, duduk calar. DUNYAYA MODERN TURK KADININI DA, KUCUK ULKE LİECHTENSTEİN’İ DE ANLATMAK ZOR Avrupa Voleybol Konfederasyonu’na giren ilk Turk bayan olarak bakın neler soyledi. Boylesine buyuk bir gorevde modern Turk kadınını temsil etmekten zevk ve gurur duyuyorum. Once Turk geleneklerini, kulturunu tanıtan bir Turk elcisiydim, bugun kucuk bir ulke olan Liechtenstein’ı temsil ediyorum. CEV’deki Turk kimliğim ile Turkiye’yi dunyaya tanıtırken, cok insanlar Turkiye’yi bir Arap ulkesi olarak biliyordu. Modern Turk kadınını anlatmak zordu. Şu an da Liechtenstein gibi kucuk bir ulkeyi anlatmak da zor. PRENS 2.HANS ADAM: TURKİYE’YE SENİ BİZE HEDİYE ETTİĞİ İCİN COK TEŞEKKUR EDERİM Bir Turk olarak Liechtenstein’i temsilen secime girmenizi bu ulke nasıl benimsedi? Şu anda iki ulkenizin de size bakış acıları nasıl? Ben onlara hazır geldim. Bu kadar kucuk bir ulkeyi Avrupa Voleybol Konfederasyonu gibi buyuk bir gorevde temsil etmem kendilerini cok mutlu etti. Beni olimpiyat komitesi toplantılarına cağırıp, goruş alıyorlar. Yıllık raporlarını bana gonderip yorumlarımı istiyorlar. Liechtenstein Prensi 2. Hans Adam şatosundaki davete beni onur konuğu olarak cağırdı. Once benim Turk olduğuma inanamadı. Soyadım nedeniyle ve ulkelerini temsil ettiğim icin cok teşekkur etti. Ayrıca Turkiye boyle bir değeri ulkemize hediye ettiği icin teşekkur ederim dedi. EŞİMİN TURK MACLARINI YONETMESİNE KARŞIYIM Eşinizin mac gorevlendirilmesinde rolunuz oluyor mu? Kesinlikle olmuyor. Avrupa’daki işler Turk mantığı ile olmuyor, torpil gecmiyor. Avrupa’lının kafası o işlere pek calışmıyor. Bunu Philipp de ben de istemiyoruz. Ben Philippe’nin patronuyum. Aynı turnuvada gorev almıyoruz. Philippe’nin Turk maclarını yonetmesinin sıkıntıları da olabilir duşuncesi ile istemiyorum. Philipp bir yanlış duduk calar Turk takımının aleyhine olur, mac bizim yuzumuzden kaybedildi denir. O nedenle bu ihtimali ortadan kaldırmak icin Turkiye’nin maclarında gorev almasına olumlu bakmıyoruz. EŞİMDEN İLK TEKLİFİ KIZILMEYDAN DA ALDIM, NEDEN KABUL ETMEDİM Eşinizle tanışmanız nasıl oldu? 2005 Roma’da CEV’e ilk secildiğim gunun akşam Philipp, beni Liechtenstein Voleybol Federasyonu Başkanı olarak elinde bir demet gulle tebrik etmeye geldi. Ve ‘secimde oyumu size verdim’ dedi. Ancak o cicek demetini takside unuttuğumu oğrenince ilgimi cekemediği icin cok uzulmuş. Philippe ile 2007 yılında Moskova’daki kongre de tekrar karşılaştık. O gun arkadaşlar Kızılmeydan’a geziye gitmek icin sozleşmiştik. Ancak randevu saatinde kimse gelmedi. Bir tek Philipp vardı. Meğerse, bizim ki, diğer arkadaşlarla bir oyun yaparak birlikte yuruyuş yapmayı planlamış. Philipp bana kahve icmek icin Kızılmeydan’a yuruyuşe davet etti. O gece Kızılmeydan da bana arkadaşlık teklifinde bulundu. Ben kabul edemedim. LİECHTENSTEİN’İN HARİTADA NEREDE OLDUĞUNU BİLEMİYORDUM Cunku Liechtenstein haritada nerede olduğunu bilemiyordum. Bana her gun Zurih’den, Turkiye’ye 5 ucak kalktığını soyledi. O gunden sonra her hafta Cuma akşamı Ankara'ya geldi, pazartesi akşamı dondu. İşte o zaman bu adam gercekten beni seviyor dedim. 2007 Yılbaşında beni ailesi ile tanıştırdı.2008 Ağustos ayında ailesi beni Ankara’da istedi. Nikah Liechtenstein de, duğun Ankara’da oldu. BEN KEL, GOBEKLİ ADAM BEKLİYORDUM, SİZ CIKTINIZ Henuz 26 yaşında CEV’deki ilk gorevim icin Slovenya’ya gittim. Federasyon genel sekreteri elinde Banu Can yazılı levha ile beni bekliyordu. O beklediğiniz kişi benim dedim, beni turist zannedip ilgilenmedi. Kendimi gorev yazım ile tanıtınca adam şoka girdi ve benden ozur dileyip, ‘ben kel, gobekli bir adam bekliyordum. Demek beklediğim insan sizmişsiniz’ dedi. Banu Can kimdir? 1978 Ankara da doğdu. Voleybola Emlak Bankasında yaz okulu ile başladı. 8 yıl aynı kulupte yıldız, genc ve A takımlarında, SSK, İnterfarma İller Bankası, Vakıfbank Ankara da oynadı. Bel fıtığı ameliyatı sonrası aktif voleybolu bıraktı. Farklı kuluplerde ve Yıldız Genc Milli Takımında menacerlik yaptı. Ankara Universitesi’nde Yuksek Lisans, Gazi Universitesi’nde doktora yaptı. 2005 yılında CEV’in yonetim kuruluna girerek, 25 yıl sonra Turkiye’den secilen ilk Turk oldu. voleybolx __________________