Muharrem’in ilk gunu cok mubarek bir gundur. Hatta İbni AbbÂs radıyallahu anh‘dan rivayete gore AllÂh-u TeÂlÂ’nın Fecr Sûresi’nin ilk ayet-i kerîmesinde yemin ettiği sabah, senenin ilk sabahı olan Muharrem’in ilk gununun sabahıdır.

Bu mubarek gunlerde şu davranışları yapmakta guzel sevaplar vardır:

Misvak kullanmak.

Gozlere, ismit surmesi cekmek.

Namazları camide cemaat ile kılmak.

Namaz borcu var ise kaza namazı kılmak.

Namaz borcu yok ise nafile namazlar kılmak.

Kur’an-ı Kerîm okumak.

Guzel kokular surmek.

1) Rivayete gore: “Muharremin ilk gunu uc yuz altmış kere Âyete’l Kursî okuyan ve her birinin başında besmele ceken ve bu sayıyı tamamladıktan sonra:

‘Ey halleri değiştiren Allah! Kendi kuvvetin ve kudretinle bizim hÂlimizi hallerin en guzeline cevir. Ey Ulu ve ey Yuce! Duamızı kabul eyle. Allah-u TeÂlÂ, Efendimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme ve Âl-i ashÂbına salÂt ve selam eylesin’ diye dua eden kişi istemediği her şeyden korunur.” Bu boylece denenmiş ve doğru cıkmıştır.

2)Rivayete gore: ”Her kim muharremin ilk gunu bir kÂğıda yuz on uc besmele yazar da onu uzerinde taşırsa omru boyunca ona istemediği bir şey ulaşmaz.”

3) Her kim evinden ocağından eziyet veren bocekleri haşerÂtı uzaklaştırmak istiyorsa, muharremin ilk gununde A’raf Sûresi:97-99. Âyet-i kerimelerini bir kağıda yazıp, sonra onu suyla bozarak evinin ocağının dort bir tarafına o suyu serperse, Allah-u Teala’nın izniyle butun zararlı mahlukattan emin olur.

(MÂu’l-ayneyn, Na’tu’l-bidÂyÂt, sh:166)

MUHARREM AYI İLK GUN NAMAZLARI

İlk gece(3 kasım pazarı, 4 kasım pazartesiye bağlayan gece) Namazı:

Muharremin ilk gecesinde her rekatte bir FÂtiha, on Âyete’l Kursî ve on ihlÂs okuyarak on rekat kılınır. Sonra eller kaldırılarak kendisi, anne babası ve tum inanan erkeklerle kadınlar icin istiğfarda bulunulduktan sonra:

‘Ey Allah! Senin razı olmayıp ben, nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, Sen ise hicbirini unutmadın. Ustelik bana ceza vermeye kÂdirken muhlet verdin ve ben Sana karşı gelme curetimi gostermişken beni tevbeye davet ettin.

Ey Allah! Ben buyun bunlardan dolay Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi! Ey celÂl ve ikram sahibi! Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onlnları kabul edersin ve Senden umidimi kesmeyesin. Ey kerem sahibi, kabul eyle! Efendimiz Muhammed’e ve Âl-i ashÂbına salÂt-u selÂm eyle’ derse, şeytan:

“Vay başımıza gelenlere! Bir senelik yorgunluğumuz boşa gitti” der.

(Muhammed Hakkî en-NÂzilî, Hazinetu’l-esrÂr, sh:43)

İlk Gun(4 kasım pazartesi gunu) Namazları:

1) Muharremin ilk gununde dilediği sûrelerle iki rekat kılan, daha sonra ellerini kaldırarak:

“Ey Allah! Sen KÂdim(evveli olmayan) bir Rabbsin. İşte bu yeni bir senedir. Ben Senden, bu senenin hayrından istiyorum, şerrinden de Sana sığınıyorum. Ey celÂl ve ikram sahini!

Ey Allah! Sen Ebedisin, KÂdimsin(başlangıcın ve sonun yoktur). İşte bu yeni bir senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni şeytandan koruyasın, kotuluğu cokca emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin. Ey celÂl ve ikrÂm sahibi!” duasını okuyan kişi icin AllÂh-u TeÂl bir melek gorevlendirir ki, o melek şeytanı o kişiden uzaklaştırır, Allah-u TeÂl nefsine karşı hareket etme hususunda ona yardım eder, rÂzı olduğu işlere onu muvaffak kılar ve butun işlerinde o kişiye kolaylıklar ihsÂn eder.

(Muhammed Hakkî en-NÂzilî, Hazinetu’l-esrÂr, sh:43)

2) Guneş doğduktan(işrak vakti girdikten) sonra iki rekat namaz kılınır. Her rekatta FÂtiha Sûresi’nden sonra herhangi sure okunur. Selam verildikte sonra yedi kere: “La ilahe illallah” kelime-i tayyibesi zikredilir.

MUHARREM AYI İLK GUN ORUCU

Hasen el-Adevi rahimehullÂh‘ın “en-NefahÂtu’n-Nebeviyye” isimli eserindeki nakline gore İbni Hacer rahimehullÂh‘ın, senediyle Hafsa vÂlidemizden ve İbni AbbÂs radıyallahu anhum‘dan rivayet ettiği bir hadîs-i şerifte:

“Zilhiccenin son gunu(3 kasım pazar) ile Muharremin ilk gununu(4 kasım pazartesi) oruclu geciren kişi gecen seneyi orucla bitirip, gelecek seneye orucla başlamış olur, bu nedenle AllÂh-u TeÂl o kimse icin elli senelik(gunahları da olsa) keffÂret yazar.” buyrulmuştur.

(AbdulkÂdir el-GeylÂnî, El-Ğunye, 2/90; MÂu’l-Ayneyn, Na’tu’l-bidÂyÂt, sh:167; Safûrî, Nuzhetu’l-mecÂlis, 1/106)

İnşaAllah bu gunleri hakkıyla değerlendirenlerden oluruz. Selam ve dua ile.

Alıntıdır