Lang Ping FIVB’ye kariyerini anlattı: “Basketbol antrenorum takıma almayınca…”
Voleybol0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Voleybol
- Lang Ping FIVB’ye kariyerini anlattı: “Basketbol antrenorum takıma almayınca…”
-
17-10-2019, 04:52:15“Demir Cekic” lakabıyla tanınan,Cin formasıyla 1981 ve 1985’te Dunya Kupası’nı,1982’de Dunya Şampiyonası’nı,1984’te de Los Angeles Olimpiyatları’nı ustelik MVP olarak kazanan Lang Ping, FIVB’ye başarılarını ve sırlarını anlattı. Antrenorluk kariyerinde ABD başında Pekin’de gumuş,Cin’in yonetiminde Rio’da altın kazanan Ping,hem sporcu hem antrenor olarak şampiyonluk kazanabilen tek Olimpik voleybol figuru. Ona gore antrenor ve sporcu olarak başarılı olmanın anahtarı yeteneği keşfetmek ve bunu cok calışarak geliştirebilmek… Voleybola nasıl başladınız? -Orta okuldayken ablam okulumuzun basketbol takımındaydı,ben de onunla oynamak istiyordum. Fakat kocumuz beni bu takıma almadı ve voleybol oynamam gerektiğini soyledi. Maceram bu şekilde başlamış oldu. Sporla aranızdaki ilk goruşte bir aşk mıydı? -İlk tutkum basketbol ve uzun atlamaydı. Fakat voleybola başladım ve takım sporunun ne demek olduğunu fark ettim,benim icin gittikce ilgi cekici bir hal almaya başlıyordu. Başarılı bir kariyer icin yetenekli olmak mı yoksa calışmak mı daha onemli? Sizin kariyerinizdeki en ilham verici kişi kimdi? -Yetenek ve calışmanın eşit derecede onemli olduğunu duşunuyorum,bunları birlikte barındırırsanız başarı da sizinle gelir. Milli takımdaki ilk antrenorun Yuan Weimin kariyerimde en buyuk rolu oynayan insandır. O benim rehberimdi;surekli yeni şeyleri dener,daha da ust seviyeye gelebilmem icin beni zorlardı. Kariyerinizdeki en anlamlı an neydi? -Cin’in ilk Dunya Kupası olan 1981 Şampiyonası,zirvede olduğumuz 1982 Dunya Şampiyonası ve 84 Olimpiyatlarının oyuncu olarak kariyerimde yeri başkadır. Başladığınızdan beri voleybolda neler değişti? -Daha hızlı ve guce dayalı olduğunu soyleyebilirim. Gelecekte voleybol nasıl olacak? Cin Milli Takımı’nı bu gelişmelere nasıl adapte etmeyi duşunuyorsunuz? -Kadın takımları erkek takımlarına daha da benzeyecek. Hem atak hem defans konusnda daha kapsamlı ve daha hızlı hale gelecek. Cin Milli Takımı tipik ozelliklerini teknik ve fiziksel anlamda surdurmeye devam edecek fakat aynı zamanda Amerika ve Avrupa’nın bazı stilleriyle bunu harmanlamaya calışacağız. Hangisi daha zor? Antrenorluk mu oyunculuk mu? -Oyuncuyken tek duşunduğun sahada elinden gelenin en iyisini yapmak oluyor. Fakat antrenorken tum takımı duşunmek;antrenmanda,macta sahadaki tum elementler icin onlara destek olup,onları yonlendirmek gerekiyor. ABD’deki antrenorluk maceranız size neler kattı? -Oradayken,ABD voleybol kulturunu ve onların spora bakışını gozlemlemiş oldum. Kulturleri Cin’e gore biraz farklı. Cin’de tum takım ve teknik ekip ulusal turnuva donemlerinde adeta birlikte yaşar. Her şeyi birlikte yapar. Amerika’da ise oyuncular sadece antrenman ve turnuvada bir arada. Onlar bizim gibi birlikte değil, ayrı yaşıyor. Ayrıca ABD’de herkes kolejden yetişip geliyor,Cin’de ise yerel voleybol kuluplerinden. 2016 Rio Altını icin kariyerinizin en onemli anı diyebilir miyiz? -En onemli diyemesek de en onemlilerinden biri olduğu kesin. Bunu oyuncu olarak da yapmıştım. O da en az bu kadar guzeldi. Ceviri:Aslı İleri Kaynak: voleybolplus __________________