
11 yıl boyunca rehberlik yapan, aynı zamanda turlar orgznize eden Mehmet Necil Oyman, şu anda Teknosa'nın genel mudurluğu gorevini yurutuyor. Pek cok şirkette ceşitli gorevler ustlenen Oyman, asıl tecrubesini ise turizmden kazandığını soyluyor.
Teknosa Genel Muduru Mehmet Necil Oyman, İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi, Ekonometri Bolumu mezunu. Sabancı Universitesi’nde Yonetici İşletme Yuksek Lisansı programını tamamladı. Meslek hayatına rehber olarak başladı. Rehberlik yaparken Ericsson Turkiye’de Satış Muduru olarak işe başladı, daha sonra aynı şirkette Yurt Dışı Pazarlar Muduru olarak gorev yaptı. Ardından DanoneSA’da Ulusal Satış Muduru, GıdaSA’da Satış Direktoru olarak sorumluluk ustlendi. Teknosa bunyesine 2007’de katıldı. Satış Grup Muduru, Satış Direktoru ve Satış Genel Mudur Yardımcısı pozisyonlarında gorev aldı. 2013 yılında da Teknosa’nın genel muduru oldu.
Fakat Oyman’ın edindiğin tecrubelerin onemli bir kısmı rehber olarak calıştığı yıllardan geliyor. 1988-1999 yılları arasında turizm sektorunde hem organizasyon işinde hem de rehber olarak calışan Oyman, bu sure boyunca dunyada bircok yere gitmiş. Turları hem kendisi planlamış hem de gruplarla birlikte yurtdışına cıkmış.
YILIN 250 GUNU DIŞARIDA
Senede 10 bin kişi gezdirdiğini belirten Oyman, yılın 200-250 gununu yurtdışında gecirdiğini anlatıyor: “90’lı yılların ikinci yarısında şirketler calışanlarını, bayilerini gezdirmeye başladı. Ben de kurumsal şirketlerle bu işi yapmaya başladım. Ericssonla birlikte calışıyorduk. Maslak’taki binalarına kartlarla giriyorsunuz, herkesin masası, bilgisayarı interneti var. O donem bunlardan cok etkilendim. İktisat mezunuyum ama turizme yonlenmiştim. Ericsson’la Stockholm’deki fabrikalarına gittik 200-250 kişi. Birkac gun gecirdik bu gezide ve iyice kaynaştık. Donuşte Ericsson’da işe başladım. 2 sene orada calıştım ve kurumsal yapıyı oğrendim. Bir şirket nasıl karar verir, butce nasıl yapar, mal nasıl tedarik edilir, bayilik organizasyonu nedir... hepsini burada oğrendim. Turizmdeki hayattan buraya geciş yaptım ama tum yetkinliklerimi de turizmden kazandım. Ozellikle de yonetsel acıdan. Mesela bir grubu goturuyorsunuz, gezide genel mudurler, CEO’lar, ev kadınları, oğrenciler var. Hepsini bir potada eritiyorsunuz. Cok hızlı karar almayı insanları yonetmeyi, kriz yonetmeyi bu işte oğrendim. Ucaktan inersiniz otelde yer olmaz, telefonla halletmeye calışırsınız, bi taraftan insanları mutlu etmeye calışırsınız... Bugun iş hayatımdaki tecrubelerimin onemli bir kısmını turizmde edindiğimi duşunuyorum.”
ONCE CALIŞAN SONRA MUŞTERİ
Turizm işinden sonra kurumsal hayata gecen ve ceşitli şirketlerde calışan Oyman, 2007’de Teknosa’ya katılmış. Teknosa Akademi’de 3 hafta eğitim almış. Perakende nedir, urunler nedir, muşteri ne bekler gibi bircok konuda eğitim almış. Suadiye mağazasında 3 ay calışmış. Muşteri memnuniyetine odaklanmak gerektiğini belirten Oyman, muşteriyi memun etmek icin once calışanların memnun edilmesi gerektiğini soyluyor: “Calışanların bağlılığının sağlanması lazım. O nedenle odağımıza once calışanları sonra muşterileri aldık. Binaya bir bahce yaptık, bostan kurduk. yedikleri salatalıklar, biberler bahcede yetişiyor. Calışanlar oyun oynayabileceği odalar var. Calışanların erken saatte cıkan cocukları servisle bizim merkezimize geliyor ve burada onlar icin ayrılan yerde vakit geciriyor. Bunlar kucuk dokunuşlar ama etkili oldu.” (Hurriyet)
KAYNAK
__________________