YAŞANTILARI BİRER ORNEKTİ..
Hayat bir imtihandir. Bu imtihanda az zamana cok is sigdirmak ve tarihe altin harflerle adini yazdirmak icin ayri bir heyecan gerekmektedir. Iste hayatlari heyecanla dolu olarak yasamis kahramanlarin hayatlarindan tablolar:
Islam ordusu Uhud savasi icin Seyheyn tepelerine geldigi zaman, Rasul-u Ekrem (sallallahu aleyhi vesellem) durup ordusunu bizzat teftisten gecirdi. Bu sirada on bes kadar kucuk yasta cocugu da geri cevirdi.
Fakat, iclerinde mucahitler safindan ayrilmak istemeyen, musriklere karsi kucuk yasta da olsa savasmak isteyenler vardi. Bunlardan biri de Rafi' bin Hadic idi. Ayagindaki mestlerin ucuna basarak Rasul-u Ekrem (sallallahu aleyhi vesellem)'e uzun gorunmek istiyordu. Bir sahabinin “Ya Rasulallah, Rafi' iyi ok atar” demesi ve ordudan ayrilmamasini istemesi uzerine Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) onu da orduya aldi. Arkadasinin orduya alindigini goren bir baska kucuk sahabi Semure bin Cundub babasina:
“Babacigim, Rasulullah Rafi'e musaade etti beni ise geri cevirdi. Halbuki ben gureste onu yenebilirim” dedi.
Babasi teklifi Rasul-u Ekrem (sallallahu aleyhi vesellem)'e iletti. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) guresmelerini istedi. Semure'nin gureste Rafi'i yiktigini gorunce onun da orduya katilmasina izin verdi. (Peygamberimizin hayati Salih Suruc c 1 s 90-91)
Amr bin Cemuh'un Bedir Gazvesine katildigi soyleniyorsa da, cok istemesine ragmen, fazla topallamasi sebebiyle, rahatca savasamayacagini soyleyen ogullari, Hazreti Peygamberin de mudahalesiyle Bedir savasina katilmasina engel olmuslardi. Ancak, Uhud Gazvesi sirasinda, ogullari yine engel olmaya kalkinca, “siz beni Bedir Seferi'nde cenneti kazanmaktan alikoymustunuz” diyerek onlari, Hazreti Peygamber'e sIkayet etti. Sakat oldugu icin savasa katilmasi gerekmedigi halde, onu cok istekli goren Hazreti Peygamber, Uhud'a istirak etmesine izin verdi. Amr b. Cemuh cesaretle carpisti. Savasin sonlarina dogru, Musluman saflarinda dagilma basladigi zaman bile, o sebat edip dusmanla mucadeleye devam etti ve sonunda hep arkasinda savasarak onu korumaya calisan ogluyla birlikte sehit oldu. Yeteri kadar kefen bulunamadigi icin, cok sevdigi arkadasi ve kayinbiraderi Abdullah b. Amr b. Haram ile ayni kefene sarildi ve ayni kabre kondu. Hazreti Peygamber bir hadisinde, onun, cennette sapasaglam ayaklarla yurudugunu haber vermistir.
(ONKAL Ahmet, Amr b. Cemuh Islam AnsIklopedisi Cilt 3 sayfa 83)
Halid bin Velid onlarca savasa katilip “Allah'in (celle celÂluhu) kilici” unvanini almasi yetmiyormus gibi son nefesini yataginda degil de ayakta kilicina dayanarak veriyordu.
Gazneli Mahmut yatarak olmeyi kabullenemiyor ve oturdugu yerde vefat ediyordu. (Efsane soluklar Ibrahim Refik s 164)
Sultan IV. Murad'in Bagdat seferine karar verdigi gunlerdeydi. Sadrazamini huzuruna cagirip ferman eyledi:
-Ordu-yu humayunumdaki sahbazlarim tuvana ve yigit kisilerden secile. Tifil olanlar karistirilmaya. Biyik ve sakallarinda tarak dura. Fermanim memleket-i mahrusama ilan edilip bunlarla amel oluna!
Hazirliklarini ikmal eden ordu nihayet “Gaza vaktidir!” deyip sefer basladi. Yolda bircok Anadolu evladi gonullu gruplari olarak fevc fevc ordu-yu humayuna katilmak uzere guzergaha dokulmustu. Sadrazam bunlari bizzat gozden geciriyor ve matluba uygun olanlari deftere kaydettiriyordu. Bir gun gonulluler arasinda 17-18 yaslarinda bir delikanliyi gordu. Yuzu gunesten yanmis bu gencin biyiklari henuz terlemisti. Sadrazam basindan korkarak onu geri cevirmek istediyse de cocuk israrci davraniyor, peslerinden ayrilmiyordu. Nihayet sadrazam onu kendi hizmetine almak zorunda kaldi.
Bagdat yakinlarina gelmisti. Hukumdar orduyu teftise cikti. Sadrazam, emrine aldigi delikanliyi bir sandiga saklamak zorunda kalmisti. Ne var ki hunkar karargahin her yanini dolasiyor ve merakini mucip olan her soruya cevap istiyordu. Nihayet sadrazam esyalar arasinda sandigi gorup actirdi ve cocugu gordu. Bir rivayete gore de sadrazami cekemeyenlerden biri durumu jurnal etmisti. Ofkesi atesi bile yakan o hasmetli hukumdar cocugu karsisina alip gurledi:
-Gel bre ferman dinlemez asi! Tifil kimse istemem; biyiklarinda tarak durmali buyurmustum. Ya sen nicin emrimi cignersin?
Delikanli gazal yapragi gibi titrerken agzindan su sozler dokuldu:
-Sevketlu hunkarim, elbet benim de biyiklarimda tarak durur.
Bu sefer Hunkar sasirmisti. Delikanli onun hayret dolu nakislari arasinda kusagindan bir tarak cikartip bir anda ust dudagina civiledi. Taragin disleri ust dudagina batmis ve sanki biyikta duruyor gibi durmaktaydi. O sirada esas durusa gecip,
-Iste Hunkarim, dedi goruyorsunuz ki benim biyiklarimda da tarak duruyor.
IV. Murat once kendisiyle alay ettigini sandi ve delikanlinin yanina yaklasti. Taragin dudaga batmis oldugunu, bunun acisiyla zavallinin gozlerinden yaslar gelmeye basladigini gordu. Celik yuregi birden yumusadi, sinirleri yatisti. Hatta bu cesaret biraz da hosuna gitmisti. Munis bir tavir ile sordu:
-Senin adin nedir bakalim?
-Osman, sevketlum.
Bu sefer Hunkar sadrazama hitaben,
-Lala, Osman'i oncu yigitlerime serdar ettim.
Sonra Osman'a dondu:
-Osman'im, dilerim Allah'tan Bagdat'a ilk giren sahbazim sen olasin!
Bir hafta kadar sonra Bagdat kusatildi. Nihai buyuk taarruzda oncu birliklerin kiliclari duvarlara carpar olmustu. O sirada Osman'in, yigitleri onunde surlara tirmandigi goruldu. Kilici belinde, uc hilalli Turk bayraginin gonderi elinde idi. Surlarin uzerine cikar cikmaz kilicini cekip karsisina ilk cikan askeri ikiye bicti ve bayrak gonderini kale burcuna sapladi. Bir yandan savasiyor, diger yandan yoldaslarina bagiriyordu:
-Ha bre vurun kurtlarim, basimiz kalmazsa sanimiz kalir…
Osman'in kale burcuna diktigi bayrak ordunun cesaretini bir anda bire, bese katlamis, her yandan surlara tirmanan geziler gorulmustu. Osman bu carpismada sehid oldu. Ancak adamlarinin kulaklarinda su sozleri uzun sure cinlayip durdu:
-Koman kurtlarim! Gun gaza gunudur, cennet sizi bekliyor, cennet sizi bekliyor…
Osman'dan geriye bir turku kaldi:
Bagdat'in kapisin Genc Osman acti
Dusmanin cumlesi onunden kacti of of
Kelle koltugunda uc gun savasti
Allah Allah deyip gecer Genc Osman of of
Genc Osman dedigin bir kucuk usak
Beline baglamis ibrisim kusak of of
Askerin icinde birinci usak
Bagdat'in icine girilmez yastan
Her ana dogurmaz boyle bir aslan of of
Kelle koltugunda geliyor aslan
O gun oyle gerekiyordu. Gunumuzde ise inandigi degerlerin kara sevdalisi olanlar var.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Yaşantılarıyla bizlere umit,cesaret,ders verenler