İslam dininin beş temel esasından biri Namazdır.Yuce Allah inananlardan namaz kılmalarını istemiştir.Kur’anıkerim’in bir cok ayetinde namazdan bahsedilir.
Namazın sozluk anlamı: Dua ve Yakarış tır.
Namazın Tanımı:Belli vakitlerde yapılan ,ozel birtakım şartları olan her muslumanın yerine getirmesi gereken, kişi ile Allah arasında kurulan bir iletişimtir.
Namazla ilgili ayetler
1-Onlar gaybe inanırlar,namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar. (Bakara, 2/3)
2-Namazı kılın, zekatı verin. Rukû edenlerle birlikte siz de rukû edin. (Bakara, 2/43)
3-Sabrederek ve namaz kılarak (Allah’tan) yardım dileyin. Şuphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.. (Bakara,2/45)
4-Hani, biz İsrailoğulları’ndan, “Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese guzel sozler soyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekatı vereceksiniz” diye soz almıştık. Sonra pek azınız haric, yuz cevirerek sozunuzden dondunuz. (Bakara,2/83)
5-Namazı dosdoğru kılın, zekÂtı verin. Kendiniz icin her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şuphesiz Allah butun yaptıklarınızı gorur. (Bakara,2/83)
6-Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şuphe yok ki Allah sabredenlerle beraberdir. (Bakara,2/153)
7-Şuphesiz iman edip salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekatı verenlerin mukafatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır. (Bakara,2/83)
8-Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Guvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Cunku namaz, mu’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. (Nisa,4/103)
9-Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve mu’minler, sana indirilene ve senden once indirilene iman ederler. Onamazı kılanlar, zekatı verenler, Allah’a ve ahiret gunune inananlar var ya, işte onlara buyuk bir mukÂfat vereceğiz.(Nisa,4/162)
Namazla İlgili Bazı Hadisler
. Peygamber (sav)'in şoyle soylediğini işittim: "Sizden birinizin kapısının onunden bir nehir aksa ve bu nehirde hergun beş kere yıkansa, acaba uzerinde hic kir kalır mi, ne dersiniz?" "Bu hal," dediler, "onun kirlerinden hicbir şey bırakmaz!" Aleyhissalatu vesselam: "İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde butun hataları siler" buyurdu.
(Buhari, Mevakit 6; Muslim, Mesacid 282, (666); Tirmizi, Emsal 5, (2872); Nesai, Salat 7, (1, 231); Muvatta, Sefer 91, (1, 174))
2-Birisi Peygamberimize gelerek:
--Ey Allah’ın Rasulu bana bir amel goster ki,onu yaptığım zaman cennete gireyim,dedi.Peygamber efendimiz de:
--Allah’a ibadet eder; ona hicbir şeyi ortak koşmazsın. Farz olan namazı kılar, zekatı verir, Ramazan orucunu da tutarsın,buyurdu.(Sahih-i Muslim,İman,4.)
3- Ukbe İbnu Amir (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'ın şoyle soylediğini işittim: "Rabbin, koyun guden bir cobanın, bir dağın zirvesine cıkıp namaz icin ezan okuyup sonra da namaz kılmasından hoşlanır ve AIIah TeÂl hazretleri şoyle der:
"Benim şu kuluma bakın! Ezan okuyor, namaz kılıyor, yani benden korkuyor. Kasem olsun, kulumu affettim ve onu cennetime dahil ettim."
Ebu DÂvud, SalÂt 272, (1203); NesÂî, EzÂn 26, (2, 20).
4 - Hz. Huzeyfe (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'ı herhangi bir şey uzecek olursa namaz kılardı."
Ebu DÂvud, SalÂt 312, (1319); NesÂî, MevÂkît 46, (1, 289).
5 - Hz. Enes (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdular ki: "Kim bir namaz unutacak olursa hatırlayınca derhal kılsın. Unutulan namazın bundan başka kefareti yoktur."
BuhÂrî, Mevakîtu's-SalÂt 37; Muslim, MesÂcid 314, (684); Tirmizî, SalÂt 131, (178); Ebu DÂvud, SalÂt 11, (442); NesÂî, MevÂkît 52, 53, (2, 293, 294).
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Namaz İbadetinin Onemi