Ebû Ca’fer’den rivayet olundu. KÂbenin kapısı, AmÂliklerin, Curhum’un ve İbrahim AleyhisselÂm’in zamanında yerle duzdu. (Şu anda KÂbenin kapısı yerden iki metreden daha fazla yuksekliktedir.) Kureyşliler, KÂbenin kapısını yerden yuksek yaptılar.
Hz. Âişe (r.a.) annemizden rivayet olundu. Ben Resûlullah (s..a.v.) hazretlerine, KÂbenin duvarını (KÂbenin onunde bulunan Hicr-i Ismaili) sordum:
-”Duvarları da beytten midir?” dedim. Efendimiz (s.a.v.) hazreteri:
-“Evet! beyttendir” buyurdular. Yine sordum:
-”Neden orayı beytin icine almadılar?” Efendimiz (s.a.v.) hazretleri:
-”Senin kavminin nafakası (oranın duvarını tam orecek imkanları) kısıtlı olduğu icin orayı oylece acık bıraktılar,” buyurdu. Yine sordum:
-”KÂbenin kapısının durumu nedir? Neden bu kadar yuksekliktedir?” Efendimiz (s.a.v.) hazretleri buyurdular:
-”Bunu senin kavmin (Kureyşîler) yaptı.
-”Neden bu şekilde yaptılar, maksatları neydi?”
-”Diledikleri kişiyi KÂbenin icine girmesine izin verip, diledikleri kişinin KÂbenin icine girmesine izin vermeme ve ona mani olmak icin boyle yaptılar. Bu onların cÂhiliyyet doneminde yaptıkları bir şeydir. Ben kalblerinin inkÂr etmesinden korkuyorum. Eğer boyle bir endişem olmasaydı, Hicr-i İsmÂui beyte dahil eder ve beytin kapısını yerle duz ederdim.” buyurdular.
(Efendimiz s.a.v. devam ettiler.. Eğer Kureyşlilerin cahiliyet donemine karşı zaafı olmasaydı, ben KÂbeyi yıkardım. Yeniden bina ederdim. KÂbenin kapısını yerle bir ederdim. Kabe’ye iki kapı koyardım. Biri doğu tarafına diğeri batı tarafına gelmek uzere iki kapı yerleştirirdim. Hicr-i İsmail’den altı zira daha ziyÂde ederdim. Kureyşliler, KÂbeyi inşÃ‚ ederlerken onu noksan bıraktılar. Bu Kureyşin bina etmeleri şeklidir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kabenin Kapısı Neden Yuksektir