Guney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Tunc Batum, ucaklardaki tavan fiyat modelinin otellerde taban fiyat uygulanmasını onerdi.

Turkiye turizminin gundeminde olan 'ucuz turizm'e karşı yeni bir oneri geldi.

Guney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Tunc Batum, ucaklardaki tavan fiyat modelinin otellerde taban fiyat uygulanması gerektiğini ifade etti.

''5 YILDIZLI OTELLER FİYAT KIRDIĞINDA DİĞERLEİ DE KIRIYOR''

Sabah gazetesinden Betul Alakent'e konuşan Batum, GETOB uyelerine taban fiyat onerisi sunduğunu belirtti. Bu tip onerilerin sınırlı kaldığını ve pazarlama butcesinden kısan, tur operatorlerine karşı dik duramayan bazı otellerin en kucuk sıkıntıda fiyat kırdığını ileri suren Batum, ''Mart ayında Belek'teki 5 yıldızlı otellerin fiyat ortalaması orneğin 60 euro. Bunu bir otel 50 eurodan sattığında diğerleri de fiyatı kırmak zorunda kalıyor. 5 yıldızlı 50 euroya duşurduğunde 2, 3 yıldızlılar da fiyatı cekmek zorunda kalıyor" dedi.

''KUCUK OTELLER MALİYETİNE SATIŞ YAPIYOR''

Bundan en buyuk zararı kucuk otellerin yaşadığını anlatan Batum, "Fiyat uzerinden yurutulen rekabet nedeniyle kucuk oteller maliyetine satış yapmak zorunda kalıyor. Bu otellerin ayakta kalması ve hatta yeni yatırım yapması icin fiyat uzerinde rekabetin bitmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Turizm Bakanlığı'nın her bolge ve her ay icin ozel bir taban fiyat belirleyebileceğini dile getiren Batum, "Bakanlık bu tesisleri korumak icin orneğin 'Mart ayı x bolgesi icin 5 yıldızlı otellerin taban fiyatı 50 euro. Uzerinde satabilir ancak altına inemez' şeklinde bir uygulamayı gundemine alırsa fiyat uzerinden rekabete 'dur' denir. Kişi başı gelir de 2-3 yılda 650 dolardan 1.000 dolara cıkar." şeklinde konuştu.

TESİSLER TEK CATI ALTINDA TOPLANMALI

Otel yatırımcıları ise taban fiyat onerisinin uluslararası rekabete aykırı olduğunu ve bu modelin sıkıntı yaratabileceğini aktarıyor. Otel yatırımcıları oncelikli olarak Turkiye'deki tum tesislerin Turizm Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini vurguluyor. Butun standart ve denetimlerin de Turizm Bakanlığı uzerinden yapılması gerektiğini aktaran sektor oyuncuları, "Bu konuyla alakalı Turizm Bakanlığı'nın İcişleri Bakanlığı ile goruşmeler yaptığını biliyoruz. Eğer belediye belgeli oteller Turizm Bakanlığı'na aktarılırsa otel kalitelerinde ciddi artış olur. Bu da bir yıl gibi kısa bir surede geliri 1.000 dolar civarına taşır" diyor.

ALINTIDIR : www.turizmguncel.com