
Gunumuz vahşi kapitalizmin sonlanmasına rağmen kullerinden yeni canavarlar ortaya cıkardığı ilginc bir donem. Aynı son 20 yıldır laboratuvarda uretilen mikropların insanların uzerine salınıp sonra virusleri oldurucu yeni panzehirlerin birbiri ardına piyasaya surulmesi gibi. Benzer şekilde 1980 krizi sonrası gıdalarda el yapımı duzenekler ile GDO ve diğer turlu insan vucudu icin sakıncalı maddelerin uretilmesi gibi. Bu ornekleri vermekteki amacım, insanın kendisi sağlığı yanında gelecek nesillerin bile sağlığını tehdit eden mekanizmalar karşısında nasıl sus pus oturabildiğine dikkat cekmektir. Cunku diğer bir dizi kapitalist arac ve yontemler doğrudan sağlıkla ilgili değildir ve sessizlik bir yere kadar anlaşılabilir.
Konu turizm, her turlu konaklama ve yiyecek icecek ile doğrudan ilgilidir. Cunku henuz algılanmayan veya guncel fayda sağlama fikirleri ile sağlık elden gitmektedir. Arkadaki tehlike ise buz dağının gorunmeyen alt kısmıdır. Şimdi dikkatinizi farklı bir yere verebilirseniz, yaşamdaki her işlemin bir neden sonuc ilişkisi icinde ve cevrim modellemesi ile surdurulduğunun farkına varabilirsiniz. Bu cevrim olumlu bir şekilde doğum, buyume, yaşama katkı verme, birikimi paylaşma olacağı gibi olumsuz şekilde virus uretimi, sağlık koşullarının zorlanması, hastalıkla savaşım, yeni kimyasal ilaclar gibi bir cevrim de olabilir. Eğer ikinci hipoteze karşıt olanlar veya buna paralel duşunceye sahip olanlar var ise 2016 yılında ABD askerinin Meksika’da neden ve nasıl Ebola ile askeri giysiler ile mucadele ettiğini izah edebilirler mi? Veya bazı dolar milyarderlerinin vakıflarının bu tur işlerle neden cok sıkı fıkı olduğunu anlamaya gayret ederler mi?
ASALAK BİR YAŞAM TURU ORTAYA CIKTI
Dışarıda buyuk bir kargaşa var ama bu ortam milyar dolar sahiplerini daha fazlasının sahibi olmaya itiyor. Bu şekilde servetler filtreden gecirilerek belli kucuk bir zumrenin elinde toplanıyor ve bu zumre azgınca gunden gune daha da zenginleşiyor. Evrende sonsuz kaynak varken ve bu potansiyelin tum yaşam formları icin adilce kullanılması yuce plan olmasına rağmen bu davranışa neden topluca karşı cıkılmıyor? Yok, insanlar sadist eğilimde değiller ve acıdan zevk almazlar. İlginctir bu duşunce arabesk duşunce ve muzik şekli olarak geri kalmış ulkelerde yonetim bicimi olarak uygulanagelmiştir. Sonucta dengesi bozuk, kendisi ve yaşamla kavgalı kitleler ortaya cıkartılmıştır. Bunların gorevi durağan olmayan kaygan bir zeminde eklektik duşunceleri nispeten zayıf iradelere zerk etmek şeklinde gelişmiştir. İki kelimeyi yan yana getiremeyen ve hayat goruşu salt hayalden oluşan asalak bir yaşam turu ortaya cıkartılmıştır. Oyle ki bu tipler topluma ornek olmaları gibi cok ust mevkilere ozellikle getirilmekte boylece tum yapısal ahlaki dengeler sarsılmaktadır.
ATIKLARI FARKLI RENK KUTULARA KOYMAK MARİFET DEĞİL
Bu şekilde oluşturulan hamura şekil vermek olanaksızdır. Cunku icinde birleşmeyecek pek cok yapı iğreti olarak yan yana gelmiştir. Şimdi, bu şekilde oluşturulan kitle icin “değer” olgusu yoktur. Bulduğu her ne ise o an elde eder ve tuketir. Yani kapitalizme en uygun şarttır. Bu kitleye sağlıklı gıda nedir ve beslenme nasıl olmalıdır soruları sormak abesle iştigaldir. Ne kendi beslenmesi ne de gelecek kuşaklar ile ilgili gıda konusunda goruş ve bilgisi vardır. Bugun atık yonetiminde en once ele alınan atık oluşumunun bilimsel verilere indirgenmesi ve her bir atık kaleminin oluşmadan nasıl onleneceği fikri uzerine calışmalar devam ederken bir grup kişi hicbir şey değiştirmeden sade atıkları farklı renkli kutulara atmayı marifet sanmaktadırlar. Halbu ki altta yatan felsefe dunya kaynaklarını en iyi ve zararsız olarak tum yaşam formlarına ulaştırmaktır. Bu perspektif azgın tuketim değil, gereksinim kadar uretim ve akıllı tuketimi işaret etmektedir. Ancak gunumuzde hızlı tuketerek yok etmenin acı sonucları yakın erimde ortaya cıkacak ozelliktedir.
GELİNEN YER BUYUK BİR KURESEL KRİZ
Gereğinden fazla tuketerek, her yere bina inşa ederek, temiz hava-su-gıda-enerji dortlemesine itina etmeyerek ve doğru projeler uretmeyerek geldiğimiz yer buyuk bir kuresel krizdir. Yıl sonunda ABD borsalarında ileri teknoloji kÂğıtları bir yıllık gelirini sıfırladı. Duyduk mu? Peki, şu andaki 7 milyar insanın 13 milyar insan varmış gibi tukettiğini ancak geri kalmış ulkelerde ise obezite oranlarının ozellikle cocuklarda %35 seviyesine geldiğinin farkında mıyız? Bunun anlamı, geri kalmış bolgelerin gelecekte daha fazla sağlık problemleri ile karşılaşarak kaynaklarını tuketecekleri ve cok daha fazla calışıp daha az ile yetinecekleri gerceğidir.
NE YAPILMALI?
Eski kafa ve duşunce tarzını reddederek daha etkin bir sağlıklı yaşam şekline donuşmek icin tedbirleri uygulamak gerekiyor. Orneğin bize dayatılan beslenme alışkanlıklarını, buyuk şehirleri bırakmak tuketici konumundan uretici kısmına gecmek gerekiyor. Bunu yapmak icin oncelikle duşunce tarzı ve yontemini değiştirmek gerekli. Yıllardır anlatmaya calıştığım, toplu olarak yediğiniz yemekler size sağlık değil sorun getiriyor. Bunun ham madde yanında urun haline gelinceye kadar gectiği uzun yol etkisi de onemli. Kısaca tohum, toprak, su, hava, uretim alanının konumu, saklama ortamı, nakliye, işleme, pişirme, tuketime sunum, bulaşıklar ve atıklar devasa bir sistem. Bizim gibi ulkelerde ise bu maddelerin herhangi bir karşılığı, değeri ve uygulama istenci yok. Gıda tesisi projeleri icin yetkinlik tamamen kopyala yapıştır tarzına gecmiş durumda. Gostermelik renk kodları ve acılış veya teftiş sonrası belki de kullanılmayacak bir suru malzeme alınıp paralar heba ediliyor. Kimse proje dongusune zahmet edip bakmıyor. Tum bunlar icin yetkin ve bilgi iceren projelendirme yeterli olabilir. Ancak bir sonraki aşama, metal bilgisi henuz ilgi alanımıza girmedi. Boylece her gun ağır metaller riski ile karşı karşıyayız. Pişirme cihazı ureticilerinin hangi malzemeleri kullandığı, kaynak usulleri sır gibi saklanmakta. Cok farklı kalitede ithal edilen paslanmaz celik malzeme turune gore belli kıstaslara uygun uretim ve denetime sahip değil. Sonucta kitlesel ağır metal yorgunu olarak zihinsel ve bedensel gelişimde sıkıntılarımız artıyor. Kimin umurunda?
Cevre bilinci son on yıllarda cok buyuk erozyona uğratıldı ve sonucları acı bir şekilde ortaya cıkıyor. Beton şehveti artık oldurucu olmaya başladı. Doğaya uygun ve onu takip etmeden yapılan tum yapı ve imalatlar yok olmaya mahkûm. Nacizane 2005 yılından beri kuresel ısınmaya dikkat cekerek suların yukseleceği gerceğini anlatmaya calışıyorum, dinleyen ve tedbir alan var mı? Etrafta o kadar buyuk ve yonlendirilmiş kirli bilgiler var ki, TV lerden surekli yayın yaparak farklı bir dunyayı gostermeye gayret ediyorlar. İyi de, bir gun insanlar gerceği gormeyecekler mi? Ama gorduklerinde artık iş işten gecmiş olmayacak mı? Her şey propaganda aleti yapılırsa gercek değil sanal bir dunyada kirlenir, debelenir ve kokuşuruz. İşte bugun yaşanan tam da budur.
KENDİMİZİ SAYILARLA KANDIRIP OYUN OYNUYORUZ
Ozellikle turizm kalkındırılmak isteniyor ve gelir getirici etkisi ortaya cıkartılması isteniyorsa cok kapsamlı ve guclu calışmalar yapılması gereklidir. Belli kesimler ve kişiler etrafında sıkışmış kalmış olan ve boylece sadece kendini kopyalayan ancak hicbir gelişimi aklına bile getirmeyen bugunku yapı değişmedikce turizm gelir getirmez. Bazı yatırımcılar bize geri odeme planı yaptırırlar ama kÂğıtta yazılı kıstaslar ve onerilere uymak yerine surekli kısa devre yaparak sistemi kandırmaya calışırlar. Bu durumda kazanım olması hayaldir. Yakın erimde dunya turizmi farklı sistemlere gececek ve burada sunulacak hizmet eski alışkanlıkları yerle bir edecek. Biz bu ileri duşunceler icin ne gibi calışmalar yapıyoruz? Hic. Kendimizi sayılarla kandırıp oyun oynuyoruz.
TURİZMDEN COK BUYUK GELİRLER ELDE ETMEK OLASI
Sıfır enerji binalar, yapay zekÂ, artırılmış gerceklik, her şeyin interneti konularında bilimsel ve bilgi dolu calışmalar yapılmalıdır. Endustri 5.0 kavram olarak oğretilmeli ancak 3.0 ve 4.0 safhaları ivedi gecilmelidir. Uretim yapılmadan herhangi bir konuda ileri gidilemeyeceğini kavramamız gereklidir. Aynı şekilde icat ve girişimciliğin kopyala yapıştır usuller ile yapılamayacağı gibi. Bugun akla zarar şekilde medyatik yutturmacalar ile hazır teknolojik urunler alınarak veya sadece birkac vida sıkılarak sanki uretim yapılıyor havası boşa cıkıyor. Benimsenecek yontem farklı teknik bilgileri bir araya getirmek ve bunu mimar/muhendisler ile universite ve sanayi eşkenar uclusu icinde cozumlemektir. Başka turlu bir yontem olası gorulmuyor. Eğer ulke olarak turizm ile birlikte yaşam alanlarını kırsala cevirebilir, doğayı koruma altına alarak hava, gıda ve su iyileştirme calışmalarına teknik esaslar cercevesinde başlayıp surdurulebilir ozgun model oluşturabilirsek orta erimde turizmden cok buyuk gelirler elde etmek olasıdır.
ALINTIDIR : www.turizmguncel.com
__________________