Yazın gercekleşen orman yangınlarıyla gundeme gelen ve calışmayan ucaklarla tartışma konusu olan Turk Hava Kurumu (THK) Başkanlığı'na eski Gumruk ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya'dan oluşan uc kişilik kayyum atandı.
THK'ye kayyum atanması talebiyle acılan davanın Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesinde gorulen duruşmasına, davacı THK Merkez Denetleme Kurulu uyelerinin avukatı Mustafa Koroğlu ile davalı THK başkanlığı avukatları Sabri Hafif ve Ahmet Sungur katıldı.
[h=3]"KAYYUM ATANMASINI TALEP EDİYORUZ"[/h] Kuruma temsil kayyumu atanmasını talep eden Koroğlu, "Turk Hava Kurumu yonetim kurulu uyelerinin bircoğu yonetimden ayrılmıştır. Yonetim tek başına idare edilmektedir. Bu da hukuksuzluklara neden olmaktadır. Kuruma son genel kurul yapısı ile olağanustu ve secim gundemli temsil kayyumu atanmasını talep ediyoruz." dedi.
Davalı avukatları da yonetim kurulu uyelerinin ayrılmış olması nedeniyle karşı dava olarak, Turk Hava Kurumu'na yonetim kayyumu atanmasını talep ettiklerini bildirdi.
[h=3]MAHKEME KAYYUM ATANMASINA KARAR VERDİ[/h] Davalı avukatları, asıl davanın reddedilip kendilerinin actığı karşı davanın kabulune karar verilmesini talep etti.
Talepleri değerlendiren mahkeme, Merkez Denetleme Kurulu'nun actığı davayı reddedip Turk Hava Kurumu Başkanlığı'na Cenap Aşcı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya'dan oluşan uc kişilik yonetim kayyumu atanmasına hukmetti.
[h=3]ERDOĞAN THK'YI ELEŞTİRMİŞTİ[/h] Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan THK'nın yangın sondurme ucaklarının kullanılmamasına ilişkin yaşanan tartışmalarda THK'yı sert sozlerle eleştirmişti. Cumhurbaşkanı THK yonetimini eleştirmiş ve "Şu anda bir olay daha cıktı ortaya; Turk Hava Kurumu meselesi. Turk Hava Kurumu'nun arkasında kim var? CHP'li milletvekili. Onun arkasında CHP. Bunu savunuyorlar ve 'Bakanlık neden Turk Hava Kurumu ile calışmıyor?' diyorlar. Yahu bu adam zaten mezarlığa donuşturmuş Turk Hava Kurumu'nu. Oradaki ucakların motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu. Şimdi buyuk ihtimalle şurada birkac gun icerisinde orayı da masaya yatıracağız. Yani bu Turk Hava Kurumu ile bir yere varamayız" ifadelerini kullanmıştı.
[h=3]PAKDEMİRLİ: THK UCAKLARI İŞİMİZE YARAMIYOR[/h] Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise THK'ya yonelik eleştirilerinde, "THK'nın verdiği sertifikaların hicbirine guvenmiyorum. THK ucakları işimize yaramıyor. Almak zorunda değiliz. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor" ifadelerini kullanmıştı.
[h=3]THK'YA KAYYUM OLARAK ATANAN CENAP AŞCI KİMDİR?[/h] Aşcı, 1967 yılında Aksaray'da doğdu. İstanbul Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi Kamu Yonetimi Bolumunden 1988 yılında mezun olan Aşcı, yuksek lisans eğitimini Amerika Birleşik Devletleri Boston Universitesi Yonetim Bilimleri Ana Bilim Dalında 2002-2004 yılları arasında tamamladı.
1989 yılında Gumruk Mufettiş Yardımcılığı, 1993 yılında Gumruk Mufettişliği, 2000 yılında da Gumruk Başmufettişliği yapan Aş.ı, Gumruk Musteşarlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı, Gumrukler Genel Mudurluğunde Daire Başkanlığı, EGO Genel Mudur Yardımcılığı, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Gumruk Rapor Okuma Komisyonu uyeliği, Gumrukler Genel Mudur Yardımcılığı gorevlerinde bulundu.
Gumrukler Genel Mudurluğu de yapan Aşcı, dun Gumruk ve Ticaret Bakanlığı Musteşarlığı'na atanmıştı. Cenap Aşcı, Ahmet Davutoğlu'nun acıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Gecici Bakanlar Kurulu'nda Gumruk ve Ticaret Bakanlığı gorevine getirilmişti. İngilizce bilen Cenap Aşcı evli ve 3 cocuk babası.
Kaynak: AA