Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gelen soru uzerine ABD'de New York Guney Bolgesi Savcılık Ofisi'nin Halkbank hakkında iddianame hazırlamasına ilişkin Erdoğan, "Bu işlerin ne kadar duygusal olduğunun ayrı bir ifadesi. Guya bu iş kapatılmıştı. Şimdi bunu yeniden Guney New York Savcılığı acmak suretiyle hukuk dışı cirkin bir adım attılar. Onların atacağı adımları goreceğiz, ona gore de tedbirlerimizi olgunlaştıracağız" şeklinde konuştu.
[h=3]"BEN TRUMP GELDİĞİNDE KONUŞURUM"[/h] Erdoğan'dan SkyNews muhabirinin 'Amerikan delegasyonu geliyor. Endişeli misiniz?' sorusuna yanıt: Ben dimdik ayaktayım. Ben onlarla goruşmeyeceğim. Onlar karşıtlarıyla gorulecekler. Ben Trump geldiği zaman konuşurum" dedi.
[h=3]UEFA'NIN SORUŞTURMASI[/h] UEFA'nın A Milli Takımımızın Arnavutluk ve Fransa maclarında asker selamıyla gol sevinci gostermesi sonrası soruşturma başlatmasına ilişkin de Erdoğan, "Onu da şık bulmuyorum. Biraz futboldan anlarım. Boyle bir şey hayatta olmuş değil. Burada bir milli takımın bir milli bakışı var ve bunu oradaki butun seyircilerle paylaşıyor. Bundan daha tabi, doğal bir şey olamaz. Buradan cok ciddi bir şey cıkacağını tahmin etmiyorum. Olsa olsa bir kınama yapabilirler" ifadelerini kullandı.
[h=3]SGD ESAD İLE ANLAŞTI İDDİASI[/h] Suriye Demokratik Gucleri'nin (SDG) Esad rejimi ile anlaştığı iddialarının sorulması uzerine Erdoğan, "Rejimin SDG ile herhangi bir anlaşması olduğuna ihtimal vermek istemiyorum. Burayla ilgili bizim Rusya ile daha once bir anlaşmamız var. Sayın Putin ile bir araya geldiğimizde o haritaları, bunların Turkcesi, Ruscası hepsi var, kendilerinin onune sereceğiz. Bizim zaten ozellikle Munbic'te olmak gibi bir derdimiz yok. Buradan teror orgutu PYD/YPG'yi cıkarmalarıdır. Bize bu sozu once Sayın Trump verdi. Ne dediler? '90 gunde biz burayı teror orgutunden boşaltacağız.' 1,5 sene oldu. Boşalttılar mı? Hayır. Bizim derdimiz bu toprakları sahiplerine teslim etmektir. Bize bunu verin gibi bir derdimiz yok" acıklamasında bulundu.
[h=3]HALK BANK SORUŞTURMASI[/h] ABD'de New York Guney Bolgesi Savcılık Ofisi'nin Halkbank hakkında iddianame hazırlamasına ilişkin Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu işlerin ne kadar duygusal olduğunun ayrı bir ifadesi. Guya bu iş kapatılmıştı. Şimdi bunu yeniden Guney New York Savcılığı acmak suretiyle hukuk dışı cirkin bir adım attılar. Onların atacağı adımları goreceğiz, ona gore de tedbirlerimizi olgunlaştıracağız."
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] ABD'de Manhattan'daki federal savcılar "İran'a yonelik yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılık" suclamalarıyla Halkbank hakkında iddianame hazırlamıştı.
İddianamede "Halkbank'ın ust yonetimi yuksek duzeyli Turk hukumeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu" ifadeleri kullanılmıştı. ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan acıklamada Halkbank'ın davasına ABD Bolge Mahkemesi Hakimi Richard M. Berman bakacağı belirtilmişti.
[h=3]SAVCI ACIKLAMA YAPTI[/h] ABD savcısı Geoffrey S. Berman "Etkin, adil ve kamuya acık gorulen Halkbank Genel Muduru'nun davasında juri, Ocak 2018'de mahkumiyet kararı verdi, Halkbank'ın ust seviyeli yonetiminin ulusun İran rejimine karşı yaptırımlarını delen utanmaz tertibe dahil olduğunu gosterdi. Bugunku iddianamede one surulduğu uzere Halkbank'ın milyarlarca dolar değerindeki İran petrol gelirinin yasadışı hareketine sistemik katılımı kıdemli banka yetkilileri tarafından tasarlandı ve uygulandı. Bankanın kustah yonetimi, bu tertibi geliştirmek ve korumak icin milyonlarca dolar ruşvet alan ust duzey Turk devlet yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu. Halkbank artık bir Amerikan mahkemesine cevap vermek zorunda kalacak" demişti.

Halkbank: ABD'de iddianame hazırlanarak dava acılması manidardır ABD savcıları Halkbank hakkında iddianame hazırladı ABD'de Halkbank icin hazırlanan iddianame hakkında neler biliniyor?