Olulerden Yardım Dileme Sapıklık ve Zavallılığı
Bid'at Ehli Sapıklar Oluden Yardım Dileme Zavallılığına Duşurulmuştur: İmam Birgivî şoyle der: "Şeriate en uzak olan bid'at, bircok insanın yaptığı gibi, oluden murÂdının husûlu icin yardım istemektir. Bu hal, puta tapmak gibidir. ...Oluden medet dilemek, şeklî bir benzeyiş değil; fiilî bir putperestlik, muşrikliktir. Oluden yardım (dilemek avÂmı) zavallılığa duşurmuştur. İnsanın buyukluğune inandığı olunun kabrine tÂzim ederek şirke duşmesi, ağaca, taşa taparak şirke duşmesinden kolaydır. Bu kolaylıktandır ki, cok insanlar mescitlerde duymadıkları huşû ve hudûu kabirlerde hissederler."
"...Allah ile kendi arasında bir vÂsıta ve şefaatciyi kabule kendisini mecbur bilen adam, ya zenneder ki, Allah, kulunun istediğini bilmiyor. Yahut kendi uzaklarda olduğundan işitmiyor da boyle bir vÂsıtaya muhtac oluyor... Bir hukumdarın, kabul etmek istemediği dileği vezir ve memurlarının tesiriyle kabul ettiği gibi dunya buyuklerinin idarelerinde vÂsıtaya mecbur oldukları gibi. Boyle fÂsid ve bÂtıl zanlara kapılan adam bilmiyor ki, padişah bu vÂsıta ve muşÃ‚virlere muhtactır... Bazı cÂhiller "ziyÂret" denilen turbelere giderek kıtlık, kuraklık, duşman istilÂsı gibi felÂketlerden korunmak, murÂdına kavuşmak icin oluden medet umarlar. AleyhissalÂtu vesselÂm Efendimiz, peygamberlerin kabirlerini mescid yaptıklarından dolayı yahûdilere ve nasÂrÂya lÂnet etmiştir. Bu turlu hareketler insanı İslÂm'dan uzaklaştırır, putperestliğe doğru goturur. Rasûlullah'ın şiddetle men ettiği kotulukleri teşvik edenler, kendilerine uyan cÂhilleri ucuruma suruklemektedirler. Turbelere, mezarlara mum yakmak, caput bağlamak bu gibi yerlerden... bu turlu hareketlerle peygamberlere, velîlelere hurmet ve tÂzimde bulunduklarını sananlar... putlara tapanların, bu putlara gosterdikleri hurmete benzer. Oncekiler de, başlangıcta sevdikleri saydıkları olulerin kabirlerine tÂzimde bulunmuşlardı. Bu turlu bÂtıl Âdetleri terketmeyi saygısızlık sanma... bid'atlerle meşgul kalpler sunnetlerden nefret ederler... kendi bildiğince devam edenlere dikkat ederseniz, muslumanların ihy etmeye calıştıkları sunnetlerden yuz cevirdiklerini, hep bid'atlerle uğraştıklarını goruruz... Peygamberlere tÂzim, sunnetlerine uymakla, velîlelere muhabbet, nasihatlerini dinlemekle olur... Kabirlerin uzerine turbeler bin etmek, bunlara duÂlar edip adak adamak gibi bÂtıl inanc ve geleneklerin hemen hepsi putperest aşıların tezÂhurleridir, muşrikleri taklit etmektir. Kabirde yatanın velî olması, şeyh olması, duÂya ihtiyacı olmadığı mÂnÂsına gelmez. Birtakım bid'at ve dalÂlet ehli sapıklar, oluye yardım icin yapılan duÂyı, oluden yardım şekline cevirdiler. Ondan medet beklemek, şif talep etmek mÂnÂsında bozdular. Birtakım bid'atciler cıkarak emrolunanlardan sapmış, nehyedilenleri irtikÂba başlamışlardır. GÂfil ve safdil muslumanlar maalesef bu sapıklığın yayılmasına Âlet olmuşlardır."
"Bugunku ilim ve irfandan nasipsiz bid'atci gurûh, meşrû ibÂdetten yuzcevirerek yeni yeni Âdetler icadına Âdeta kendilerini mecbur bilmektedirler. İbÂdet şekilleri ve vakitleri şeriat tarafından tÂyin ve tesbit edilmiştir. Bu olcunun dışında ortaya atılan Âdet ve hareketler gorunuşte ibÂdete benzerse de elbette hakikatte hicbir fazilet ve sevabı yoktur. Mezarlara adak adamak, bu taklidin canlı misallerinden biridir. Kabir ziyÂreti icin yolculuk yapıp uzun mesafeler aşmanın sevap olduğunu sanmak da bÂtıl ve fÂsid bir itikaddır. Yolculuğa cıkmalarına "sevap var" zannı sebep oldu ise, bu inancla sefere cıkmak, icmÂ-ı muslimîn ile haramdır."
"Kabirleri kireclemek men edildiği halde, tantanalı kubbeler oturtmak. Olunun şohretini bildiren yazılar yazmak İslÂm'a aykırı olduğu halde mubÂlağalı kitÂbeler yazıyorlar. Rasûlullah'ın izni olmadığı halde, kabrin kendi toprağından fazla olarak yığdıkları toprak uzerine kiremit, taş kirecle duvarlar yaparak sunnete muhÂlefet ediyorlar. Mezar ziyÂretini de bir nevi KÂbe ziyÂretine benzetiyorlar. Bu turlu hareketler insanı İslÂm'dan uzaklaştırır, putperestliğe doğru goturur. Rasûlullah'ın şiddetle men ettiği kotulukleri teşvik edenler, kendilerine uyan cÂhilleri ucuruma suruklemişlerdir."
"Bid'atcilerin ihdas ettikleri yeni yeni Âdetlerle sunnetin kifÂyetsizliğini iddi ve bid'atin sunnetten hayırlı olduğunu ilÂn ediyorlar da ondan haberleri yok. CÂhil kimseler bazı evliy ve meşÃ‚yihe ve onların turbelerine karşı duydukları hissiyatta o kadar ifrÂta duşuyorlar ki, şirke ve putperestliğe saptıklarından hic de haberleri olmuyor. Kendilerini bu turlu hurÂfelerle avutuyorlar. Hic şer'î delile dayanmayan bu bÂtıl inanışları muvÂzeneli insanlar taşımazlar doğrusu."
"HurÂfeye asla yer vermeyen Omer'ul-FÂruk, altında Rasûlullah'a biat edilen ağacı, halkın boluk boluk ziyÂrete gittiklerini duyunca da kokunden kestirmişti. Cunku bu ağacta bir kudsiyetin varlığına inanarak ziyÂret ediyorlardı." Ebû Bekir HallÂf diyor ki: "Kolunda, sıtmadan kurtarır itikadıyla bir şey bağlı olan adamı Ebû Huzeyfe gorunce: 'Eğer bu bağ kolunda iken olursen, cenÂze namazını kılmaktan vazgecerim' dedi." Hz. Omer, ağacı hemen kestirmekte tereddut etmemiştir. Haceru'l-Esved'in karşısına dikilerek: 'bilirim, bir kara taştan başka bir şey değilsin' demişti. Ebû Bekir Tarsusî diyor ki: 'Bakınız ey Allah'ın rahmetine nÂil olan mu'minler! İnsanların iyilik, kotuluk, şifÂ, medet umdukları taşları, ağacları gorurseniz kırınız."
"...Mum vesÂire yakan muşriklerin tÂzimi gibi tÂzime sebep olmak da; mescid yapan da putperestlerin Âdetlerini taklide yol acmaktadır. Ummetler her ne zaman peygamberlerinin sunnetlerine bağlılıklarında lÂubÂliğe başlamışlarsa o zaman imanları zayıflamış, terkettikleri bircok sunnetlere ve yuksek dusturlara mukabil, şirk ve bid'atleri doğuran hurÂfelere saplanmışlardır. Eğer Rasûl aleyhisselÂm'ın tebliğ ettiği İslÂm dinini hayatlarında tam mÂnÂsıyla tatbik ederk, bize ornek olarak yaşayan ashÂb-ı kirÂm olmasaydı, bu tahrifciler, İslÂm dinini de evvelki dinlerin Âkıbetlerine uğratacaklar; indî te'vil ve tefsirleri ile halkı aldatacaklardı... BÂtıl fikirlerini, Rasûlullah'ın sozune dayamak istediklerinden, hadisleri gÂye ve maksadından uzak te'villerle tahrife calışıyorlar.
Kavram Tefsiri
A.Kalkan
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Olulerden Yardım Dileme Sapıklık ve Zavallılığı