Turizm sektorunde eğitimin kalitesini ve cevre duyarlılığını guclendirmeyi hedefleyen Turizm Sektorunde İşverenlerin ve Calışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) kapsamında duzenlenen bilgilendirme toplantısı, İzmir ve Manisa otel, restoran ve ilgili turizm sektoru temsilcilerinin katılımıyla İzmir Hilton Otel’de gercekleştirildi.

Toplantıya İzmir Valiliği, İzmir, Manisaİl Kultur ve Turizm Mudurluğu, bolgede turizm sektorunde faaliyet gosteren oteller, tesislerin yoneticileri, birlikler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, sendikalar, universitelerin ilgili bolumlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katıldı.

Kultur ve Turizm Bakanlığı İzmir İl Muduru Abdulaziz Ediz, yaptığı acılış konuşmasında, eğitim programlarının geliştirilmesinin sektore nitelikli iş gucu kazandırılması acısından cok onemli olduğunu vurguladı ve calışanların hangi bilgilerle donatılması gerektiğine işverenlerin karar verdiğine dikkat cekti. Oğrenmede bir yaş sınırı olmaksızın surekli personel yetiştirmenin gereğini belirten Ediz, projeye bu gerekliliği yerine getirmek konusundaki katkısından oturu teşekkur etti.

Yaşar Universitesi Turizm Meslek Yuksek Okulu (MYO) Muduru Şevkinaz Gumuşoğlu da ulusal ve uluslararası fonlarla desteklenen projelerin koordinasyonu kadar hedef kitle tarafından iyi anlaşılmasının ve karşılık bulunmasının da onemli olduğunu ifade ederek kalifiye eleman ihtiyacının sektorde giderek arttığını soyledi.

Katılımcılar; Hayata gecirilecek “Ozel Eğitim Kuponları” uygulaması, Cevreye duyarlı turizm işletmelerinin coğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması icin Yeşil Yıldız Belgesi Farkındalık Programı, Turizm sektoru işgucu araştırması ve Turizm sektorunun hizmetine acılacak online bilgi bankası hakkında bilgilendirildi.

Dunya turizm sektoru icinde 38 milyona yaklaşan yıllık yabancı ziyaretci sayısı ile dunyada 6. sırada yer alan Turkiye’de yıllık 32,3 milyar dolarlık turizm geliri elde ediliyor. T.C Kultur ve Turizm Bakanlığı 2023 yılı vizyonu olan 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefi doğrultusunda hayata gecirilen TUYUP Projesi ile sektorun eğitim ihtiyaclarının giderilmesine destek vermek hedefleniyor. Bu kapsamda turizm sektoru işgucu araştırması ile eğitim planlamalarının daha etkin yapılması ve cevreye duyarlı tesis (Yeşil Yıldız) uygulamalarının teşviki ile doğal kaynakların etkin kullanımı destekleniyor.

Avrupa Birliği ve Turkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mali katkısıyla hayata gecirilen Projenin Sozleşme Makamı Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı’dır. Kultur ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Mudurluğu koordinasyonunda Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) liderliğindeki konsorsiyum tarafından yurutulen Projenin toplam butcesi 7,5 milyon Euro’dur.

Kaynak:http://turizmnews.com/haber/turizm-s...ustu-5096.html