Arkadaslar selamun aleykum. aksam evde bir tane takvim yapragı gordum baktım ustunde ilk Turkce ezanın okutulması yazıyor ustundede tarih var ve internetten arastırdım.ilk turkce ezan 30 Ocak 1932 de okutulmaya baslanmıs.
Turkce Ezan, Turkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu donemde Arapca orijinalinin yerine, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelgesi ile ezanın Turkce okunmasıdır. CHP'nin tek parti iktidarı doneminde uygulamada kaldı.
Turkce Ezan Uygulamasına Geciş
1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal’in emriyle dokuz hafız, Dolmabahce Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Turkceleştirilmesi calışmalarına başladı.
Kuran’ın Turkce tercumesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar (Okur) tarafından okundu. Bundan 8 gun sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Turkce ezan, Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu.
3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Turkce Kuran, tekbir ve kamet okundu.
18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Turkce okunmasına karar verdi. Takip eden gunlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Mudurluklerine Turkce ezan metni gonderildi.
4 Şubat 1933 tarihinde, muftuluklere ezanı Turkce okumalarını, buna uymayanların kati ve şedid (kesim ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim gonderildi.
Turkce ezanın metni
Tanrı uludur Tanrı uludur
Tanrı uludur Tanrı uludur
Şuphesiz bilirim ve bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak Şuphesiz bilirim ve bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak Şuphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elcisidir Muhammed
Şuphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elcisidir Muhammed
Haydi namaza, haydi namaza
Haydi felaha, haydi felaha
(Namaz uykudan hayırlıdır)
Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı’dan başka yoktur tapacak.
Turkce ezan ilk olarak 1932 yılında İstanbul Fatih Camii'nde okundu.
18 sene boyunca ezan Turkce okunmuş, daha sonra Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi ile 16 Haziran 1950'de ezanın Arapca da okunabilmesine izin verilmiştir. İlgili kararla, Turkce ezan yasaklanmasa da, Turkce ezan okunması tumuyle terkedilmiştir. Gunumuzde, serbest olmasına karşın, camilerde yalnızca Arapca ezan okunmaktadır.
Allah'a şukur 60 yıldır Arapca olarak okunuyor.inşallah bir daha boyle bir şey gundeme gelmez.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İlk Turkce Ezan 30 Ocak 1932 Fatih Camİİ