AİLEDE SAKLI
CENNET
Duğun, evlilik ve mutlu yuva

MEHMET ILDIRAR

Her mumin, kulluğun gereklerini ve yapacağı işlerin hukukunu bilmekle yukumludur. Dolayısıyla yuva kuracak olanların evlilik hukukunu, dukkÂn acacak kişilerin alışveriş hukukunu, memur ve memur adaylarının da memuriyetle ilgili hak ve hukukları bilmeleri zorunludur.

Evlilik hukuku konusunda ise her bireyin geniş bir bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir. Semerkand Yayınlarından bu konuları ele alan, muhabbetle okuyacağınız yeni bir kitap (Ailede Saklı Cennet) cıktı. Mehmet Ildırar 'ın kaleme aldığı bu kitap beş bolumden oluşmaktadır.

Birinci bolumde; Evlilik ve Onemi, Evliliğe Teşvik, Evliliğin Sebep ve Faydaları, Evliliğin Afetleri gibi konular anlatılırken ikinci bolumde; Eşlerin Birbirine Karşı Gorevlerine ve Erkeğe Duşen Vazifelere değinilmiş. Ucuncu Bolumde; Anne Babanın Cocuklarına Karşı Sorumlulukları ele alınırken, dorduncu bolumde NikÂh ve Hakikati anlatılmaktadır. Beşinci Bolumde ise Bayanların Ozel Halleri gibi konular ele alınmaktadır. Kitap 168 sayfa olup karton kapak baskılıdır.

Kitabın icerisinde gecen bazı konulara değinmekte fayda var; "Evliliğe para biriktirip ceyiz yapmakla hazırlık yapılmaz. Evlenecek kimsenin yapması gereken ilk iş kalbi manevi hastalıklardan temizlemek olmalıdır. Nefsi ıslah edip kalbi temizlemedikce, karı koca birbirine fayda vermez. Cennette birlikte olmak icin kadın ve erkek her ikisinin de kalbî temizliğe, ibadet ve itaate dikkat etmesi gerekir". Kitapta hepimizin ibret alması gereken şoyle bir kıssa anlatılır:

"Orta Asya'da Merv şehrinde eşraf ve ileri gelenleri kadı'nın kızını istediklerinde kadı, istişare edecek kişilerle goruşur. 'Komşunun hakkı vardır, hristiyan da olsa onunla da bir istişare edeyim' diyerek onun da kapısını calar ve ' Eşraftan herkes benim kızımı ister. Ey komşum! Allah icin soyle, kızımı kime vereyim? 'deyince, komşusu:

Ey kadı, bu işte bizim ve sizden oncekilerin bir sunneti olduğu gibi zamanımızın insanlarının da Âdetleri vardır. Şimdi sen serbestsin, hangisini dilersen onu sec, dedi.Kadı Hristiyana; Uc yol soyledin, bunları acıkla bakalım, dedi.

Hristiyan; bizden oncekilerin yolu kızı, asilzade, soylu silahşorlara vermekti. Derebeyleri, asilzadedir, soyludur. Aileler kızlarını boyle kişilere verirlerdi. Sizden oncekilerin Âdeti ise kızı takva sahiplerine vermekti. Zamanımız insanı ise adalete, guce kuvvete itibar eder oldu. Bu nedenle zamanımızda kız, malı cok olana verilir, dedi.

Kadı, pekÂlÂ, ben de bizden oncekilerin sunneti ile amel eder, kızımı takva sahibi birine veririm" dedi ve Merv şehrinde insanları inceledi. Allah'tan (c.c.) en cok korkan, Rabb'inin, resûlu'nun yolundan giden insanları aradı. Bula bula kendi kolesini buldu. Cunku cevresinde ve beldesinde ondan daha takvalı, ondan daha abid biri yoktu. Kolenin ismi Mubarek idi. Kadı kole ile kızının nikÂhını kıydı. Ancak kole, kırk gun kadı'nın kızının yanına varmadı. Kız da anasına, anası da kocasına durumu bildirdi. Mesele kadı'nın kulağına geldi. Gelirken de şekil değiştirdi. Kızın anası kocasını tahrik ederek, sen memleketin koskoca kadısısın, kızını kolene verdin ama kole kıza 'merhaba' bile dememiş, tenezzul etmemiş, yapacağın iş bu muydu? dedi.

Kadı celallendi, Mubarek'i yanına cağırdı ve bu durumu kendisine sordu. Kole de tasdik etti ve neden boyle olduğunu beyan etti;

"Siz dedi, kadısınız, hukmunuzde eğrilik olabilir, kazancınıza haram karışabilir. Adaleti gozetemezsen, zulum yaparsan, nimetlere şukredemezsen senin sofran haram olur. Ben Âlimden duydum, 'haram lokma kırk gunde cıkar' diye. Senin kızdan haramlar cıksın, zurriyetimden veli kullar gelsin diye ona dokunmadım. Kırk birinci gunu guzel bir damat olurum" der ve kırk birinci gun kız ile beraber olur. Bu evlilikten evliyanın buyuklerinden, meşhur hadis Âlimi Abdullah b.Mubarek dunyaya gelir".

Sozlerime Peygamber Efendimiz (a.s.) ' in erkeğin hanımı uzerindeki hakkının onemine değinenbir hadis-i şerifi ile son veriyorum, "Eğer bir ferdin başkasına secde etmesini emretseydim kocanın karısının uzerindeki hakkının buyukluğunden dolayı , kadının kocasına secde etmesini emrederdim ."

Selam ve Dua ile…..