1425. Muaz radıyallahu anh'den rivayet edildiğine gore Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem onun elinden tuttu ve:

Muaz! Vallahi seni gercekten seviyorum" buyurdu. Sonra sozune şoyle devam etti: "Muaz! Her namazdan sonra şu duayı mutlaka okumanı tavsiye ediyorum: Allahumme einnî ala zikrike ve şukrike ve husni ibadetik: Allahım! Seni anıp zikretmek, nimetine şukretmek, sana layık ibadet etmek icin bana yardım eyle!.1]

Acıklamalar

Hadîs-i şerifin Sunen-i Nesei'deki rivayetine gore Efendimiz sahabîsi Muaz İbni Cebel'in elinden tutarak:

- "Muaz! Vallahi seni gercekten seviyorum" buyurdu. O da Peygamber-i Zîşan'ın eline yapışarak:

- Ben de seni cok seviyorum, ya Resulallah! dedi. "Sevdiğiniz kimseye, onu sevdiğinizi soyleyiniz", buyuran Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bu emrini bizzat uyguladıktan ve tavsiye edeceği duanın iyice oğrenilmesi icin uygun bir ortam hazırladıktan sonra, bu sevgili sahabîsine yukarıdaki kısa, ozlu duayı oğretmişti. Birini seven onun iyiliğini ister; onun dinine ve dunyasına faydalı olacak işler yapar, işte Efendimiz de oyle yapmış, sevgili sahabîsine Allah'tan istenecek en kıymetli şeyleri oğretmiştir.

Allah Teala'dan istenmesi gereken bu uc şey, insanın en onemli uc gorevidir. Bu gorevlerden birincisi, Cenab-ı Hakk'ın adını dilden duşurmemektir. İkincisi her an binlercesinden faydalanılan sayısız nimetlerine gereği gibi şukredebilmektir. Ucuncusu de O'nun şanına yakışır şekilde kulluk gorevini yapabilmektir.

İnsanların gonlune hitap eden kimselerin, muhatapları uzerinde umdukları tesiri yapabilmek icin Efendimiz'in bu irşad metodundan yeterince faydalanması gerekir. Tatlı bir dil, yumuşak bir uslup ve sımsıcak bir gonul irşad hayatının vazgecilmez unsurlarıdır.

Hadisten Oğrendiklerimiz

1. İnsan sevdiği kimseye, onu sevdiğini soylemelidir.

2. Namazlardan sonra bu ozlu duayı yapmaya calışmalıdır.

3. Allah'ı zikir, O'na şukretmeye yoneltir; Allah'a şukur, O'na gerektiği gibi ibadet etmeye sevkeder. Bir bakıma zikir kulluğun başı, şukur sonudur.