Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turkiye'nin Suriye'nin kuzeyine duzenlediği operasyonla ilgili Donald Trump'ın "Turkiye'nin harekÂtı sonrasında Turkler ve Kurtler arasında arabuluculuk yapmak ABD'nin uc seceneğinden biri" teklifine yanıt verdi. Erdoğan, "Sahadaki gelişmeleri koordine etmek icin ABD ile Rusya ile goruşuyoruz. Dun akşam Sayın Trump ile goruştum. Onun oncesinde Macron ile goruştum. Bu akşam da Sayın Putin ile goruşeceğim. ABD'nin "Ateşkes ilan edin, biz de muzakere icin ara buluculuk yapalım" teklifine karşı "Biz teror orgutu ile masaya oturmayız" diye cevap verdim. "ABD gibi bir ulkenin bir teror orgutu ile Turkiye Cumhuriyeti devleti gibi bir muttefikinizin arasına girmesini doğrusu ben savaş hukuku bakımından da siyaset bilimi bakımından da asla doğru bulmuyorum" dedim. Bunu da Sayın Trump'a soyledim." tepkisini gosterdi.
[h=3]BİZİM DE TRUMP'A TEKLİFİMİZ OLDU[/h] Arabuluculuk teklifinin Trump'tan geldiğini ifade eden Erdoğan sozlerini şoyle surdurdu:
"Şimdi de Trump'a bir teklifimiz oldu. Biz dedik ki bir heyet gonderin. Cunku "Ateşkes ilan edin" diyorlar. Bizler asla ateşkes ilan edemeyiz. "Sizin teklifiniz vardı 20 mil, obur tarafında Irak sınırına kadar. Biz şu anda bu 20 mil teklifinizi, Irak sınırından da 444 kilometre batıya olan bu bolgeyi tamamıyla boşaltmanın gayreti icerisindeyiz. Kimden? Teror orgutunden. Bunu boşaltana kadar bizim ateşkes ilan etmemiz mumkun değil. Cunku biz burayı guvenli bolge olarak ilan ediyoruz. Burayı guvenli bolge haline getirdiğimiz zaman ulkemizdeki bunca o toprakların sahiplerinden arzu edenlere kendi topraklarına gidebilme imkanını da sağlamış olacağız. Ve onların lojistik desteğini, korumasını da biz temin edeceğiz. "Bu da sizinle daha once yaptığımız goruşmedir" dedim. Cunku bunların hepsi bizim bilgisayar kayıtlarımızda da var.
[h=3]"TEKLİFİM UZERİNE ABD'Lİ HEYET GELİYOR"[/h] Sayın Trump benim bu teklifim uzerine, once Mike Pence ve Ulusal Guvenlik Danışmanı O'Brien'ı Turkiye'ye gonderiyordu. Fakat daha sonra galiba Pence'i gonderme kararını aldılar. Bu akşam Ulusal Guvenlik Danışmanıyla da İbrahim Bey bir goruşme yapacaklar. Ve buyuk ihtimalle yarın bu heyet Ankara'da olacak ve goruşmeleri gercekleştirecekler.
[h=3]"YPG MEVZİ KAYBEDİNCE BİZE HAREKATI DURDURUN BASKISI YAPIYORLAR"[/h] PYD/YPG hızla mevzi kaybediyor. "Harekatı durdurun" diye bize baskı yapıyorlar. Yaptırımlar acıklıyorlar. Bizim hedefimiz belli. Bizim herhangi bir yaptırım konusunda endişemiz yok. Biliyorsunuz bu yaptırımların icerisinde şahsım da dahil olmak uzere uc tane bakan arkadaşım ve bize vize koymak suretiyle bizi Amerika'ya sokmama gibi şeyler var. Ticari bazı yaptırımlar var. Yani bunlar herhalde insan tanımıyorlar. Boyle bir sıkıntıyı yaşıyoruz. Ben Sayın Trump'a da bunları ayrıca soyledim. Bir taraftan da bizi ayın 13'unde ABD'ye davet ediyorlar.
[h=3]"MUNBİC VE KOBANİ KONUSUNDA GORUŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR"[/h] Munbic ve Kobani konusunda da Ruslarla ve Amerikalılarla goruşmelerimiz devam ediyor. Bu arada Putin ile yapacağım goruşmeden sonra belki gunu birlik ikili bir goruşmeyi bu ara yapma durumum olabilir. Munbic biliyorsunuz Amerikalıların daha once bize "90 gun icerisinde tamamen boşaltıp teslim edeceğiz" dedikleri yerdi. Şu anda ise rejimin Munbic'e cok ciddi bir baskısı var. Ama teror orgutu iceride. Onları boşaltarak değil. Boşaltıp da oraya girmiş olsa bizim de diyecek lafımız yok, 'burayı gercek sahiplerine teslim ettiler' diyebiliriz. Ama boyle bir şey yok. Yine YPG orada. O zaman ne farkı var bu işin. Sadece etiket değişiyor. "
[h=3]TRUMP NE DEMİŞTİ?[/h] ABD Başkanı Trump, operasyon sonrası yaptığı acıklamalarda ilk kez Turkiye'nin ekonomisini yok etmek dışında başka bir ifade kullanmıştı. Donald Trump, "Turkiye'nin harekÂtı sonrasında Turkler ve Kurtler arasında arabuluculuk yapmak ABD'nin uc seceneğinden biri" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin yaptırım tehdidine resti cekti Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın arabuluculuk teklifine yanıt: Biz teror orgutu ile masaya oturmayız