Teror orgutu YPG'nin Esed yonetimiyle anlaşması sonrası Suriye ordusunun girdiği Munbic'le ilgili değerlendirmede bulunan Erdoğan "Munbic'e rejimin girmesi benim icin cok cok olumsuz değil. Sonunda bunların kendi topraklarıdır. Ama burada teror orgutlerinin kalmaması benim icin onemli.Yani bizim onlara soylediğimiz "Burada YPG/PYD kalacak mı kalmayacak mı?" Sayın Putin'e de ben bunu soyledim. Eğer teror orgutlerinden Munbic'i temizliyorsanız, buyrun buranın butun lojistiğini siz sağlayın veya rejim sağlasın. Ama yok bunu boyle yapmayacaksınız, oradaki aşiretler bize 'gelin bizi kurtarın' diyor. Cunku Munbic'in tamamına yakını yuzde 85-90'ı Arapların. Kurtlerin değil." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'daki temaslarının ardından yurda donerken ucakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
[h=3]MUNBİC SORUSUNA CEVAP[/h] "Munbic'e rejimin girmesi benim icin cok cok olumsuz değil." diyen Erdoğan, "Sonunda bunların kendi topraklarıdır. Ama burada teror orgutlerinin kalmaması benim icin onemli. Yani bizim onlara soylediğimiz "Burada YPG/PYD kalacak mı kalmayacak mı?" Sayın Putin'e de ben bunu soyledim. Eğer teror orgutlerinden Munbic'i temizliyorsanız, buyrun buranın butun lojistiğini siz sağlayın veya rejim sağlasın. Ama yok bunu boyle yapmayacaksınız, oradaki aşiretler bize 'gelin bizi kurtarın' diyor. Cunku Munbic'in tamamına yakını yuzde 85-90'ı Arapların. Kurtlerin değil." şeklinde konuştu.
[h=3]"KOBANİ'NİN İCİYLE İLGİLENMİYORUZ"[/h] Erdoğan sozlerini şoyle surdurdu: ''Fakat şu ana kadar boyle bir şeyin cevabını ne Sayın Putin'den aldık ne de rejimden bize boyle bir şey ulaştı. Kobani'ye gelince, biliyorsunuz daha cok Kurtlerin bulunduğu bir yerdi. Sayın Obama doneminde bir gece beni aradı ve 'Bize yardım edin, Kobani'yi bizim almamız gerekiyor. Oradaki insanları bu teroristler olduruyor' dedi. 'Siz ne yapacaksınız' dedim. Dedi ki 'Biz şu an oraya silah, muhimmat desteği vereceğiz' dedi. 'Kime vereceksiniz?' diye sordum. 'Orada yaşayanlara' dedi. 'Orada yaşayanlar bu silahı, muhimmatı kullanabilecek konumda mı?' diye sorduğumda ise 'Onu bilemem' dedi. Ve maalesef o gece bize durust davranmadı. Sabaha doğru ucakla oraya silah, muhimmat, arac, gerec her şey indirdiler. Daha sonra biliyorsunuz biz bunu video kayıtlarıyla zaten butun dunyaya da tanıttık. Peki ne oldu? Oradaki mucadelenin sonucunda 300 bin civarında orada yaşayan Kurtler bizim topraklarımıza geldi. Şu an 300 bin Kurt, Kobanili bizim topraklarımızda yaşıyor. Fakat tabi Batı bunu asla konuşmuyor. Guya biz Kurtleri asıyoruz, kesiyoruz, olduruyoruz. Oyle bir şey yok. Dolayısıyla Kobani ile ilgili sayın Trump'ın akşamki ifadesi 'orayı vurmayın'. Biz dedik orada sadece şoyle bir cevreleme harekatı yapmış durumdayız. Kobani'nin iciyle şu anda ciddi manada ilgilenmiyoruz." Ancak farklı bir gelişme olursa tabi ki buna mudahale edilebilir" dedik. "
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] Turkiye'nin duzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nda Amerikan yonetiminin Suriye'nin kuzeyinden tamamen cekilme kararı almasının ardından, Esed'ın kontrolundeki Suriye ordusunun Munbic ve Kobani'ye girdiği belirtilmişti. Esed'in teror orgutu YPG ile anlaşmasının ardından ABD onculuğundeki DAEŞ karşıtı koalisyonun Sozcusu Albay Myles B. Caggins, koalisyon guclerinin Suriye'nin Munbic kentinden cekildiğini duyurmuştu. Rusya ise bolgede devriye gorevi yaptığını acıkladı.
DAEŞ karşıtı koalisyon sozcu Caggins, resmi Twitter hesabından yaptığı acıklamada, "Koalisyon gucleri Suriye'nin kuzeydoğusundan bilincli cekilme faaliyeti yurutuyor. Munbic'ten cıktık" ifadelerini kullandı.
Rusya'dan Munbic acıklaması: Esad gucleri bin kilometre karede kontrolu sağladı
[h=3]RUSYA DEVRİYEYE BAŞLADI[/h] Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Suriye ve Munbic'le ilgili onemli acıklamalar geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Munbic bolgesinde Rus askerlerinin Turk ordusuyla koordinasyon halinde olduğunu duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Rus askerlerinin Suriye'nin kuzeyinde Turk ve Suriye ordusu arasındaki bolgede devriye gorevi icra ettiğini acıkladı. Munbic'in kontrolunun ise tamamen Suriye ordusunda olduğu belirtildi.
[h=3]MUNBİC VE KOBANİ NEDEN ONEMLİ?[/h] Fırat'ın batı kıyısında ve Turkiye ile OSO'nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus'un hemen guneyinde bulunan Munbic, uzun suredir ABD ile Turkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Munbic Askeri Konseyi'yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Turkiye ABD'den kontrolun TSK'ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Munbic Yol Haritası adı verilen surecin uygulanmadığını belirtiyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın arabuluculuk teklifine yanıt: Biz teror orgutu ile masaya oturmayız Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin yaptırım tehdidine resti cekti Rusya'dan Munbic acıklaması: Esad gucleri bin kilometre karede kontrolu sağladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Munbic acıklaması: Rejimin girmesi benim icin cok cok olums
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Munbic acıklaması: Rejimin girmesi benim icin cok cok olums