Karadeniz'in en onemli gecim kaynakları arasında yer alan, Turkiye'nin en onemli ihrac urunleri arasında yer alan, cikolata ve tatlılara lezzet katan fındık, bu kez elbise yapımında kullanıldı. Fatsa ilcesinde Halk Eğitim Merkezinde gorevli eğitici oğretmen tarafından toplamda 4 teneke fındık kullanılarak yapılan elbise gorenleri şaşırtıyor. 23 kilogram fındık kullanılan ve 700 liraya mal olan elbise alıcısını bekliyor.
“Fındığımızın ne kadar değerli olduğunu herkese gostermek istedim”
Elbisenin tasarımcısı Fatsa Halk Eğitim Merkezinde gorevli eğitici oğretmen 52 yaşındaki Hulya Yuksel, yaptığı elbisenin fındığın tanıtılması adına oldukca onemli olduğunu belirtti. Karadeniz'i temsilen fındıktan kadın elbisesi yaptığına ve olumlu cevaplar aldığına değinen Yuksel, "Bu elbiseyi yaparken fındığımızın ne kadar değerli olduğunu herkese gostermek istedim. Bir akşam evde duşunurken bu projeyi yapma kararı aldım. Fındığımızın kadın kadar değerli olduğunu herkesin bilip oğrenmesi icin de kadın elbisesi olarak tasarladım" dedi.
“23 kilo fındık, 23 adet silikon ile yapıştırıldı”
Yuksel, yapımı oldukca zor olan ve gorsel olarak da yoresel yapıya uygun olan elbisenin oldukca fazla dikkat cektiğine değinerek, "Mankenimizi ayarladıktan sonra elbisemizin yapımı bitti. Sergide bunu gorenler bana cok olumlu sozler soyleyerek beni onurlandırdılar. Goren onunla fotoğraf cektirdi. Cok emek verdim ve bu ‘fındık kadını' saklamak yerine satmayı tercih ediyorum. Maliyeti bana 700 TL'yi buldu. Tek başıma yaptım ve almak isteyen bu fındık kadını bana ulaşabilir” ifadelerini kullandı.
Ahmet Altay